Arçelik'ten, Çin'e Dev Yatırım - Son Dakika
Ekonomi

Arçelik'ten, Çin'e Dev Yatırım

Arçelik\'ten, Çin\'e Dev Yatırım

Koç Topluluğu'nun Amiral Gemisi Arçelik, Çin'de Yeni Bir Fabrika İnşa Ederek Çamaşır Makinası Üretimine Başladı.

05.12.2007 12:48

Koç Topluluğu'nun amiral gemisi Arçelik, Çin'de yeni bir fabrika inşa ederek çamaşır makinası üretimine başladı.

Geçen Temmuz ayında, “Changzhou Casa-Shinco” şirketi hisselerinin  tamamını 60 milyon Çin Yuanı karşılığı bedelle satın alan Arçelik A.Ş,  şirketin ismini BEKO Electrical Appliances Co. Ltd. olarak tescil ettirmesini takiben, bu satın alımla bünyesine kattığı çamaşır makinesi üretim tesisini, düzenlenen törenle hizmete açtı.

Şangay'a 189 kilometre uzaklıktaki Changzhou bölgesinde bulunan Beko çamaşır makinesi üretim tesisinin, ilk etapta yıllık 200 bin adet kapasiteye sahip olması hedefleniyor.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile Koç Holding Dayanıklı  Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, açılış  öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ÇİN'DE YATIRIMLARA DEVAM

Mustafa Koç, Çin yatırımına ne zaman karar verildiğine ilişkin bir soru  üzerine, Çin'in bugün yıllık yaklaşık yüzde 8-10 büyüme gösterdiğine,  önümüzdeki üç yıl içinde de dünyanın en büyük ekonomilerinden biri  olmasının öngörüldüğüne işaret ederek, dolayısıyla böylesine büyük bir  pazarda Arçelik gibi bir şirketin olmamasının düşünülemeyeceğini  kaydetti.

Mustafa Koç, Çin'de başka yatırımları olup olmayacağına yönelik olarak,  bundan 5 sene önce Çinli bir ortakla radyatör fabrikası kurduklarını,  fakat bu şirketin Demirdöküm'ün satışıyla ellerinden çıktığını  hatırlattı. Koç, “Bu, küçük olmasına rağmen gayet başarılı bir  operasyondu. Bunun dışında ciddi bir satın alma operasyonumuz devam  ediyor. Otomotiv alanında ortağımız Ford ile bir takım görüşmeler  sürüyor ancak şu anda somut bir şey olmadığı için fazla bir detay  veremeyeceğim. Fakat tahmin ediyorum Arçelik'in bu girişimi öbür  şirketlerimiz için de, grup içi ve dışında emsal teşkil edecektir diye  düşünüyorum” diye konuştu.

Çin rekabetine ilişkin olarak da Koç, Çin'in artık bir “gerçek”  olduğunu ifade ederek, şu görüşleri aktardı:

"O bakımdan dizimizi döveceğimize bununla ne şekilde mücadele ederiz, ne şekilde masaya yatırırız, onun yollarını araştırmak lazım. Çin, çok  büyük ve zor bir pazar. Buraya büyük şirketler girdiklerinde, özellikle  Ford, General Motors, Siemens, Wall Mart gibi dev şirketler uzun süre  para kaybetmeye veya zararlarını konsolide etmeye de hazır olup, belli bir zaman sonra para kazanmaya başlamışlar. Bunları da göze almak lazım,  fakat burası göz ardı edilmeyecek bir pazar.”

Çin ile Türkiye'deki yatırım ve teşviklerine yönelik bir soru üzerine de  Mustafa Koç, Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin son beş sene içinde  oldukça arttığına işaret ederek, “Bundan sonra büyük yabancı  firmaların, Borsaya girip yatırım yapmaları yerine direkt greenfield dediğimiz sıfırdan yatırım yapmaları yerinde olacaktır. Bunun için de  yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması lazım.  Avrupa Birliği uyum yasaları maalesef elimizi kolumuzu bağlıyor”  görüşünü aktardı.

“GLOBAL ŞİRKET OLACAĞIZ”

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdür Aka  Gündüz Özdemir de Beko markasının kendilerinin uluslararası markası  olduğunu kaydederek, “Arçelik şirketini uluslararası bir şirket  yaptığımıza inanıyoruz, ama bu yetmez global bir şirket olacağız.  Bununla ilgili olarak çok ciddi bir şekilde konsolidasyondan  yararlanacağız” dedi.

Arçelik'in 2010 yılı için 6 milyar euro hedef koyduğunu, bu hedefte Çin  pazarından gelecek olan performansın bulunmadığını ifade eden Özdemir, hedeflerinin yenileneceğini söyledi.

Özdemir, yaklaşık 10 senedir Çin'de satın alma ve transit ticaret  şeklinde faaliyetlerini sürdürdüklerine işaret ederek, 2007 sonu  itibariyle burada yapılan iş hacminin 100 milyon euro mertebesinde  bulunduğunu, bunun bu fabrikayla beraber yaklaşık 10 milyon eurosunun iç  pazarda üretip satmak, onun dışındaki önemli kısmının da diğer iş yaptıkları coğrafyalara satmak şeklinde olacağını anlattı.

Çin'deki bu fabrikanın kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden  Özdemir, şu görüşleri aktardı:

“Aşağı yukarı 3 seneden beri, hatta 4 sene diyebilirim, şirketin  stratejik büyüme planları içinde Çin'in çok önemli bir yer işgal  edeceğinin farkındayız. Bugüne kadar birkaç tane üretim yapan markayla,  tesisle ilgilendik. Sıfırdan yatırım yapmak için Çin'in muhtelif  bölgelerinden 13 heyetle kah burada kah Türkiye'de görüşme yaptık. Sıfırdan yatırım yapmamız için bizi önemli ölçüde teşvik etmek isteyen  yerler de oldu ama sonunda en uygun yer olarak burayı seçtik. Buranın  uygun yer olduğunu da biliyorduk zaten. Bu endüstrinin Çin'deki kalbi  burada atmaktadır. Uluslararası rakiplerimiz bu bölgede iş yapıyorlar.  Dolayısıyla bir bakıma lojistik diğer yandan da yan sanayi işleri için  uygun bir bölge. Burası Türkiye, Rusya ve Romanya'daki fabrikalarımız  için önemli girdiler teşkil edecektir. Bizim için büyüme bakımından da  önemi özellikle Asya Pasifik bölgesi ile ABD'ye de buradan ürün satmak  hedefiyle buradayız.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Arçelik'ten, Çin'e Dev Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement