Selinos Kanalı Projesi'nin ilk etabının, 2023'te tamamlanması hedefleniyor - Son Dakika
Ekonomi

Selinos Kanalı Projesi'nin ilk etabının, 2023'te tamamlanması hedefleniyor

Selinos Kanalı Projesi\'nin ilk etabının, 2023\'te tamamlanması hedefleniyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, Pergamon Antik Kenti'nden geçen Selinos Deresi'nde başlatılan restorasyon projesinin ilk kısmının, 2023'te tamamlanmasının hedeflendiği bildirdi.

11.10.2021 10:43  Güncelleme: 10:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, Pergamon Antik Kenti'nden geçen Selinos Deresi'nde başlatılan restorasyon projesinin ilk kısmının, 2023'te tamamlanmasının hedeflendiği bildirdi.

DSİ'den yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin özel talimatı ile başlatılan çalışmalar kapsamında Pergamon Antik Kenti'nin kalbi Selinos Deresi, DSİ Genel Müdürlüğü öncülüğünde yeniden düzenleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Bergama'da Türkiye'ye örnek olacak özel bir turizm alanı yaratmayı hedeflediklerini belirtti.

Selinos Deresi yatağında 1400 metrelik bölümde temizlik yaptıklarını, araştırma kazılarını bitirdiklerini, ayrıca onay verilen örnek taş duvar inşaatının da tamamlandığını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"İzmir 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun görüşü doğrultusunda çalışmalarımıza hız vereceğiz. Şantiyemiz kış aylarında da kapanmayacak. Amacımız 2023 yılı içerisinde projenin ilk kısmını tamamlamak. 'Bergama Antik Kenti Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı 1. Kısım' inşaatı kapsamında 1400 metre yeni kalgir duvar inşa edileceğiz. 1000 metrelik hatta da güçlendirme çalışması yapacağı. Planlanan proje ile dere yatağının da yeniden düzenleyerek tarihi dokuyu koruyacağız. Selinos Deresi'nde Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapıların yeniden gün yüzüne çıkartılacağız. Proje ile yerli ve yabancı turistler 6 medeniyetin izlerine aynı anda yolculuk yapabilecek."

Kent merkezindeki 1400 metrelik bölümü kapsayacak çalışmaların Kazancı Köprüsü'nden başlayarak Ulucami, Tabaklar ve Üçkemer Köprüsü'ne kadar devam edeceğini belirten Yıldız, "Yeni inşa edilecek duvarların yüzeyi tarihi dokuyla uyumlu taşlarla kaplanacak ve yapılara zarar vermemek için çalışmaların büyük bölümü insan gücüyle yürütülecek. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen çalışmalara İzmir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Bergama Belediyesi, Bergama Müze Müdürlüğü, İzmir 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü ve İZSU da destek veriyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Selinos Kanalı Projesi'nin ilk etabının, 2023'te tamamlanması hedefleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor
    01:09 Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor

    Huawei yönetimi, Çin'de kapsamlı bir çip fabrikası daha kurmak için çalışmalara başladı. Şirket, çip sektörünün gelişeceğini öngörerek bu alana yapacağı yatırımları artıracak. Şanghay'da yapılacak olan fabrikanın, şirketin çip ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Fabrikada üretilecek çiplerin ağırlıklı olarak akıllı telefonlar için kullanılacağı belirtiliyor. Huawei, böylece çip konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefliyor. Şirketin dev yatırımlarının ürün fiyatlarına etki edebileceği iddia ediliyor.

  • Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları
    22:04 Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları

    Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 31 Mart yerel seçimleri sonrası ilk toplantısını yapacak. Toplantıda İran-İsrail gerilimi, sınır ötesindeki terörle mücadele operasyonları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti ve enflasyonla mücadele başlıkları ele alınacak.


Advertisement