Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye 2009'da bin metreküp doğalgazı 500 küsur ortalamayla alırken, bu miktar 200-300 seviyesine kadar indi. Önceki dönemlerde oluşan zararları BOTAŞ sübvanse etmişti. İran tahkimiyle beraber son gelişmeleri bu yıl içerisinde doğalgaza indirim olarak yansıtmak için gereği yapılacak" dedi.
Bakan Albayrak, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Albayrak, nükleer enerjiyle ilgili olarak, "Dünyada çevre dostu ülkeler dediğimiz ülkeler dahil, İsveç, Finlandiya dahil, her birinde yüzde 309-35 oranında elektrik enerjisi üretiliyor. Fransa'da yüzde 70'dewn fazlasını üretiyor. Amerika'da 99 nükleer santral var. Japonya iki ay önce nükleer santralleri tekrar faaliyete geçirdi. Türkiye'nin en önemli konusu bağımlılık dengesi oluşturmanın yanında, maliyet unsurunu aşağı çekme unsurudur" ifadelerini kullandı.
İsrail ile ilişkiler ve İsrail'de rezerv olduğuna dair soru üzerine Albayrak, "İsrail ile ilişkiler ve doğalgaz rezervini bulunduğuna ilişkin soruya, "Bugün yaşadığımızı problemlere dayalı ilişkileriniz en alt düzeydedir. Siyasi ilişkilerin düzelmesini beklemeden, ben hiç bir görüşme yapmadım. Piyasa tarafından değerlendirilecek bir konudur. Ciddi bir rezerv yok. Resmi otoriteler tarafından bahsedilmiyor" şeklinde konuştu.
Doğalgaz depolama kapasitesine ilişkin olarak sorulan soruya Albayrak, Tuz Gölüne depolama tesisi yapılacağını ifade etti. Albayrak, "2015 yılında inşaatına başlamıştır. 2017'de ilk fazı, 2019-2020 gibi ikinci fazı gerçekleştirip, Türkiye'deki ikinci büyük depo hayata geçirilecektir" yanıtını verdi.
Albayrak doğalgaz indirime ilişkin olarak, "Türkiye 2009'da (bin metreküp) doğalgazı 500 küsur ortalamayla alırken, bu miktar 200-300 seviyesine kadar indi. Önceki dönemlerde oluşan zararları BOTAŞ sübvanse etmişti. Son düşen trendlerle piyasada iyileşme var. İran tahkimiyle beraber son gelişmeleri bu yıl içerisinde doğalgaza indirim olarak yansıtmak için gereği yapılacak" dedi.
Albayrak nükleer enerjiye ilişkin olarak, "Bütün bu kriterlere dayalı bir çok bölgede puanlama yapılıyor. Sinop ve Mersin en güvenli yer. Nükleer santralin 50 mikrozibert bir MR cihazının 6 bin 900 mikrozibert. Uçaklarda düşüyor, sizin en güvenlisini de yapmak zorundasınız. Türkiye'nin sınırının 30-40 kilometre yakınında 1970'lerin teknolojisi var. Türkiye en iyi uygulamaları taşıyıp, en iyilerini getirmek zorunda" şeklinde konuştu. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?