Ekonomi Bakanı Çağlayan."Yurt Dışı Birim Desteğinde 2012'de Sağladığımız Destekler, 2006... - Son Dakika
Son Dakika Logo
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Çağlayan."Yurt Dışı Birim Desteğinde 2012'de Sağladığımız Destekler, 2006...

Ekonomi Bakanı Çağlayan."Yurt Dışı Birim Desteğinde 2012\'de Sağladığımız Destekler, 2006...
04.01.2013 14:02

"Desteklerden yararlanan firma sayısı da 400'den 835'e çıkmış durumda" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yurt dışı birim desteği ile ilgili olarak, 2012'de sağladıkları desteğin 2006 değerlerinin neredeyse 8 katına ulaşarak, 31 milyon lira olarak gerçekleştiğini belirterek,

"Desteklerden yararlanan firma sayısı da 400'den 835'e çıkmış durumda" dedi.

Çağlayan, Conrad Otel'de düzenlenen basın toplantısında 2012 İhracat Destekleri Analizi-2013 Yılı Hedeflerini açıkladı.

Bakan Çağlayan, 2011'de 104,6 milyon lira ve 2012'de yüzde 25 artışla 131,1 milyon lira fuar desteği verdiklerini kaydetti.

Destekten yararlanma sayısının da artığına vurgu yapan Çağlayan, 2011'de 10 bin 138 ve 2012'de ise yüzde 6 artışla 10 bin 740 firmayı desteklediklerini ifade etti.

Çağlayan, firmalar bir pazarda kalıcı hale gelmek üzere, dağıtım kanalları oluşturmak için ofis, mağaza ya da depo açmak istediğinde, devreye yurt dışı birim desteğinin girdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Temelde yurt dışı birimlerin kira ve tanıtım giderlerinin desteklendiği Yurt Dışı Birim Desteğini, Turquality programına hazırlık safhası, bir atlama taşı olarak da niteleyebiliriz. Bu çerçevede sağladığımız desteklere baktığımızda, ciddi bir artış oranı yakaladığımızı göreceksiniz. 2012'de sağladığımız destekler, 2006 değerlerinin neredeyse 8 katına ulaşarak, 31 milyon lira olarak gerçekleşti. Desteklerden yararlanan firma sayısı da 400'den 835'e çıkmış durumda.

Uluslararası pazarlarda kıyasıya rekabetin yaşandığı günümüzde, marka yaratma sürecinin en kritik ögelerinden biri olan 'tasarım', katma değerin ve rekabetçi üstünlüğün anahtarıdır. Biz, Ekonomi Bakanlığı olarak, bu anahtar kavramın desteksiz bırakılamayacak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, Türkiye'de ilk defa tasarımın desteklenmesi için bir destek mekanizması oluşturduk. Bu kapsamda hali hazırda 10 tasarımcı şirketi ile bir tasarım ofisi destekleniyor. İhracatçı birlikleri tarafından düzenlenen tasarım yarışmaları noktasında ise, 2011'de 6, 2012'de ise 14 tasarım yarışmasını destekledik."

-"2012'de tasarım desteği 2,4 milyon liraya ulaştı"-

Çağlayan, tasarım yarışmalarda dereceye giren 2011'de 3, 2012 yılında ise 13 genç tasarımcıyı yaşam giderlerini de karşılayarak yurt dışı eğitime gönderdiklerini söyledi.

Tasarım Desteği kapsamında, 2012'de ise içerisinde ödenen destek miktarı, 2011'de ödenen 639 bin liraya kıyasla yüzde 280 artarak 2,4 milyon liraya ulaştığını ifade eden Çağlayan, "Tasarım Destek programımızdaki desteklerimizin yanı sıra, bir Turquality etkinliği olan 'Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri' ile tasarımdan üretime dönüşmüş, piyasa sürülmüş ürünleri taçlandırıyor, bu ürünleri tasarlayan tasarımcılarımızın marifetlerine iltifat etmiş oluyoruz. Bu seneki ödül töreninde başvuruda bulunan 439 ürün ve projeden 90 adedine İyi Tasarım, 14 adedine Üstün Tasarım, 2 adedine de Kavramsal Tasarım Ödülü verdik" diye konuştu.

-Turquality programının temel hedefi Türk markaları oluşturmaktır"-

Çağlayan, Türk markalarının, uluslararası markalar haline gelme sürecini hızlandırmak için ortaya koydukları Turquality programının temel hedefinin, lokomotif işlevi görecek küresel Türk markaları oluşturmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu hedefe doğru ilerlerken geçmemiz gereken 2 aşama var. İlki, şirketlerimizin marka gücünü artırmak ve kurumsal altyapılarını geliştirmek. Diğeri ise, Türkiye'de marka bilinci ve farkındalığı yaratmak.Turquality programı kapsamında, firmaların, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tesciline ilişkin harcamaları, çevre ve kalite belgesi alımına ilişkin giderlerini, moda, endüstriyel ürün tasarımcısı, aşçı ve şef istihdamına ilişkin giderlerini, tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri, yurt dışı birimlere ilişkin kira ve temel kurulum giderlerini, danışmanlık giderleri, bilişim ve bilgi yönetimi alanına yönelik harcamalarını destekliyoruz. İlk 5 yılın sonunda desteklediğimiz markaları performans denetimine tabi tutup, performans düzeyi istenilen seviyenin üstündeki markalara ilave 5 yıl daha destek veriyoruz.

MARKA programımız ise, esas itibariyle firmalarımızı Turquality'ye hazırlayan bir süreç. MARKA programında, Turquality ile aynı başlıklarda destek veriyoruz, ancak destek kalemlerinde üst limit bulunmakta, destek süresi ise 4 yıl ile sınırlı. 2012'de 8'i Turquality, 11'i ise Marka Destek Programı'na olmak üzere 19 yeni markayı daha destek kapsamına aldık. Bu kapsamda, ilk 5 yıllık destek dönemini başarıyla tamamlayan 38 markanın destek süresini de 5 yıl daha uzattık."

-"Türk marklarının yurt dışındaki bilinirlikleri artırıyor"-

Çağlayan, markalaşma, satılan ürün veya hizmetin katma değerini artırmada en etkili yöntemlerden birisi olduğunu vurgulayarak, "Bizim 2012 yılında ihracatımızın kilo değeri yaklaşık 1,58 dolar. Turquality kapsamında desteklediğimiz firmalarda ise bu rakam yaklaşık 2,2 dolara çıkıyor. Yani Turquality firmalarımız, ülke ortalamamızın üzerinde bir ihraç kilo fiyatını yakalamış durumda" dedi.

Markalaşma faaliyetleri için firmalara 2012'de sağladıkları mali desteğin toplam 135,3 milyon lira olduğunu dile getiren Çağlayan, bunun 2011'e göre yüzde 63 oranında bir artış anlamına geldiğini söyledi.

Çağlayan, Turquality programı kapsamında düzenledikleri "Vizyon Seminerleri"nin altıncısını 10 Mayıs 2012'de gerçekleştirdiklerini ifade ederek,

"Seminerimizin konuğu, Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent,

'İnovasyon ve Sosyal Sorumluluk', temalı bir konuşma yaparak, global pazarlarda sürdürülebilir başarının sırlarını tecrübesiyle harmanlayarak Türk markalarına aktardı. Gururla görüyoruz ki, Turquality programı kapsamında bulunan markalar, desteğin verdiği itici güçle yurt dışında büyük ataklar yapıyor, marka bilinirliklerini artırıyor. Almanya, Rusya, İngiltere, ABD, Türk Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika, Uzak Doğu ve Orta Doğu-da ihracatlarında yüzde 100'ün üzerinde artış gösteren firmalarımız mevcut" şeklinde konuştu.

-Turquality programı, firmalara 5 yıllık markalaşma haritası sunuyor"-

Çağlayan, marka bilinirliği konusunda ise şunları söyledi:

"Bugün Colin's, Rusya'da kot pantolonun diğer adı noktasına gelmiş durumda. Ülker'in, Pınar'ın Körfez ülkelerinde, Arap yarımadasında marka bilinirlikleri çok yüksek. Vitra İngiltere'de, Vesbo Vietnam'da kendi sektörleri itibariyle en çok bilinen markalar arasında. Beko İngiltere'de çok iyi bilinen bir markamız ve kendi ürün gruplarında pazar lideri veya ikincisi durumunda. Efes, Vestel, Rusya ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde çok bilinen ve pazar payları yüksek olan markalarımız. Bu örnekleri artırmak mümkün."

Turquality programının sunduğu en önemli desteklerden bir tanesinin detaylı analiz çalışması sonucunda, firmanın gelecek 5 yıllık markalaşma Gelişim Yol Haritasını ortaya koymak için yürütülen 6-8 haftalık danışmanlık çalışması olduğunu anlatan Çağlayan, "Önceden tek bir danışman firma tarafından yapılan bu çalışmaları, geldiğimiz aşama ve olgunluk itibariyle birden fazla danışman firmaya açtık" dedi.

(sürecek-

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Çağlayan.'Yurt Dışı Birim Desteğinde 2012'de Sağladığımız Destekler, 2006... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement