DİSİAD Başkanı Baysal; Çocuklarımız Çöp ve Fındık Topluyor - Son Dakika
Ekonomi

DİSİAD Başkanı Baysal; Çocuklarımız Çöp ve Fındık Topluyor

DİSİAD Başkanı Baysal; Çocuklarımız Çöp ve Fındık Topluyor

DİSİAD Başkanı Burç Baysal; ""Çocuklarımız sıcak yuvalarında, oyun alanlarında olması gerekirken çöp ve fındık topluyorlar" dedi.

21.01.2014 17:42  Güncelleme: 17:39

Diyarbakır Sanayici İş Adamlar Derneği'nin 'Kentimizi ve Markalarımızı Tanıyalım' programı kapsamında Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) gezildi.

Programa Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hayrettin Bahçıvancı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, Diyarbakır Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Burç Baysal, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, DİSİAD üyesi iş adamları katıldı.
Konuklar ev sahibi olarak Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici ve Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel tarafından karşılandı.

MERKEZ YENİLİKLERE ÖNCÜLÜK EDECEK

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel merkezin, DPT, Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla kurulduğunu söyledi.

Merkezde, kimyasal, gıda, biyoteknik, yakıt ve elektromanyetik laboratuvarının yer aldığı 23 araştırma ile 5 çalışma laboratuvarının bulunduğunu kaydeden Temel, "Diyarbakır'daki en büyük yatırımlardan biri haline dönüşen merkezde dünyada sadece 5 ülkede bulunan teknolojik cihazlar yer almaktadır. Teknolojik araştırmaların yanı sıra birçok alana ışık tutan merkez, aynı zamanda yeniliklere de öncülük etmektedir. Merkezimiz, Türkiye'de bulunan en donanımlı teknolojik ve entegre araştırma merkezlerinden biri olmayı hedef seçmiştir. Bünyesinde, akademik ve idari olmak üzere 50 personel görev yapmaktadır" dedi.

"SANAYİCİMİZLE ÇALIŞARAK PİYASAYA AÇILMAK İSTİYORUZ"

Akademik anlamda dünyanın en önemli çalışmalarını yaptıklarını belirterek, "Her alanda akademik olarak çalışabileceğimiz bir ortam var. Sanayicimiz ile birlikte çalışmalar yapabilir ve Türkiye'de örnek bir model olabiliriz. Şimdiye kadar hep akademik çalışmalara imza attık ama bundan sonra sanayicilerimizle çalışmak ve piyasaya açılmak istiyoruz" diye konuştu. Temel, merkezin resmi açılışının 6 Mart 2014 günü yapılacağını sözlerine ekledi.

"DİCLE ÜNİVERSİTESİ ŞU ANA KADAR ORTAYA DOĞRU DÜRÜST BİRŞEY KOYMADI"

Prof. Dr. Hamdi Temel'in verdiği bilgilerin ardından konuşan Diyarbakır Girişimci İş Adamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, 'Kentimizi ve Markalarımızı Tanıyalım' programı kapsamında ilk kez bir kamu kurumunu ziyaret ettiklerini dile getirdi. DÜBTAM'a yaptıkları ziyareti çok önemsediklerini ifade eden Baysal, Cumhuriyetin en eski üniversitelerinden birisinin Diyarbakır'da olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini kaydeden Baysal, "Bunları söylemek istemezdim ama Üniversite şu ana kadar ortaya doğru dürüst bir şey koymadı. Artık bu saatten sonra eksiklerimizi görüp şapkamızı önümüze koyarak çalışacağız ve Dicle üniversitesindeki bu tesiste bize öncülük edecektir" dedi.

"TOPYEKÜN KALKINMAYA İHTİYACIMIZ VAR"

Bilimin katkılarıyla iş dünyasının yanlış yapabilme olasılıklarının da ortadan kalkacağını ifade eden Baysal, "Mesleki konularda büyük ihtiyaçlarımız var. Çünkü biz yarım milyon çocuk nüfusu barındırıyoruz. Bu çocuklarımız çocukluklarını yaşayamama durumuna geldi. Çocuklarımızın yarısı İstanbul'da çöp topluyor, geri kalan yarısı da fındık toplamaya gidiyor. Sıcak yuvalarında, oyun alanlarında olması gerekirken çöp ve fındık topluyorlar. Biz bunların ebeveynlerine iş sahası açarsak o zaman gerçek anlamda hizmet ettiğimizi anlarız. Topyekün kalkınmaya ihtiyaç vardır. El ele vermemiz ve kalkınma hamlesi başlatmamız lazımdır. Kalkınmadan söz ederken olmazsa olmazımız ilim ve bilim insanlarımızdır" diye konuştu.

"GENÇ NÜFUSU DOĞRU KULLANIRSAK ÖNE ÇIKABİLİRİZ"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ise herkesin sürekli olarak küreselleşmeden söz ettiğini söyledi. İş dünyası içinde durumun farklı olmadığını ifade eden Sayar, "Biz 230 milyon dolarlık ihracatın 60 ülkeye yapıldığını görüyoruz. Dünyada farklı rekabetler vardır. Arge- inovasyon ve teknolojiyi bir arada kullananlar fark yaratanlar ticarette öne çıkanlardır. Rekabette en önemli nokta Arge, inovasyon ve teknolojidir. Biz üniversite ile sadece laboratuvar düzeyinde değil, daha güçlü diyaloglarımız vardır. İnşallah yakın bir zamanda protokol gerçekleştireceğiz"

"OSB'DE MESLEK LİSESİ KURULACAK"

"Avrupa çalışacak insan bulamıyor. Sadece Diyarbakır'da ilköğretim çağında 700 bin çocuk var. Biz bunu doğru kullanabilirsek çok öne çıkabiliriz" diyen Sayar, meslek edindirme kurslarına çok önem verdiklerini ifade ederek, "İşsizlerimizin, iş arayanlarımızın sayısı büyük ve çok fazla ama sanayimiz nitelikli insan bulamıyor. Bu alandaki eksikliğimizi gidermek için Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) meslek lisesi kurma çabamız var. Proje tamamlandı ve inşallah üç ay içinde temellerini atmayı planlıyoruz. Gençlerimiz hem okula gidecek hem de atölyede çalışacak" dedi.

"DÜBTAM KALKINMADA ROL OYNAYACAKTIR"

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ise, herkesin bir rekabet içerisinde olduğunu dile getirerek, "Rekabet yalnızca Diyarbakır'da ve Türkiye'de değil, tüm dünya ile rekabet içindeyiz. Bunun için ARGE'ye ihtiyaç vardır. Bundan sonra ARGE'yi kullanıp para kazanmalıyız. ARGE'yi Üniversite kullanıyor bunun ticareti de sanayicinin elindedir. Buradaki talebe göre buradaki merkezin kendini yenilemesi olacaktır. İnşallah çok faydalı bir sanayi-üniversite olur. Türkiye'de bu tür merkezler batıda oluşturulmuş ve inşallah bu merkez Diyarbakır ve bölgenin kalkınmasında rol oynayacaktır" şeklinde konuştu.

"TÜM STRATEJİ VE PLANLARIMIZ DİYARBAKIR İÇİN"

Son olarak söz alan Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici de, yaptıkları tüm strateji ve planların Diyarbakır için olduğunu dile getirdi. Diyarbakır'ın yanlış algısını elbirliği ile değiştirmenin gerekliğini ifade eden Bilici, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır'ın geçmişinde birçok ilim ve bilim adamının yetiştiğini hatırlattı.

Dicle Üniversitesi olarak, sanayicinin ARGE isteğini duyurmaları gerektiğini kaydeden Bilici, bunun için beraberliği ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek şöyle dedi:

"Biz hep düşündük 'iş dünyası ile üniversite arasında neden bir işbirliği yok?' diye. Daha önce mevzuat gereği hocalarımız sanayiciler ile işbirliği yapamıyordu. Şu anda ise sanayici ile hocalarımızın iş birliği yapmasının önünde bir engel kalmadı dolayısıyla bir bahanemiz kalmadı. Teknokent ile laboratuvarımız ile sanayiye destek sunacağız ve el birliği ile çok önemli işler başaracağız. Devletin verdiği kaynak ve desteklerden da faydalanalım. Devletin yüzde 75'e varan destekleri söz konusudur. Mesela SAN-TEZ (Sanayi Tezleri) projesi var ve bunlar çok önemli buna iyi bakılmasını öneriyorum"

"CEZAVİNDEN TAŞ USTASI OLARAK ÇIKACAKLAR"

Prof. Dr. Bilici, meslek edindirme ile ilgili üniversite olarak başlattıkları 'Taş ustası yetiştirme projesi' bulunduğunu hatırlatarak, "Vasıfsız gençlerimiz için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bizim 'Taş ustası yetiştirme projesi' var. Burada 19-29 yaş grubu gençlerimiz eğitim görüyor. Proje cezaevinde uygulanıyor. Gençler taş ustası olarak yetişecek ve dışarı çıktıklarında sertifikalı birer usta olarak gelip çalışacaklar" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, gelen konuklara merkezi gezdirdi ve cihazlarla ilgili detaylı bilgi verdi. Merkez önünde toplu fotoğraf çekimi ve birlikte yenen yemeğin ardından program son buldu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Ekonomi DİSİAD Başkanı Baysal; Çocuklarımız Çöp ve Fındık Topluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement