Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Her fırsatta serbest piyasadan bahseden Avrupa Birliği, hukuktan, adaletten bahseden Avrupa Birliği, vize konusunda adaletsizliğin en büyük örneğini yaşatırken, diğer taraftan da taşıt araçlarımıza kota uyguluyor" dedi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, 'Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Komşu Ülkeler Ticaret Müşavirleri Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantıda, ilk olarak tanıtım filmi izlendi. Ardından Bakan Çağlayan kürsüye çıkararak ticaret müşavirlerine seslendi. Çağlayan, toplantıyla ilgili olarak iş dünyasının siparişlerini direkt olarak alacaklarını söyleyerek, onlarla değerlendirmeler yapacaklarını ve müşavirlerin bölgelerindeki fırsat, tehdit beraber değerlendireceklerini ifade etti.
Çağlayan, Avrupa Birliği ile iki yüzlü ve riyakar hala Avrupa birliği kapısında oyalandırılan ülke olduğunu belirterek, "18 yıldır Gümrük Birliği Anlaşması yapan tek ülke ve Gümrük birliği Anlaşması'nın getirmiş olduğu sadece mükellefiyetleri üstlendiği ama buna karşılık ortak olmanın getirmiş olduğu haklardan hiçbir şekilde faydalandırılmayan bir yapı içindeyiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin 8 yıldır Avrupa Birliği kapısında olduğunu hatırlatan Çağlayan, "İnsanlık dışı, yüz kızartıcı ve insan hakları ihlaline sebep olan ticareti teknik bir engel oluşturan vize konusu hala iş adamlarımızı, iş dünyamıza, vatandaşlarımıza hala uygulanmaya devam ediyor. Her fırsatta serbest piyasadan bahseden Avrupa Birliği, hukuktan, adaletten bahseden Avrupa Birliği vize konusunda adaletsizliğin en büyük örneğini yaşatırken, diğer taraftan da taşıt araçlarımıza kota uyguluyor. İşte bunların serbest piyasa ekonomisinden anladıkları bu" şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği siyasi ve dini bir anlayışta olduğunu kaydeden Çağlayan, "Avrupa Birliği bir Hıristiyan kulübüdür. Avrupa Birliği bir ekonomik birlik olmaktan öte, bu anlamda siyasi birlik olmaya yönelmiş bir birlik" diye konuştu.
AB üyeliğinin devlet politikası olduğunu aktaran Çağlayan, tüm engellere rağmen Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini götürme niyetinde olduğunu belirtti. Çağlayan, "Türkiye, artık Avrupa Birliği istediği için değil, Avrupa Birliği dayattığı için değil, siyasi, sosyal, demokratik gelişimini tamamlayan bir ülke olmaktan çıkmıştır. Artık Türkiye bilhassa 11 yıldır başarılı bir şekilde görev yapan iktidarımız, bugün ekonomik gelişmeyi, aradan geçen on yıl içinde üçe katlayarak, dörde katlayarak koymuş olduğumuz performansı ve Sayın Başbakanımızın pazartesi günü adeta Türkiye'de bir devrim olan, geçmişte kimsenin yapmaya cesaret edemediği, ancak sorunları sürekli halının altına süpürdüğü bir ortamdan, hükümetimiz büyük bir cesaretle demokratikleşme paketini koyduk" dedi.
Demokratik paketin Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hakkı olduğu için yapıldığını ifade eden çağlayan, 2023 hedeflerinin başarılması için çalışacaklarını belirtti.
Çağlayan, şöyle konuştu:
"Birbirimizi yok sayarak gelmiş olduğumuz nokta binlerce şehit karşımıza çıkardı. Çok ciddi ekonomik zararlarla karşı karşıya kaldı. Birbirimizin etnik kökeni, dini inancını söylemeye korkmuş olduğumuz günlerden bu seviyeye geldik. Bugün hükümetimizin ortaya koymuş olduğu bu açılımlar, demokratik nefes aldıracak açılımlar, ne ayrılık getirdi ne de aramızda çatışma getirdi."
Türk, Kürt, Çerkez, Boşnak, Alevi, Sünni bu ülkede yaşayan herkesin Türkiye'nin sahibi olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, "Hiçbirinin diğerine üstünlüğü yoktur. Çanakkale şehitliği bunun en iyi şekilde yazıldığı, en iyi şekilde ortayla konduğu yerin adıdır" ifadelerini kullandı.
9 aydır şehit haberi gelmediğini belirten Çağlayan, "Bakanlığımızın ortayla koymuş olduğu teşvik sistemi ile adeta yatırımlarda patlama yaşıyoruz. 6. bölgede Türkiye adeta yatırım akınına uğruyor. Yatırımcılar yatırım yapacak alan bulmakta zorlanıyorlar. Gerek yatırımlarda gerek istihdamda geçmiş yıllara göre altı kat, beş kat, üç kat artışlar söz konusu. Türkiye'de terör meselesini ancak bu şekilde, yatırım yaparak, Doğu ve Güney Doğu'daki insanları istihdam ederek ve birbirimizin gelmiş olduğu kökenleri görmemezlikten gelerek çözeriz" diye konuştu.
'Türkiye'nin ekseni kayıyor' eleştirilerine de cevap veren Çağlayan, "Doğru. Türkiye eksen değiştirdi. Türkiye eksenini çeşitlendirdi ve geliştirdi. Aslında kayanlar kayan eksenin kendi eksenleri olduğunu fark etmediler. Bugün dünyanın ekseni kaydı. Eğer Türkiye sadece batı ile ticaret yapan, elindeki ile yetinen bir ülke olmuş olsaydı, bugün Cumhuriyet tarihinin rekor ihracatlarını, 2008'den beri yaşanan krize rağmen asla kıramazdı" şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanlığı'nın aldığı kararlar neticesinde Türkiye ihracatını 43 milyar dolar arttırdığını söyleyen Çağlayan, şunları dedi:
"Biz yönümüz her tarafa dönüyoruz. Bugün Türkiye 246 gümrük bölgesine 20 binden fazla, yapmış olduğu ihracatın yüzde 90'ı sanayi ürünleri olan bir ihracat kapasitesine eriştik. Tüm dünya bizim eksenimiz. Elbette ki Avrupa Birliği, diğer birlikler, uluslar arası tüm anlaşmalar, birlikler en az Avrupa Birliği kadar bizi ilgilendiriyor ve ilgilendirmeye devam edecek."
Aktif ve proaktif olacaklarını belirterek, dünyanın her yerini dolaştıklarını ifade eden Bakan Çağlayan, Orta Doğu, Kuzey Afrika bölgesinde 25 ülkenin ve 6,5 trilyon dolarlık bir milli gelire sahip olduğunu kaydederek, dünya nüfusunun yüzde 9'unun bu bölgede yaşadığına dikkat çekti.
Bakan Çağlayan, dünya mal ve hizmet ihracatının yüzde 9'u, ithalatının ise yüzde 7,5'inin bu bölgede yapıldığının altını çizerek, "Sadece dünya hizmet ihracatını yüzde 6,1'i hizmet ithalatının yüzde 9'u bu bölgede oluşturuluyor. Bu bölgede 2 trilyon dolara sahip olan Rusya'dan sonra, 786,3 milyar dolarlık milli gelirle ülkemiz ikinci sırada" şeklinde konuştu.
Orta Doğu, kuzey Afrika bölgesinde 2012 yılında Türkiye'nin ihracatının yüzde 35,7'lik artış gösterdiğini kaydeden Çağlayan, bölge ülkelerine Türkiye ihracatının yüzde 42'lere çıktığını hatırlattı. Çağlayan, Türkiye'nin Kuzey Afrika ve bölgesine ihracatını 38,5 milyar dolar olduğunu kaydederek, "Bölge genelinde durumumuzun iyi gittiği, 25 ülkenin 16'sında ihracatımız artarken, 9'unda siyasi ve ekonomik sebeplerle gerilediğini ifade etmek isterim" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin bölge ülkelerinden ithalatta binde 9 artış olduğunu belirten Çağlayan, bu yıl ilk 8 ayda 82 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Çağlayan, 2014 yılı için 17 hedef ve 27 ülke belirlediklerini belirterek, 7 hedef ve 6 ülkenin bölge ülkeleri arasında olduğunu kaydetti.
Çağlayan, 2013 yılının ilk 8 ayında ticaret hacminin 3,4 milyar dolar olduğunu söyleyerek, ihracatın yüzde 50 daraldığını ifade etti.
2013 yılının ilk 68 ayında Türkiye'nin ihracatının 2,3 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, ithalatın ise 2013 yılının ilk 8 ayında yüzde 21 artışla bir milyar 64 milyon dolara çıktığını belirtti.
Çağlayan, Libya ile ilişkilerin daha fazla arttıracaklarını söyleyerek, Libya'da 2013 yılında toplam 2,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi elde ettiklerini belirtti. Çağlayan, 2013 yılının ilk 8 ayında 1,9 milyar dolarlık ihracat rakamını yakaladıklarını sözlerine ekledi.
Çağlayan, Ticaret Müşavirlerine büyük yatırımcıları Türkiye'ye çekmelerini isteyerek, bölgede ellerine çantalarını alarak iş adamlarını ziyaret etmelerini önerdi. Ticaret Müşavirlere rakip ülkelerin Ticaret müşavirlerini izlemeleri tavsiyesinde bulunan Bakan Çağlayan, Yunanistan ve Bulgaristan'a ziyaret gerçekleştireceklerini belirterek, her iki ülkede ilişkileri geliştireceklerini kaydetti.
Türk müteahhitlerinin Orta Doğu bölgesinde 4 bin 462 projenin 165 milyar dolarlık iş üstlendiğine dikkat çeken Çağlayan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde müteahhitlerin 2 bin 411 projenin değerinin 107,5 milyar dolar olduğunu kaydetti. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Çağlayan, Avrupa Birliği'ni Eleştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?