Deniz Levreklerinin Yemine Makro ve Mikroalg Dopingi - Son Dakika
Ekonomi

Deniz Levreklerinin Yemine Makro ve Mikroalg Dopingi

Deniz Levreklerinin Yemine Makro ve Mikroalg Dopingi

Adana’da Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesiyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü COFASP ERA-net Avrupa Birliği projesi kapsamında makro ile mikroalglerin deniz levreklerinin yemine entegre edilmesi...

29.12.2017 10:18

Adana'da Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesiyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü COFASP ERA-net Avrupa Birliği projesi kapsamında makro ile mikroalglerin deniz levreklerinin yemine entegre edilmesi ve daha kaliteli balıkların ortaya çıkması hedefleniyor.

Dünyada 8 ülkede 13 kuruluş tarafından yürütülen çalışmalarda başarıyla sonuç veren Avrupa Birliği projesi Türkiye'de de Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Trabzon Merkez Araştırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde Portekiz'in öncülüğünde yürütülüyor. İki makro ve iki mikro alglerin deniz levrekleri yemine entegre edilip daha kaliteli yem üretilmesi hedeflenen projeye ise Avrupa Birliği 6.7 milyon euro destek veriyor.

18 aydır devam eden proje 2018'in sonunda sonuçlanacak. Yemler ile ilgili iş paketinden sorumlu Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tufan Eroldoğan, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği projesi ile makro ve mikroalgleri deniz levreğinde kullanmayı planladıklarını ve Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Tesisi ve Uygulama İstasyonu'nda yemlerin sindirilebilirliğiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

"Daha ucuz ve kaliteli yem hedefliyoruz"

Prof. Dr. Tufan Eroldoğan, makro ve mikroalglerin deniz levreklerinde kaliteli bir protein kaynağı olduğunu belirterek, "Alternetif protein kaynağı olarak mikro ve makro algleri deniz levreğinde deneyerek daha kaliteli ve ucuz, sindirimi yüksek ve balık sağlığı açısından da önemli bir yem hammaddesi olarak bu ürünleri deniyoruz. Bu yemlerin sindirilebilirliği ve bağışıklık sistemine olan etkileri araştırılmaktadır. Özellikle yüksek su sıcaklıklarında bu yemlerin etkinlikleri test edilmektedir. Bu denemenin sonunda iklim değişikliği ile kullanılabilecek olan bu yemlerin bağışıklık sistemine olan etkilerini de araştırmış olacağız" diye konuştu.

"Çevreyle dost bir ürün elde edeceğiz"

Avrupa Birliği'nin proje için sağladığı 6.7 milyon euronun projenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydeden Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tufan Eroldoğan, daha sonra şunları söyledi:

"Ülke genelinde makro ve mikroalglerin yetiştiriciliği ticari olarak yetersiz düzeyde ama bu sonuçlar pozitif bir getiri sağlarsa tahminimiz ticari olarak da mikroalgleri ve makroalgleri üretecek firmalar çıkacaktır. Bu bir katma değerdir. Şu anda mikroalgler biyodizel üretiminde oldukça yoğun kullanılıyor. Ama asıl gıda sektöründe insan gıdası ve hayvan gıdası, protein ve yağ kaynağı olarak değerlendirilebilir. Bu da bizim doğaya bağlı olduğumuz balık unu ve balık yağı talebimizi daha da aşağıya çekecek ve daha ekonomik, çevreyle dost bir ürün elde edeceğiz."

"Alternatif yeme ihtiyaç var"

Prof. Dr. Eroldoğan, deniz balıklarının yemlerinde balık unu ve balık yağı kullanıldığını ancak makro ve mikro alglerin kullanılmasının daha sağlıklı olduğunu kaydederek, "Bunlar insan tüketiminde de kullanılan ham maddeler olduğundan dolayı artık ham maddelerinden daha spesifik, protein oranı yüksek, bağışıklık sistemini arttırıcı, türün gelişimine katkı sağlayacak, alternatif tek hücreli canlılara ihtiyaç var. Bunların üretimiyle ilgili son 3-4 yıldır çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunların ham madde olarak kullanımı ülke ekonomisine ülkede yetiştiriciliği yapan yem fabrikaları açısından önemli olacak" ifadelerini kullandı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Deniz Levreklerinin Yemine Makro ve Mikroalg Dopingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement