Son dakika haberi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, jeotermal santrali ziyareti etti (1) - Son Dakika
Ekonomi

Son dakika haberi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, jeotermal santrali ziyareti etti (1)

Son dakika haberi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de yaklaşık 4 bin dönüm seranın jeotermal kaynaklarla ısındığını, projesi devam eden 14 bin dönüm sera alanın daha bulunduğunu ifade etti.

28.05.2021 18:44  Güncelleme: 19:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de yaklaşık 4 bin dönüm seranın jeotermal kaynaklarla ısındığını, projesi devam eden 14 bin dönüm sera alanın daha bulunduğunu ifade etti.

Efeler ilçesinde bulunan bir jeotermal santralini ziyaret eden Bakan Dönmez, tesiste yaptığı incelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin jeotermal kurulu gücünde dünyada 4'üncü, Avrupa'da birinci olduğunu belirten Dönmez, Türkiye'de bulunan 65 jeotermal santraldeki kurulu gücün de bin 665 megavata ulaştığını ifade etti.

Jeotermalde Aydın'ın başkent olduğuna işaret eden Dönmez, 65 santralin 33'ün Aydın'da yer aldığını kaydetti.

Jeotermal kaynaklar aracığıyla yılın 365 gününün yüzde 90'ında düzenli elektrik enerjisi üretildiğine işaret eden Dönmez, tesislerin 8 bin saat sürekli çalışabildiğini anlattı.

Jeotermal tesislerin çalışma stratejisinden bahseden Dönmez, yer altında çıkan suların da yer altına yeniden verildiğini söyledi.

-"Denetimleri yapılıyor"

Zaman zaman kamuoyunda bu konuda yanlış bilgilendirme yapıldığına dikkati çeken Dönmez, "Birilerinin bilerek ya da bilmeyerek yanlış yönlendirdiği konulardan birisi de bu. Bu sıcak suyun yüzeye bırakıldığı şeklinde. 120-130 derecelik suyu bırakın, 70-80 derecede bir canlı yaşayabilir mi? Mümkün değil. Kaldı ki bu tesislerin sürekli düzenli üretim yapabilmesi için ısı enerjisini aldıktan sonra soğuyan suyu tekrar yerin altına, aynı seviyelere deşarj etmesi lazım. Hem bizim bakanlığımız hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yetkilileri bu denetimleri sık sık yapıyor." dedi.

Jeotermalin sadece elektrik üretiminde kullanılmadığını aktaran Dönmez, sağlık turizmi, tarım alanları ve konut ısıtmada da kullanıldığını ifade etti.

Türkiye'de jeotermal kaynaklarla ısınan yaklaşık 140 bin konutun bulunduğu işaret eden Dönmez, "Ama biz tüm kapasitemizi değerlendirmiş olsak 340 bin konuta kadar mevcutlu kaynaklardan ısıtma imkanına kavuşuruz." diye konuştu.

-"4 bin dönüm sera jeotermalle ısıtılıyor"

Son yıllarda jeotermal havzalara yakın seralarda da kullanım alanlarının arttığını ifade eden Dönmez, "Bugüne kadar yaklaşık 4 bin dönüm seralar jeotermalle kaynaklarla ısıtılırken şu anda projesi, yapımı devam eden 14 bin dönüm sera alanı daha var." dedi.

Jeotermalin diğer ısı kaynaklarına göre daha temiz ve ekonomik olduğunu vurgulayan Dönmez, bu kaynağın tarımsal alanlarda daha çok görüleceğini aktardı.

Türkiye'nin jeotermalde kurulu gücünün bin 660 megavat olduğunu belirten Bakan Dönmez, şunları kaydetti:

"Bu tesislerimiz olmasaydı, biz bunun yerine doğal gaz kullanacaktık ve her yıl yaklaşık 500-600 milyon dolar civarında bir bedeli yurt dışına ödeyecektik. Şimdi bu kaynağı biz burada tutmuş oluyoruz. Yine başka bir sevindirici taraf burada kullanılan ekipmanın yarıdan fazlası artık yerli tedarikçileri, yerli çözüm ortakları tarafından sağlanır hale gelmiş. Yüzde 65'lere ulaştık."

"Yanıltmayalım, doğrusu neyse onu vatandaşımızla paylaşalım arzusundayız"

Jeotermal tesislerle ilgili bir algı oluşturulmaya çalışıldığını dile getiren Dönmez, "Çevre mevzuatı çok net. Orada sıfır toleransla gidiyoruz. Mevzuata uygun hareket etmekle birlikte bu santralleri, yatırımları karalayan bir kesim de var. Bunlara da bilimsel tüm araştırmaları ve verileri ortaya koyarak diyeceğiz ki 'Savunduğunuz şeyler doğru değil, yanlış bilgiler veriyorsunuz, kamuoyunu yanıltıyorsunuz. Doğrusu bu.' diyeceğiz." sözlerine yer verdi.

Aydın'ın inciriyle meşhur olduğuna işaret eden Dönmez, birkaç yıldır da bu santralin incir üretiminde olumsuz etkilere yol açtığı algısı oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.

Dönmez, önceki yıllarda incir üretiminde artışlar olduğuna değinerek, "Kalite de bir sıkıntı yok. Hastalıklara sebep olduğuna dair iddialar var. Onu da otoriterlerle görüştük. Aydın'ın sağlığıyla alakalı bu tesisler olmazdan evvelki dönem ile bu tesisler olduktan sonraki dönem arasında aleyhte bir durum söz konusu değil. Yanıltmayalım, doğrusu neyse onu vatandaşımızla paylaşalım arzusundayız." diye konuştu.

Bakan Dönmez'e ziyaretinde Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Metin Yavuz, Rıza Posacı ve AK Parti MKYK Üyesi Seda Sarıbaş eşlik etti.

Son dakika haberi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, jeotermal santrali ziyareti etti (1)
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Son dakika haberi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, jeotermal santrali ziyareti etti (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement