Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, 250 milyar liralık Hazine destekli kefalet karşılığı kredi destek paketinin, yüksek enflasyon nedeniyle kaynak sıkıntısı yaşayan iş dünyasına nefes aldıracağını, ancak bankaların uygulamada engel oluşturmaması gerektiğini belirtti. Çevikel, "Makroekonomik göstergeler ve piyasaların işleyişi göz önünde bulundurularak önümüzdeki süreçte ilave paket limitleriyle işletmelerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyoruz" dedi.
Hazine ve Maliyet Bakanı Nureddin Nebati'nin Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerine ilişkin dün İstanbul'da düzenlediği toplantıya da katılan TÜGİAD Genel Başkanı, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel bugün yaptığı yazı açıklamada, bankaların sorumluluktan kaçınmaması gerektiğini vurguladı. Çevikel'in açıklaması şöyle:
"KAMU VE ÖZEL BANKALARA KRİTİK GÖREVLER DÜŞÜYOR: Üretime, istihdama ve ihracata katkıda bulunan iş dünyası kredi engeline takılmaması adına etkin şekilde desteklenmeli. Kredi paketinin, işletmelerin finansmana erişim sıkıntılarının doruğa çıktığı bir dönemde hayata geçirilmesi, isabetli bir karardır. Alınan kararın özellikle, teminat sorunuyla karşı karşıya kalan küçük ve orta boylu işletmelerin (KOBİ) elini rahatlatmasını bekliyoruz. 250 milyar liralık Hazine destekli kefalet karşılığı kredi destek paketinin, yüksek enflasyon nedeniyle kaynak sıkıntısı yaşayan iş dünyasına nefes aldırması için bankaların uygulamada engel oluşturmaması gerekir. Bunun için ortaya konan yeni anlayışın, uygulamaya da sorunsuz şekilde yansıması şart. Başarılı sonuçlara vesile olmasını ümit ettiğimiz kararlar sonrası hem kamu bankalarına hem de özel bankalara kritik görevler düşüyor. Bankacılık sisteminin ne kadar sürede reaksiyon göstereceği ve kredilerin yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı desteklemek için ne zaman kullandırılacağı büyük önem taşıyor.
MUHTEMEL AKSAMALAR, YATIRIMLARI FRENLEYECEKTİR: Üzerindeki maliyet baskısı her geçen gün artan reel sektörün krediye ulaşımının hızlı ve kolay olması halinde ekonomiye sağladığı katma değerin artacak. 25 milyar TL kefalet limitine haiz EYT Destek Paketi ile 35 milyar TL limitine haiz İhracat Destek Paketi, özellikle KOBİ'ler açısından faydalı sonuçları beraberinde getirebilir. Ancak bankaların yeni döneme uyumu ile ilgili muhtemel aksamalar, yatırımları frenleyecektir. Merkezi sistemle kredilerin amaç dışı kullanımının engellenmesinin hedeflenmesini ise değerli buluyoruz. Paketten yararlanacakların bu süreçte istihdamı azaltmama yönünde taahhütte bulunması da istihdam için olumlu… Ucuz TL kredinin yatırıma, istihdama, ihracata ve cari fazlaya katkı sağlayacak şekilde hareket etmesi gerekli. Makroekonomik göstergeler ve piyasaların işleyişi göz önünde bulundurularak önümüzdeki süreçte ilave paket limitleri ile işletmelerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyoruz."
Son Dakika › Ekonomi › Tügiad Genel Başkanı Çevikel: 'Reel Sektörün Krediye Ulaşabilmesi İçin Bankalar Uygulamada Engel Oluşturmamalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?