Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, gelecek yıl 8,5 milyar liralık demiryolu yatırımı yapılacağını belirterek, "2016 yılından itibaren ise yılda ortalama 12 milyar lira civarında yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Elvan, Ermenek'teki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin mağduriyetlerinin giderilmesi ve bu tür kazaların tekrarlanması için ne tür önlemlerin alındığına ilişkin bir soru üzerine, iş güvenliği konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının kapsamlı bir çalışma yaptığını söyledi.
Söz konusu çalışmayı Bakanlar Kurulu'nda da tartıştıklarını anlatan Elvan, "İnşallah, önümüzdeki günlerde iş güvenliğine yönelik hazırlanan bu tasarı Meclisimizden geçer ve daha sağlıklı bir yapıya kavuşuruz" diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da Maden Kanunu'na ilişkin çalışmaları bulunduğunu dile getiren Elvan, bazı yapısal sorunların ortadan kaldırılmasının gerektiğini ifade etti.
Kazanın sorumlusu kimse mutlaka hesap vereceğine işaret eden Elvan, "Bundan vatandaşımız, yöredeki insanımız emin olsunlar. Hiçbir zaman hiçbir şekilde suçlu olan birinin birileri tarafından korunması, savunulması söz konusu olamaz ve olmayacaktır. Suçlu kimse mutlaka bunun hesabını yargı önünde verecektir" dedi.
Ölen işçilerin yakınlarına yönelik kapsamlı bir çalışma başlattıklarını anlatan Elvan, Soma'da yaşamını yitirenlerin ailelerine verilen hakların aynısının Ermenek'teki vatandaşlara verilmesini kararlaştırdıklarını söyledi.
Elvan, işçilerin başta eşleri olmak üzere, yakınlarına konut verebilmek amacıyla çalışma başlattıklarını belirterek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) her bir aile için bir ev yaptırma taahhüdünde bulunduğunu anımsattı.
Bunun yanı sıra bazı belediyelerin de konut yapımı veya satın alınması yoluyla yardım edebileceklerini ifade ettiklerini aktaran Elvan, "Bunları organize ediyoruz. Her bir kardeşimizin yakınını düzgün, rahat yaşayabileceği bir konuta yerleştireceğiz" dedi.
Olayın yaşandığı havzada bin 500'e yakın madencinin çalıştığının altını çizen Elvan, "Madenlerin bir kısmı kapandı. İşsiz olan kardeşlerimiz var. Madende çalışıp da işsiz kalan kardeşlerimiz var. Bu kardeşlerimize bir yasayla ödeme yapacağız ancak bu yasal sürecin tamamlanmasına kadar geçen sıkıntılarının giderilmesine yönelik maddi yardımda bulunuyoruz" diye konuştu.
Elvan, başlatılan yardım kampanyası çerçevesinde ölenlerin yakınlarının evlerinin tamiratı, beyaz eşya gibi ihtiyaçların giderilmesi gibi çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.
"Gelecek yıl 8,5 milyar lira demiryolu yatırımı yapılacak"
Elvan, 17 Aralıkta hizmete açılan Konya- İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattına yönelik ilginin nasıl olduğuna ilişkin bir soru üzerine, gelecek haftanın biletlerinin tamamen tükendiğini kaydetti. Çok yoğun talep olduğunu belirten Elvan, "Bu, sadece Konya-İstanbul hattına özgü değil. Diğer hatlarımızda da benzer bir durum söz konusu. Yüzde 90'e varan bir doluluk oranımız var. Memnuniyet oranına baktığımızda vatandaşımızın yine yüzde 90 oranında memnun olduğunu görüyoruz" dedi.
Hangi ile giderlerse gitsinler vatandaşların öncelikli talebinin yüksek hızlı tren olduğuna dikkati çeken Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yıllarca ihmal edilmiş bir alan. Osmanlı İmparatorluğu döneminde demiryolu yapılmasına başlanmış idi. Cumhuriyetin ilk yıllarında yine demiryolu inşası devam etti. Ancak 2003 yılına kadar, AK Parti iktidara gelinceye kadar demiryolu sektörü, demiryolu yatırımları neredeyse unutulmuş idi. Bugün biz çok yoğun bir şekilde demiryoluna ağırlık veriyoruz, yüksek hızlı tren yapımına ağırlık veriyoruz. Önümüzdeki yıl demiryolları için 8,5 milyar lira yatırım harcamamız olacak ki sadece birkaç yıl öncesine baktığımızda 3-4 milyar lira mertebesinden bu mertebeye geldik. 2016 yılından itibaren ise yılda ortalama 12 milyar lira civarında bir demiryolu yatırımı yapmayı planlıyoruz."
Devam eden demiryolu yatırımları
Devam eden demiryolu yatırımları hakkında da bilgi veren Elvan, Ankara- Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının tamamlanmasıyla mesafeyi 600 kilometreden 400 kilometreye, seyahat süresini de 12 saatten 2 saate düşüreceklerini ifade etti.
Kars-Tiflis- Bakü Demiryolu Projesi'nin de 2015 sonu itibarıyla tamamlanacağını dile getiren Elvan, Ankara'yı İzmir'e bağlayan yüksek hızlı tren hattı konusunda da Polatlı'dan Afyonkarahisar'a kadar olan kesimde yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Afyonkarahisar- Uşak arasındaki kesimle ilgili ihaleye çıktıklarını anlatan Elvan, "2015 yılında Turgutlu'ya kadar olan kesimin de ihalesine çıkacağız. Yani nerenin ihalesine çıkacağız? Banaz- Eşme arası 101 kilometre, Eşme- Salihli 74 kilometre, Salihli-Turgutlu yaklaşık 38 kilometre. Bu 3 projemizin ihalesine 2015 yılında çıkacağız" diye konuştu.
Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesinin Türkiye bölümündeki çalışmaların durduğuna ilişkin haberlerin hatırlatılarak, projenin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Elvan, şu anda mevcut kış şartlarında, projenin Türkiye kesiminde 600 işçinin çalıştığını söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, proje konusunda herhangi bir aksamanın söz konusu olmadığını belirterek, "Hedefimiz 2015 sonu itibarıyla bu projeyi tamamlamak. Türk tarafındaki tünel çalışmalarını tamamladık ancak Gürcistan tarafındaki tünel çalışmaları tam olarak bitirilmedi. Türkiye'den kaynaklanan bir gecikme söz konusu değil" dedi.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Elvan, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?