Altın Fiyatlarındaki Düşüş İthalatı Patlattı - Son Dakika
Ekonomi

Altın Fiyatlarındaki Düşüş İthalatı Patlattı

Nisan ayında 2,6 milyar dolarlık ithalat ile aylık bazda tarihin en yüksek altın ithalatı gerçekleştirildi Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dönmez."Yatırımcılar yüksek fiyatlar dolayısıyla uzun süredir ertelemiş oldukları taleplerini nisan"...

02.06.2013 11:12

Türkiye nisan ayında gerçekleştrdiği 2,6 milyar dolarlık ithalat ile aylık bazda tarihinin en yüksek altın ithalatını gerçekleştirdi.

AA muhabirinin TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, 2013 yılı nisan ayında 2,6 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleştirilirken söz konusu rakam aylık bazda tarihin en yüksek rakamı oldu.

2013 yılı ocak-nisan döneminde kıymetli metaller ve taşlar ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 259 oranında artarak 1 milyar 564 milyon dolardan 5 milyar 612 milyon dolara çıktı.

Ocak ayında 1.690 dolar seviyesini gören altının onsu, nisan ayında Güney Kıbrıs'ta yaşanan bankacılık krizi, FED'in tahvil alımını bitireceğine ilişkin beklentiler ve emtia fonlarında görülen güçlü satışların etkisiyle 1,320 dolar seviyesine kadar geriledi. Analistlerin "altında kusursuz fırtına dönemi" olarak adlandırdıkları ocak-nisan döneminde altının onsu yaklaşık yüzde 21 oranında değer kaybetti.

-"Ertelenmiş talepler düşük altın fiyatlarıyla karşılandı"-

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası Bölümü üyelerinin, 2013 yılı nisan ayında gerçekleştirilen altın ithalatının 45,49 ton ile piyasanın açıldığı tarihten beri kaydedilen en yüksek aylık ithalata ulaştığını söyledi.

Dönmez, bu yılın ilk dört ayında altın ithalatının toplamının 92,37 ton olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Altın ithalatında kaydedilen bu artışın en önemli sebeplerinden biri de altın fiyatlarının nisan ayı içerisinde kaydettiği büyük düşüştür. Nisan ayına 1.600 dolar/ons seviyesi civarında başlayan altın fiyatları bu ay içerisinde 1,378 dolar/ons'a değin zayıflayarak son iki yılın en düşük seviyelerine gerilemiştir. Altın fiyatları son 10 yıldır sürekli bir yükseliş trendindedir ve fiyatlarda kaydedilen bu düşüş yatırımcılarca bir alım fırsatı olarak değerlendirilmiştir. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yatırım amaçlı altın talebi artmış, yatırımcılar yüksek fiyatlar dolayısıyla uzun süredir ertelemiş oldukları taleplerini bu yılın nisan ayında düşük seviyelerden karşılama yoluna gitmişlerdir. Dolayısıyla ülkemizde fiziki altın talebi de rekor seviyeye yükselmiştir."

Nisan ayında gerçekleşen altın ithalatının çoğunlukla iç piyasaya yönelik olduğuna işaret eden Dönmez, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller ihracatının nisan ayında sadece 659,9 milyon dolar tutarında olduğunu ve 2012 yılında gerçekleşen yüksek miktarlı altın ihracatının bu yıl gözlenmediğini ifade etti.

Altının geleneksel bir yatırım aracı ve vazgeçilmez bir takı olarak kabul gördüğü Türkiye'de altın fiyatlarındaki değişikliklerin gelecek dönemlerde de altın ithalatını etkilemeye devam etmesinin beklendiğine değinen Dönmez, "Altın ithalatı fiyatlara duyarlı iç talep ile geçen sene yaşanan dış talebe bağlı olarak gerçekleşecektir. Yaz ayları (ramazan öncesi ve sonrası) düğün mevsimi olup bu kapsamda ithalatın devam etmesini ancak nisan ayı rakamlarını aşmayacağını beklemekteyiz. Fiyat hareketliliğine bağlı iç talep de fiyat düşüşleri yaşandığı dönemlerde artacağını düşünüyoruz" dedi.

Dönmez, altın fiyatlarının yerel talepten daha çok küresel piyasalardaki talep ve beklentiler doğrultusunda şekillendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Altın fiyatlarının yönünü tahmin etmek son derece zordur ve geçmiş verilerden yola çıkılarak yapılan fiyat tahminlerinin yanılma payı son derece yüksektir. Örneğin halihazırda piyasa oyuncularının bir kısmı fiyatların artacağını bir kısmı ise daha da düşerek daha sonra artışa geçeceğini beklemekle birlikte yeni gelişmelerle tüm bu beklentilerin değişmesi de mümkündür. Yatırımcıların yüksek risk almaktan kaçınmalarını ve portföylerini sadece altın ve kıymetli madenlerden oluşturmamalarını, farklı sermaye piyasası araçları ile çeşitlendirme yaparak riski dağıtmalarını öneriyoruz. Ayrıca başta altın olmak üzere tüm yatırım kararlarında profesyonel yardım alınması da son derece faydalı olacaktır. Borsa İstanbul açısından en önemli unsur fiyatların yönünden daha ziyade piyasaların likit olmasının sağlanması ve risklerin etkin yönetilerek sistemik risklerin tüm finansal sektörü olumsuz etkilemesinin önüne geçmek olarak özetlenebilir."

-"Talebin devam edip etmeyeceği altın fiyatlarına bağlı"-

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu ise, Darphane'ye son 4 aylık dönemde rekor düzeyde, tarihinin en yüksek seviyesinde 40 ton Cumhuriyet altını ve darphane ürününün basıldığını ifade etti.

Külçe altınların ithal edildiğini söyleyen Kameroğlu, "Altınlar geldi, neticede ülkedeki vatandaşın yastık altına gitti, kolundaki bileziği oldu. Geçmiş dönemde altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte vatandaştan ciddi altın satışı oldu. Satılan altınlar külçe altına ve ihracata gitti. Şimdi ise altın fiyatlarının düşmesiyle ciddi altın talebi oldu ve bu da ithalat yoluyla karşılandı" dedi.

İthal edilen altının ağırlılık olarak iç talebe yönelik olduğunu, bir kısmının da ihrac edildiğini belirten Kameroğlu, "Talebin devam edip etmeyeceği altın fiyatlarına bağlı. Önümüzdeki dönemde düğün ve nişan sezonu var. Yoğun bir altın talebi olabilir, bu da ithalatı artırabilir" değerlendirmesini yaptı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Altın Fiyatlarındaki Düşüş İthalatı Patlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement