Faiz İndirimleri Üreticinin Yüzünü Güldürdü - Son Dakika
Ekonomi

Faiz İndirimleri Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Faiz İndirimleri Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Son dönemlerde finansman maliyeti konusunda yaşadığı sıkıntılarla gündeme gelen üretici kesimi, art arda yapılan faiz indirimleri ile nefes aldı Mayıs ayı içerisinde Halk ve Ziraat bankalarının faiz indirimleri esnaf ve çiftçinin düşük maliyetle...

01.06.2013 12:53

Son dönemlerde finansman maliyeti konusunda yaşadığı sıkıntılarla gündeme gelen üretici kesimi, mayıs ayında art arda yapılan faiz indirimleri ile nefes aldı. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 1 Mayıs 2013'ten itibaren geçerli olmak üzere Halk Bankası'nın Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) kefaletiyle kullandırdığı kredilerin faizi 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 4'e, 1 yıldan fazla olan kredilerde de yüzde 5'e düşürülürken, bu indirim özellikle işini büyütmek isteyen esnaf açısından, finansman maliyetini azalttı.

Esnaf kredileri açısından bu gelişme yaşanırken bir müjdeli haber de sanayici kesimine geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gelişmiş illerdeki organize sanayi bölgelerine (OSB) yönelik yüzde 6 olarak uygulanan kredi faizlerini yüzde 3'e indirdi, vadeyi de 11 yıla çıkardı. Diğer illerde yüzde 3 olan kredi faiz oranları da yüzde 2'ye düşürüldü. Yeni faiz oranlarıyla, OSB ve küçük sanayi siteleri toplamda 4 milyon 600 bin liralık faiz avantajına kavuştu.

İhracatçı ve çiftçi de unutulmadı

Son yıllarda ekonomik büyümeye önemli katkı da bulunan ihracatçılar da faiz indiriminden yararlanacak kesimler arasına dahil edildi. İhracatçıya müjdeyi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan verirken, Eximbank'ın 500 bin liraya kadar olan 120 gün vadeli sigortalı reeskont kredilerinin faizi yüzde 4,75'ten yüzde 4'e indirildi. Sigortasız kredilerde ise oran yüzde 5'ten yüzde 4,25'e düşürüldü. Böylece 100 bin lira kredi kullanan bir ihracatçının faiz maliyeti, 120 gün vadeli sigortalı kredide yüzde 16, sigortasız kredide de yüzde 15 geriledi. Çiftçilerde son dönemde yaşanan faiz indirimlerinden yararlanan kesimler arasında yer aldı. Çeşidine göre yüzde 5 ve yüzde 9 faiz uygulanan kredilerin oranı sırasıyla yüzde 4 ve 8'e indirildi.

Üretici kesim memnun

Art arda yapılan faiz indirimleri ilgili üretici kesimi tarafından memnuniyetle karşılandı.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman son zamanlarda Eximbank'ın atakta olduğunu belirterek, faiz indirimlerini olumlu bulmalarına karşın biraz daha aşağı çekilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi. Özellikle kamu bankalarının kullandırdığı sanayi kredileri konusunda da gelişmeler beklediklerini anlatan Kahraman, "Türkiye'de insanların nefes alması, yatırım yapmaları, işlerini büyütmeleri için mutlaka kredi kullanmaları gerekiyor. Eğer krediler gerekli seviyelere indirilirse bundan hem bankacılar hem sanayicilerimiz yararlanır" dedi.

Küresel kriz nedeniyle ihracat sigortasının oldukça yararını gördüklerini anlatan Kahraman, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yurt içi alacakların da sigorta kapsamına alınacağını belirttiğini hatırlatarak, bunun memnuniyet verici olduğunu ve sonuçlarını beklediklerini dile getirdi. Özellikle son dönemde kredi faizlerinin daha da aşağı çekilmesinin sanayici ve ihracatçı açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Kahraman, "Bugün sanayici ve ihracatçılar en az düzeyde karlarla çalışıyorlar. Dolayısıyla bankalara verecek fazladan bir paraları yok. Bankalar üzerine düşeni yapmalı" diye konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da tarımsal kredilerin faiz oranlarının düşük olması, zamanında ve yeterli miktarda kolaylıkla kullanılmasının sektörün gelişmesi açısından önemine işaret etti. Mayıs ayı başların,da Ziraat Bankası tarafından 1 yıllık kredilerde uygulanmakta olan yüzde 10 cari faiz oranının yüzde 8'e düşürüldüğünü hatırlatan Bayraktar, "Bu durumda yüzde 50 indirimli kredi kullanan çiftçimiz yıllık yüzde 5 yerine yıllık yüzde 4 oranında faizle kredi kullanabilmektedir. Bir yılın üzerinde kredi kullanan çiftçilerimiz için yüzde 25 indirimli faiz oranı yüzde 9'dan yüzde 8'e indirilmiştir. Konusuna göre uygulanan sıfır faizli kredi kullanımı devam etmektedir" dedi.

OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Keskin; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının OSB ve küçük sanayi sitelerine kullandıracağı kredilerde faiz indirimine gitmesinin reel sektör açısından çok önemli olduğunu belirterek, krediye erişimin kolaylaştırılması ve kredinin nasıl kullandırılacağının sanayiciye anlatılması konusunda da çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. Bankaların kullandırdığı kredilerin yıllık maliyetinin hala yüksek olduğunu ifade eden Keskin, "Sanayiciye kullandırılan kredilerin faizlerinde de aynı mevduat faizlerinde olduğu gibi üst sınır getirilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de faiz indirimlerinin piyasaya olumlu etkileri olacağını, bunun yanı sıra krediye erişim konusunda esnafın önündeki engellerin kaldırılmasının da faiz indirimlerini daha anlamlı hale getireceğini söyledi. Esnafın krediye kolay erişimi halinde vergi, sosyal güvenlik primi gibi borçlarını ödeyebileceğini anlatan Palandöken, makro ölçekteki işletmeler açısından faiz indiriminin yararlı olduğunu buna karşın mikro ölçekteki işletmeler üzerinde henüz aynı etkiyi göstermediğini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Faiz İndirimleri Üreticinin Yüzünü Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement