Bakan Yılmaz: "Üniversitelerimizin Kalkınma Kurumu Olarak Konumlanması Gerekiyor" - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yılmaz: "Üniversitelerimizin Kalkınma Kurumu Olarak Konumlanması Gerekiyor"

Bakan Yılmaz: "Üniversitelerimizin Kalkınma Kurumu Olarak Konumlanması Gerekiyor"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin orta üst gelir grubundan yüksek gelir grubuna gitme hedefini gerçekleştirebilmesi için orta teknolojiden de yüksek teknolojiye gitmesi gerektiğini belirterek, “Bu anlamda üniversite-toplum işbirliği çok önemli. Üniversitelerimizin bir kalkınma kurumu olarak konumlanması gerekiyor” dedi.

13.08.2015 17:03

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin orta üst gelir grubundan yüksek gelir grubuna gitme hedefini gerçekleştirebilmesi için orta teknolojiden de yüksek teknolojiye gitmesi gerektiğini belirterek, "Bu anlamda üniversite-toplum işbirliği çok önemli. Üniversitelerimizin bir kalkınma kurumu olarak konumlanması gerekiyor" dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) Mersin'de düzenlenen Mali Destek Programları Değerlendirme Sonuçları İlan Toplantısı'na katıldı. HiltonSA Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıda, ÇKA 2015 yılı Mali Destek Programları Proje Teklif Çağrısı Sonuçları açıklandı. Rekabet Gücünün Artırılması ve Yenilikçilik Mali Destek Programı, Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı olmak üzere 3 ana başlıkta açılan programlarda 68 proje destek almaya hak kazanırken, bu projelere 25 milyon TL bütçe tahsis edildi.

Toplantıda konuşan Bakan Yılmaz, proje fikirlerini hayata geçiren, proje hazırlayan ve desteğe hak kazanan proje sahiplerini kutladı. Kalkınma ajanslarında titiz bir proje değerlendirme süreci belirlediklerini ifade eden Yılmaz, "Belki zaman zaman fazla bürokrasi diye şikayet eden oluyordur ama kamu kaynağını tahsis ediyoruz. Dolayısıyla titiz davranmamız gerekiyor. İnsanın olduğu yerde belki bir miktar eksik, yanlış mutlaka olabilir ama önemli olan bunu en aza indirebilmek, sistemi düzgün kurmak. Bu anlamda kalkınma ajanslarının proje değerlendirme yönteminin gelişmiş yöntem olduğunu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

"ADANA, MERSİN VE HİNTERLANDINA BÜYÜK DEĞER ATFEDİYORUZ"

Başvurulan mali destek programlarının çağrısından başlayarak herkese duyurulması gerektiğini dile getiren Yılmaz, dar kesimin duyduğu bir teklif çağrısı istemediklerinin altını çizdi. Sadece ilçeler veya konular bazında teklif çağrısına çıkılabileceği gibi, genç girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılabileceğini, ÇKA yönetim kurullarının bu tür kararlar almaları gerektiğini kaydeden Yılmaz, kaynakların doğru adresi bulmasını istediklerini söyledi.

Destek programlarını bölgelerin kalkınması için yaptıklarını ve bu çerçevede bir strateji oluşturduklarını anlatan Yılmaz, Çukurova bölgesinin 2014-2023 vizyonunun, 'stratejik konumunu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren, Doğu Akdeniz'in lider bölgesi olma' şeklinde tarif edildiğine işaret ederek, "Bu tarifi siz yaptınız. Bir araya gelip katılımcı şekilde kendiniz için böyle bir vizyon belirlediniz. Makro vizyonumuz ile uyumlu, ulusal önceliklerimizle tutarlı bir vizyon. Biz bu bölgeye büyük değer atfediyoruz. Adana, Mersin ve hinterlandı. Osmaniye, Hatay, başka illeri de akla getirebilirsiniz. İç Anadolu, Güneydoğu bağlantılarıyla bu bölgemiz Doğu Akdeniz'de Marmara benzeri bir konuma yükselebilir. Biz bu potansiyeli görüyoruz. Birlikte harekete geçirmeliyiz. Akdeniz'in lider bölgesi de böyle olunur herhalde. Bunu stratejik bölgelere yatırımlara dönüştürmeliyiz. Bölgemizin dış yatırımları da hedeflemesi gerekiyor. Uluslararası sermayeden daha fazla pay alması gereken bir bölge" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN KAPASİTESİYLE KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMENİN ESNEKLİĞİNİ BİRLEŞTİRMELİYİZ"

KOBİ'ler ve mikro işletmelerin önemine de değinen Yılmaz, geçmişte birbirinin alternatifi gibi ele alınan bu iki yapının birbirini tamamlayan ölçekler olduğunu vurguladı. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Büyük ölçekli firma etrafında KOBİ'ler ve etrafında mikro işletmeler. Büyük ölçekli işletmelerin kapasitesiyle küçük ölçekli işletmenin esnekliğini birleştirmeliyiz. Mikro işletmelerde proje hazırlamada sorun var. Onları teknik olarak daha çok desteklemeliyiz. Rekabetçi yapımız böyle güçlenir. Kapasiteyi geliştirici eğitim programlarına kaynak ayırmalıyız."

"Gerçek kısıt, kaliteli proje kısıtıdır" diyen Yılmaz, kaliteli proje havuzu oluşturunca şu veya bu şekilde para bulunabileceğini, üzerinde durulması gereken asıl kısıtın kaliteli projeler oluşturmak olduğunu dile getirerek, "Bu da kaliteli, donanımlı insan gücüyle olur, insana yatırımla olur. Projeci ekipler oluşturun ve bu ekiplere de yatırım yapın. Bu ekipler yerli, yabancı fonları harekete geçirirler" dedi.

"ÜNİVERSİTELERİMİZİN KALKINMA KURUMU OLARAK KONUMLANMASI GEREKİYOR"

ÇKA'nın bugüne kadar 216 milyon lira destek verdiğini bildiren Yılmaz, toplamda 333 milyon liralık kaynağın harekete geçirildiğini aktardı. Bunun hedefleri gerçekleştirmeye yetmeyeceğine vurgu yapan Yılmaz, tüm kurumların ortak, Adana ve Mersin'in tamamlayıcı şekilde çalışması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin var olan potansiyelinin katma değere, istihdama ve ihracata dönüşmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Yılmaz, bu konuda son 13 yılda ciddi gelişme olduğunu, ihracat rakamlarının önemli oranda arttığını kaydederek, şunları söyledi: "Ama daha üst seviyelere çıkarmalıyız. Orta gelirden yüksek gelire gideceksek orta teknolojiden yüksek teknolojiye gitmeliyiz. Bunun altyapısı bu. Son 12 yılda bizim yaptığımız düşük teknolojiden orta teknolojiye geçiş. Belli bir mesafe aldık ama artık üretim ve ihracatta ileri teknoloji payını artırmalıyız. Bunda Mersin ve Adana'nın önemli rol alacağına inanıyoruz. Sanayi-üniversite işbirlikleri bu bağlamda önemli. Üniversite-toplum işbirliği çok önemli. Üniversitelerimizin bir kalkınma kurumu olarak konumlanması gerekiyor. Mutlaka üniversitelerin kalkınmaya da içinde bulunduğu bölgeye de katkısı olmalı. Üniversitelerin gelişim stratejisiyle bölgenin kalkınma stratejisi arasında uyum aranmalı."

Kalkınmanın maksimum üretim değil, sürdürülebilir üretim olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, sosyal alana, insan kaynaklarına yatırımın önemini vurgulayarak, "Tüm teknik kavramlar en sonunda gelip insana dayanıyor. İnsan odaklı kalkınma anlayışını hepimiz kurgulamalıyız. Yetişmiş, nitelikli, iletişime açık, uyumlu insan gücüyle çok şeyler başarabiliriz. Sonuçla sebebi karıştırmayalım. Kişi başı gelir, milli hasıla sonuçtur. İnsanların yaptıklarının sonucudur. Nitelikli insan, organize olabilen toplum, birlikte çalışabilme becerisi, güvenle birlikte bir ülke kalkınıp gelişiyor. Toplumsal olarak mutlaka bu konulara önem vermeliyiz" dedi.

Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Çakacak da ÇKA'nın 2008'den bugüne farklı alanlarda 22 mali destek programı kapsamında 2 bin 850 projeden 628'ini başarılı bularak proje yürütücüleriyle sözleşme imzalandığını belirterek, "Bölgeye 216 milyon lira tutarında kaynak tahsis edildi. Proje yürütücülerinin eş finansmanıyla bölgede yaklaşık 333 milyon liralık kaynak yatırıma dönüştürülüp harekete geçirildi. Hibe destekleriyle 5 binin üzerinde kişiye istihdam sağlandı" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yılmaz: 'Üniversitelerimizin Kalkınma Kurumu Olarak Konumlanması Gerekiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement