Bakü Büyükelçisi: İş dünyası üçüncü ülkelerde de iş yapmalı - Son Dakika
Ekonomi

Bakü Büyükelçisi: İş dünyası üçüncü ülkelerde de iş yapmalı

Bakü Büyükelçisi: İş dünyası üçüncü ülkelerde de iş yapmalı

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Türkiye ile Azerbaycan arasında geliştirilen stratejiler doğrultusunda iş dünyasının üçüncü ülkelerde de iş yapma arayışında olması gerektiğini belirtti. Caspian Energy Club ve Caspian Energy Türkiye tarafından düzenlenen Caspian Energy Investment Forumun 14üncüsü İstanbul'da gerçekleştirildi.

30.04.2023 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Türkiye ile Azerbaycan arasında geliştirilen stratejiler doğrultusunda, iş dünyasının üçüncü ülkelerde de iş yapma arayışında olması gerektiğini belirtti.

???????Caspian Energy Club ve Caspian Energy Türkiye tarafından düzenlenen "Caspian Energy Investment Forum"un 14'üncüsü İstanbul'da bir otelde gerçekleştirildi.

Bağcı, burada yaptığı konuşmada, Türk dünyasının jeopolitik değerinin yükseldiği, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin zirve yaptığı bir dönemde bu forumun çok anlamlı olduğunu söyledi.

Bağcı, iş insanlarının görüş ve önerilerinin önemine değinerek, forumun Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin derinleşmesine katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

İş dünyasının önünün açılmasıyla sadece Türkiye ve Azerbaycan'da ticaret ve yatırımın değil, üçüncü ülkelerde de iş yapma arayışında olunması gerektiğini belirten Bağcı, "Türkiye ile Azerbaycan'ın üçüncü ülkelerde de yatırımını hedefleyen, kurumsal düzeyde TPAO, SOCAR ve BOTAŞ gibi şirketlerin Türkiye ve Azerbaycan dışında da ortak iş yapması yönünde strateji geliştirildiğini biliyoruz. Bunun iş dünyamıza da yansımasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

Bağcı, Türkiye-Azerbaycan arasındaki 15 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefini anımsatarak, "Buradan çıkacak fikirler ve Şuşa Beyannamesi hedefleri doğrultusunda oluşacak yol haritaları iş dünyası açısından siyaset ve bürokrasiye katkı verecektir." dedi.

Türkiye'nin, petrol ve doğal gaz dışında, ticarette Azerbaycan'da birinci sırada yer aldığına dikkati çeken Bağcı, "Biz bunu korumak zorundayız. Türkiye açısından söylüyorum, Azerbaycan'da rakibimizin olması Şuşa Beyannamesi varlığına terstir. Böyle bakmak gerekir. O nedenle ne yapıp edip bu zirve durumumuzu korumalıyız." ifadelerini kullandı.

Bağcı, yeni dönemde maliyetlerin artması gibi nedenlerle küresel üretim üssünün doğuya kaydığını belirterek, "Orta Asya ve Kafkasya'nın jeopolitik değeri bu yönüyle artmaktadır. Bu artan jeopolitiği iş dünyasının iyi görmesi gerekir." diye konuştu.

Türk dünyasının jeopolitik değeri artarken Türk Devletleri Teşkilatı'nın da güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Bağcı, "Türk dünyasında, Macaristan'ı çıkartırsak, toplam nüfusun 174 milyon, gayri safi yurt içi hasıla toplamının 1 trilyon 384 milyar dolar, ticaret cirolarının ise 850 milyar dolar olduğunu gördük. Ancak kendi aralarındaki ticaret sadece yüzde 4 seviyesinde, yani kendi aralarında 35 milyar dolarlık bir ticaret var. Bu yönüyle yapacak çok iş var." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye ve Azerbaycan arasındaki enerji projeleri bölgenin gelişimine katkı sağlıyor"

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov da bundan 30 yıl önce Hazar Denizi'nin kapalı bir su havzası iken bugün yeni perspektifler yaratan, ekonomik bir bölge olduğunu söyledi.

Memmedov, bunun Azerbaycan'ın planlı siyaseti ve Türkiye ile Gürcistan'ın hayata geçirdiği ortak projelerin neticesi olduğunu belirterek, "Biz, Türkiye ile Akdeniz'e Hazar Denizi kaynaklarını ulaştırmak amacıyla Bakü-Tiflis- Ceyhan boru hattı projesini ortaya koyduğumuzda dünyadaki birçok siyasetçi ve şirket bu projenin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtmişlerdi ama zaman gösterdi ki siyasetçilerimizin ısrarı, ileri görüşlülüğü bu projelerin hayata geçirilmesine olanak sağladı." diye konuştu.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerine de işaret eden Memmedov, yapılan yatırımlar sonucunda bugün birçok ülkenin Hazar Denizi'nin Azerbaycan kısmındaki hidrokarbon kaynaklarına erişme imkanı elde ettiğini kaydetti.

Memmedov, birçok ülkenin topraklarından geçen söz konusu uluslararası projelerin bölgeyi ekonomik olarak gelişmiş bir bölgeye dönüştürürken, güvenliğini temin ettiğini dile getirdi.

Konuşmalarının ardından Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Caspian Energy Club arasında memorandum imzalandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakü Büyükelçisi: İş dünyası üçüncü ülkelerde de iş yapmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement