Davos'ta Klaus Schwab-Muhtar Kent'ten Ortak Çağrı: Acilen İşsizliğe Eğilin! - Son Dakika
Ekonomi

Davos'ta Klaus Schwab-Muhtar Kent'ten Ortak Çağrı: Acilen İşsizliğe Eğilin!

Davos\'ta Klaus Schwab-Muhtar Kent\'ten Ortak Çağrı: Acilen İşsizliğe Eğilin!

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Claus Schwab ve Coca Cola CEO'su, DEF Uluslararası İş Konseyi Başkanı Muhtar Kent, Davos'ta ortak açıklama yaparak hükümet, şirket ve sivil toplum örgütlerini, 2104 yılında işsizlik sorununun çözümü için acil önlem almaya davet ettiler.

23.01.2014 14:44

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Claus Schwab ve Coca Cola CEO'su, DEF Uluslararası İş Konseyi Başkanı Muhtar Kent, Davos'ta ortak açıklama yaparak hükümet, şirket ve sivil toplum örgütlerini, 2104 yılında işsizlik sorununun çözümü için acil önlem almaya davet ettiler. Schwab ve Kent, işyerinde eğitim sisteminin nitelikli işgücü ve işsizlik sorunu için bir çözüm oluşturabileceğine dikkat çekerek, "İş âlemindeki liderler, hükümet ve sivil toplumun, 2014'te işsizliğin üzerine acilen gitmede işbirliği içinde, uyumlu ve tutarlı bir çaba göstermeleri gerektiğine inanıyoruz" dediler.

Schwab ve Kent "İş alemi gençlere iş bulmalarında yardımcı olmalı" başlıklı açıklamalarında "Hiç iş bulunamayan ve herkesin 25 yaşından küçük olduğu bir ülke hayal edin. Bir "diaspora' olarak varolan bu ülke, dünyanın büyük bölümünde ekonomik canlılığı, sosyal dokuyu ve uzun vadeli istikrarı tehdit eder. Bu kayıp potansiyel bir ülkedir" dediler. İki ekonomistin saptama ve önerileri şöyle:

"-Avrupa'da gençlerin yüzde 24'ü işsiz. Rakam özellikle Yunanistan, Portekiz ve İtalya'da kötü. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dakiler de kötü.

-İşsizlik dünyada işletmelerin ve hükümetlerin sürekli dikkatini gerektiren henüz yavaş yavaş yanmakta olan akut bir kriz.

-İşsizliğin insani maliyeti hesaplanamaz. İşsiz gençler ailelerine, toplum ve ülkelerine olumlu katkıda bulunur hale gelebilmek için çabalıyorlar. Daha fazla iş imkanı yaratmak; daha çok istikrar, kendine saygı ve toplumsal bağlılık dâhil, verimliliği ve ücretleri yükseltecek, toplumsal değerleri güçlendirecek, suçluluğu azaltacak erdemli bir döneme hız katar.

-İş âlemi için büyük bir fırsat söz konusu. Araştırmalar küresel genç istihdamında her yüzde 1'lik sürdürülebilir iyileşmenin, dünya çapındaki ekonomik tüketimi tahminen yılda 72 milyar dolar artırdığına işaret ediyor.

-İş âlemindeki liderler, hükümet ve sivil toplumun, 2014'te işsizliğin üzerine acilen gitmede işbirliği içinde, uyumlu ve tutarlı bir çaba göstermeleri gerektiğine inanıyoruz. DEF Uluslararası İş Konseyi'ni oluşturan 120 küresel CEO'ya, Davos'ta başlayan Forum'un Yıllık Toplantılarında, genç işsizliğini azaltmaya yönelik yeni bir atılım için bizimle beraber olup olmayacaklarını sorduk.

-İstihdam için ve istihdam sürecinde önemli potansiyeli olan bir alan; deneyim oluşturmada yenilikçi staj ve çıraklık gibi fonksiyon-spesifik ve davranışsal beceri öğretim programları ile "eğitim'dir.

-Yeni işçilerin edinilebileceği türden işlerle bunları dolduracak gençlerin becerileri arasında, geniş ve artan bir açık olduğu giderek açık hale geliyor.

-Dokuz ülkede ( Brezilya, Almana, Hindistan, Meksika, Fas, Türkiye, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD) işverenler üzerinde yapılan son araştırmaya göre işverenlerin sadece yüzde 43'ü, giriş düzeyinde yeterli beceriye sahip işçi bulduklarını belirtiyor.

-Kamu - özel sektör işbirliğiyle genç neslin işe hazırlıklarının geliştirilmesi genç işsizliğini azaltmak için açık bir fırsat oluşturuyor. Örneğin bir düzineden fazla ABD eyaletinde otomobil üreticileri yeni işçileri, 30'dan fazla üniversiteyle işbirliği halinde eğitiyor.

-Geleneksel olarak düşük genç işsizliğine sahip Almanya, Avusturya ve İsviçre'de daha çok işveren, uzun süredir başarılı olmuş çıraklık sistemine dönüyor. Bu ülkelerde eğitim ve iş deneyimini birleştiren ikili eğitim sistemi ve sonuçları hükümetler gibi şirketler tarafından da benimseniyor.

-Bu tip ikili eğitim sistemi üniversite derecesi olmayan gençler için umut vaat eden bir yol sağlıyor, gelecek nesil işgücünü oluşturuyor. Bu tip sistemler vergi ödeyenler açısından tamamen kamu tarafından finanse edilen eğitimden daha az maliyetli.

-Benzer çabalar gelişmekte olan ülkelerde de etkili. DEF'in "Global Shapers' girişimi dünyanın en parlak genç girişimcilerinden 3 binden fazlasını birbirine bağlayarak yeni girişim ve işler oluşturmaya yardımcı oluyor.

-Dünyanın, büyümeyi canlandırmak için çabalamakta olan pek çok bölgesiyle birlikte, gençleri işgücü için hazırlamaya yönelik karalı çabalar, küresel ekonomimize yardım edebilir. Biz, uluslararası iş liderleri için, gençlik işsizliğini azaltmak ve herkes için parlak bir gelecek yaratmak için kararlı bir şekilde hareket etmenin zaman geldiğine inanıyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Davos'ta Klaus Schwab-Muhtar Kent'ten Ortak Çağrı: Acilen İşsizliğe Eğilin! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement