Ekonomist Alkin'den tasarruf önerileri - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomist Alkin'den tasarruf önerileri

Ekonomist Alkin\'den tasarruf önerileri

Borsa, altın, döviz ve gayrimenkulün doğru zaman ve doğru fiyat oluştuğunda yatırımcılara mutlaka kazandıracağını belirten Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin,"Ancak paranızın tamamıyla yatırıma girmeyin.

17.07.2020 10:56  Güncelleme: 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Borsa, altın, döviz ve gayrimenkulün doğru zaman ve doğru fiyat oluştuğunda yatırımcılara mutlaka kazandıracağını belirten Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin,"Ancak paranızın tamamıyla yatırıma girmeyin. Yatırım aracına aşık olmayın. Size tüyo verdiğini iddia eden kişilere asla itibar etmeyin. Ekonominin temel kavramlarını anlatan ve finansal okur yazarlığı geliştirmeye çalışan kişileri dinleyin" dedi.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, son haftalarda döviz, borsa ve gayrimenkulde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, küçük tasarruf sahipleri ile amatör yatırımcılara önerilerde bulundu. Sokaktaki vatandaşın bile sürekli döviz kurlarını takip ettiğine dikkat çeken Alkin, "Sürekli şahsi tasarrufunun endişesi içinde yaşayanların asli işlerine odaklanamadığı da bir başka gerçek" dedi.

BU ŞARTLAR DOLANDIRICILIK VAKALARINI DA ARTTIRIR

Prof. Dr. Emre Alkin, yıllarca çalışıp güçlükle üç beş kuruş tasarruf sağlamış kişilerin, faizlerin düşük kaldığı bu ortamda borsaya, altına, gayrimenkule yönelmelerini gayet doğal bulduğunu söyledi. Döviz olduğu yerde saydığı için şu anda rağbet görmediğini anlatan Alkin, "Bankalar, özellikle kamu bankaları çok düşük faizlerle kredi verdiği için de gayrimenkul fiyatları durmadan yukarı gidiyor. Kaynağın ucuz olduğu, yani faizlerin düşük kaldığı, insanların tasarruflarının akıbetinden endişe duyduğu ortamda borsa, altın ve gayrimenkul yükseliyor. Bu şartlar altında dolandırıcılık vakalarının da artması hiç şaşırtıcı değil" dedi.

Tutarına bakılmaksızın vatandaşların çok önemli bir bölümünün, şahsi servetlerini en iyi şekilde değerlendirme çabası içinde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Alkin, "Vatandaşın, bu durumu çok iyi bilen bazı düşük ahlaklı kişiler tarafından kandırılma ihtimali her zaman var" diye konuştu. Türkiye'de Borsa'nın, faaliyete geçtiğinden beri, döviz artışının üzerinde kazanç elde etmek isteyenlerin rağbet ettiği bir piyasa olduğunu kaydeden ünlü ekonomist "Ancak amatörlerin 'tüyo' alma merakı yüzünden zarar ettikleri ve dolandırıldıkları durumları da sıkça yaşadık. Bu sadece Türkiye'de değil dünyada da yaşanan bir durum" dedi.

ÜNLÜ KİŞİLER ARACILIĞIYLA DOLANDIRICILIK

Birkaç gün önce bazı tanınmış kişilerin twitter hesaplarının hack'lenerek küçük tasarruf sahiplerinden biner dolar para istendiğini ve böylelikle 110 bin dolarlık bir dolandırıcılık gerçekleştirildiğini anlatan Emre Alkin şöyle devam etti: "Buradan da anlaşılıyor ki faizlerin düşük olduğu ve bankaya para yatırmanın anlamsız hale geldiği dönemlerde küçük yatırımcılar haliyle değişik yatırım enstrümanları arayışına girişiyorlar. Bunların en başında altın, ardından borsa, sonra gayrimenkul ve nihayetinde hiç değişmeyen kaderimiz olan dolar geliyor."

DOLAR VE ALTINDA DOLANDIRICILIK DAHA ZOR

Dolar ve altın gibi enstrümanlarda daha çok profesyoneller hakim olduğu için dolandırıcılığın zor olduğunu ifade eden ünlü ekonomist, buna karşılık borsa ve gayrimenkulde para kaybetme ve dolandırılma ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Bu durumu, borsa ve gayrimenkule ilgi gösteren küçük tasarruf sahibi sayısının zaman zaman çok artmasına bağlayan Prof. Dr. Emre Alkin şöyle devam etti:

"Şimdi hal böyleyken borsaların yükseldiği, konut ve diğer gayrimenkule ilginin arttığı dönemlerde para kazananlar kadar kaybedenlerin sayısı da artıyor. Çünkü dolandırıcıların sayısı artıyor. Özetle, küçük tasarruf sahibi neticede mağdur olabiliyor."

SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILIKLARI

Prof. Dr. Emre Alkin, son 10 yılda sosyal medya ve dijital teknoloji kullanımının artmasıyla tasarruf sahiplerinin dolandırılma ihtimallerinin de yükseldiğini söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) sosyal medya hesapları ve WhatsApp grupları ile ilgili olarak yakın geçmişte aldığı kararı, bu gerçekler ışığında değerlendirmek gerektiğini anlatan Alkin şöyle devam etti:

"Gün geçmiyor ki bir sokakta, bir kafede veya bir asansörde beni televizyonlardan tanıyan kişiler endişe içinde 'paramızı nereye koyalım' diye sormasın."

DOĞRU ZAMANDA DOĞRU FİYAT, KAZANDIRIR

Prof. Dr. Emre Alkin, küçük tasarruf sahiplerine ve amatör yatırımcılara tavsiyelerini de şöyle özetledi: "Size tüyo verdiğini iddia eden kişilere asla itibar etmeyin. Ekonominin temel kavramlarını anlatan ve finansal okur yazarlığı geliştirmeye çalışan kişileri dinleyin. Yatırım yapmayı düşündüğünüz enstrümanın tarihsel geçmişine mutlaka göz atın. Çok kazanmak adına derinliği ve hacmi olmayan yatırım araçlarına bilgi sahibi olmadan yatırım yapmayın. Borsa, altın, döviz, gayrimenkul doğru zaman ve doğru fiyat oluştuğu zaman yatırımcılara mutlaka kazandırır. Bundan şüphe yok. Paranızın tamamıyla yatırıma girmeyin. Yatırım aracınızı pasif değil aktif takip edin. Gün be gün fiyatları kontrol edin. Mutlaka bir hedef alış ve hedef satış fiyatınız olsun. Piyasadaki şartlar bozulmamışsa daha önce belirlediğiniz alış ve satış fiyatından işleminizi gerçekleştirin."

YATIRIM ARACINA AŞIK OLMAYIN

Tasarruf sahiplerine göz ucuyla iç ve dış piyasaları takip etmelerini de öneren ünlü ekonomist Emre Alkin şöyle devam etti:

"Sakın ola ki herhangi bir yatırım aracına aşık olmayın. Bakış açınızı bozacak ve soğukkanlılığınızı kaybettirecek büyüklükte yatırım yapmayın. Yatırım yapmak öyle kolay iş değil. Bilgisizce yapılan her yatırım sonunda para kaybettirir. Birkaç sefer bilgi sahibi olunmadan elde edilmiş kazançlar, sonradan kaybedilecek büyük paraların garantisidir."


- İstanbul
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ekonomist Alkin'den tasarruf önerileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne, çeltikte olduğu gibi ayçiçeği üretiminde de ilk sırada
    10:29 Edirne, çeltikte olduğu gibi ayçiçeği üretiminde de ilk sırada

    Edirne Valisi Yunus Sezer, kentin tarımsal üretim verilerine göre çeltikte olduğu gibi ayçiçeği üretiminde de ilk sırada yer aldığını belirtti. Trakya topraklarının mümbit olması ve bilinçli tarım uygulamalarıyla Edirne'nin tarım potansiyelinin arttığı vurgulandı. Kentte gerçekleştirilen sulama projeleriyle tarımsal üretim hacminin daha da artacağı ifade edildi.

  • Sinop'ta Emekli Vatandaşlar Ekonomik Sıkıntı İçinde
    10:24 Sinop'ta Emekli Vatandaşlar Ekonomik Sıkıntı İçinde

    Sinop'ta yaşayan emekli vatandaşlar, emekli maaşlarının yetersiz olduğunu ve ekonomik olarak mutlu olmadıklarını ifade etti. Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il olan Sinop'ta yaşayan emekli vatandaşlar, maaşlarının artan yaşam maliyetlerini karşılamaya yetmediğini belirtti.

  • Doğudan batıya hayvan hareketlerinin kontrolü için veteriner yol kontrol istasyonları hizmete alınıyor
    10:17 Doğudan batıya hayvan hareketlerinin kontrolü için veteriner yol kontrol istasyonları hizmete alınıyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, doğudan batıya hayvan hareketlerinin yoğun olduğu 8 ilde hizmete alacakları veteriner yol kontrol ve denetim istasyonlarıyla hayvan hareketleri izlenerek bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesinin sağlanacağını bildirdi. Yumaklı, kontrolsüz hayvan hareketlerinin bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılımında önemli etkisi olduğunu, bunun da hayvansal üretime ve dolayısıyla ülke ekonomisinde olumsuz yansımaları bulunduğunu belirtti. Veteriner yol kontrol ve denetim istasyonlarının ilkinin Erzurum'da faaliyet gösterdiğini belirten Yumaklı, bu istasyonların toplam sayısının 8 olacağını ve bu yıl içinde hepsinin faaliyete geçeceğini açıkladı. İstasyonlarda 7 gün 24 saat kontrol-denetim yapılacak ve gece görüş özelliği olan kameralarla izlenecek. Hayvansal üretimi güvence altına almak için kontrollerin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

  • Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Dışarıda yemek yemiyorum, günde bir sefer yemek yiyorum'
    10:16 Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Dışarıda yemek yemiyorum, günde bir sefer yemek yiyorum'

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki emekli vatandaş Mehmet Parlar, emekli maaşıyla geçinmenin zor olduğunu belirterek, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini ifade etti. Parlar, dışarıda yemek yememek, sınırlı bir şekilde beslenmek ve sosyal hayatının olmaması gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

  • AŞTİ'de Yerel Seçim ve Bayram İçin Bilet Alan Vatandaşlar Fiyatlardan Şikayetçi
    10:05 AŞTİ'de Yerel Seçim ve Bayram İçin Bilet Alan Vatandaşlar Fiyatlardan Şikayetçi

    Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde (AŞTİ), yerel seçim ve bayram için bilet alan vatandaşlar, fiyatlardan şikayet etti. Emekli Makbule Yürekli, 'Mecburiyetten bilet aldım yoksa bu fiyata gitmem imkansız. Gidiş biletimi 900 liraya aldım. Çok pahalı' dedi. AŞTİ'te yerel seçim için memleketlerine giden ya da bayram için bilet alan vatandaşlar, ANKA Haber Ajansı'na konuşarak bilet fiyatlarının yüksekliğinden yakındı.

  • Sivas'ta Çoban Bulmakta Zorluk Yaşanıyor
    10:04 Sivas'ta Çoban Bulmakta Zorluk Yaşanıyor

    Sivas'ın Şarkışla ilçesinde koyun yetiştiriciliği için aile çobanı arayan Niyazi Mit, sunduğu yüksek maaş, barınma ve diğer imkanlara rağmen çoban bulmakta zorluk yaşıyor. Tarım sektöründe nitelikli iş gücünün azalması ve şehirleşmenin artmasıyla birlikte çobanlık mesleği genç nesiller tarafından tercih edilmiyor. Mit, sosyal medya üzerinden yaptığı ilanla çoban arayışını sürdürüyor ancak işçi bulma konusunda sıkıntı yaşadığını belirtiyor.

  • Ankara'da Vatandaşlar Fiyatlara Tepki Gösterdi
    09:53 Ankara'da Vatandaşlar Fiyatlara Tepki Gösterdi

    Ankara'da pazara giden vatandaşlar, meyve sebze fiyatlarının pahalılığından dert yanarak tepki gösterdi. Vatandaşlar, alım güçlerinin düştüğünü ve eskiden alacakları miktarın yarıya düştüğünü belirtti. Emekli maaşlarının yetmediğini ifade eden vatandaşlar, hükümetin denetim eksikliği ve seçime odaklanmasını eleştirdi. Pazarda alışveriş yapan vatandaşlar, fiyatların artışının seçim sonrasında daha da yükseleceğini düşündüklerini dile getirdi.

  • Ramazan Bayramı'nda 50-60 milyar TL ciro bekleniyor
    09:47 Ramazan Bayramı'nda 50-60 milyar TL ciro bekleniyor

    TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan Bayramı'nda yaklaşık 50-60 milyar TL ciro beklendiğini açıkladı. Esnafın bayram alışverişleri ile piyasanın canlanmasını dört gözle beklediğini belirten Palandöken, her bütçeye uygun ürünlerin esnafta bulunduğunu ifade etti.

  • DOSTEM'de Düz Dikiş Makineci Eğitimi Tamamlandı
    09:22 DOSTEM'de Düz Dikiş Makineci Eğitimi Tamamlandı

    Denizli OSB Mesleki Eğitim Merkezi'nde (DOSTEM) düzenlenen Düz Dikiş Makineci Eğitimi tamamlandı. 13 kadın kursiyer, 40 günlük eğitimin ardından sertifikalarını aldı. Kursiyerlerden 11'i Denizli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalarda istihdam edildi. Yeni kurs için kayıtlar 1 Nisan'da başlayacak.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi Buldanlı Çiftçilere Tarımsal Makineler Teslim Etti
    09:18 Denizli Büyükşehir Belediyesi Buldanlı Çiftçilere Tarımsal Makineler Teslim Etti

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Buldan Ziraat Odasına beş adet tarımsal makine teslim etti. Makineler, Buldanlı çiftçilerin tarımsal üretiminde kullanılacak.


Advertisement