Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatı, kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 azalarak 5 milyar 744 milyon dolara geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret istatistiklerine göre, AB'nin ihracattaki payı 2013 kasım ayında yüzde 44,1 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 43,7 oldu. AB'ye yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,3 azaldı ve 5 milyar 744 milyon dolara düştü.
Almanya, 1 milyar 260 milyon dolar ile geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke oldu, bu ülkeyi 943 milyon dolarla Irak, 848 milyon dolarla İngiltere ve 639 milyon dolarla İtalya izledi.
İthalatta ise ilk sırayı 2 milyar 50 milyon dolar ile Rusya aldı. Rusya'yı 2 milyar 29 milyon dolarla Çin, 1 milyar 905 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 168 milyon dolarla İsviçre takip etti.
İthalatta ilk sıra mineral yakıt ve yağlarda
Fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi 1 milyar 497 milyon dolarla "Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı" oldu. "Kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları" 1 milyar 76 milyon dolarla 2. sırada yer aldı.
Ekimde en fazla ithalat yapılan fasıl, 4 milyar 477 milyon dolarla "mineral yakıtlar ve yağlar" oldu. Bu faslı, 2 milyar 444 milyon dolarla "kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları" izledi.
İmalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı geçen ay yüzde 91,9 olarak gerçekleşti. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,9, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 31,1 oldu.
İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 77,7, yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 13,3, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 40,7 olarak kayıtlara geçti.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Dış Ticaret İstatistikleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?