Emekli olduktan sonra işyeri açarak veya seyyar olarak çalışanlardan kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne (SGDP) ilişkin kafa karışıklığı devam ediyor. Sosyal güvenlik gelirlerini artırmak amacıyla 2004 yılında çıkarılan düzenlemeden hâlâ birçok emekli haberdar değil.
Emekli olduktan sonra işyeri açarak çalışan emeklilerin sayısı 600 bini bulurken bunlardan yalnızca 14 bini destek primini ödedi.
SGK'YA BAŞVURMALARI GEREKİYORDU
Zaman'dan İsa Yazar'ın haberine göre 2004 yılında hükümet 1479 ve 4956 sayılı kanunlarda değişiklik yapılarak işyeri sahibi olan emeklilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmesine karar verdi. Buna göre emekli olduktan sonra işyeri açan emeklilerin, maaşlarının yüzde 15'i oranında destek primi ödemesi gerekiyordu. Bu durumdaki emeklilerin üç ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak destek primi kesilmesi talep etmesi lazımdı.
EMEKLİ TOPLU BORÇLA KARŞI KARŞIYA KALDI
Ancak kanundan habersiz olan emekliler müracaat etmedi. SGK ise yıllar boyunca bu kişileri uyarmadığı gibi destek primlerini emekli maaşlarından da kesmedi. Yıllar içinde ödenmeyen destek primleri faiz ve gecikme cezalarıyla yüksek tutarlara ulaştı. Emekli, faiziyle birlikte toplu borçla karşı karşıya kaldı. Birçoğu bakkal, terzi ve manav gibi küçük esnaf olan emeklinin bu borcu ödemesi zor.
Çözüm arayan hükümet, çareyi afta buldu. Düzenlemenin önümüzdeki hafta kanunlaşması bekleniyor. Buna göre birikmiş borcu olan emeklilerin borç faizleri silinecek. Anapara ise enflasyon oranında artırılarak 36 aya kadar taksitlendirilecek.
Son Dakika › Ekonomi › Emekliyi Düşündüren Borç - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?