Fındıkta Külleme Hastalığı Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Fındıkta Külleme Hastalığı Çalıştayı

Fındıkta Külleme Hastalığı Çalıştayı

Düzce Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkan Nurettin Karslıoğlu, fındıkta maliyeti düşürmenin temel ve öncelikli hedefleri olması gerektiğini belirterek, "Dolayısıyla fiyat odaklı bir yaklaşımımız olmamalıdır.

03.12.2016 14:06

Düzce Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkan Nurettin Karslıoğlu, fındıkta maliyeti düşürmenin temel ve öncelikli hedefleri olması gerektiğini belirterek, "Dolayısıyla fiyat odaklı bir yaklaşımımız olmamalıdır." dedi.

Karslıoğlu, DTB ile İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) işbirliğinde DTB Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda düzenlenen, "Fındıkta Külleme Hastalığı Çalıştayı"nın açılışında, külleme ve benzeri hastalıklarla mücadelenin fındığın verimini arttırmak açısında temel öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Fındığın ülke ihracatı açısından öneminin tartışılmaz olduğunu dile getiren Karslıoğlu, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 700 bin hektarlık alanda üretim yapılmaktadır. Türkiye'de üretim normal şartlarda 600 bin ton civarındadır. Ortalama verim dekar başına 80-90 kilogram olarak gerçekleşmektedir. Tabiat şartlarının olumsuzluğundan kaynaklanan nedenlerle ortaya çıkan durumlarda bile toplam üretim 450 bin tonun altına düşmemektedir. Verim dekar başına 65 kilogram olarak görülmektedir. Tabiat şartları olumlu olduğunda rakam 900 bin ton olarak gerçekleşmektedir."

Hastalıklarla mücadelenin öneminin altını çizen Karslıoğlu, "Bol ürün elde ederek maliyeti düşürmek temel ve öncelikli hedefimiz olmalıdır. Dolayısıyla fiyat odaklı bir yaklaşımımız olmamalıdır. Bugün fındık üretiminde dünya hakimiyetimizi aşağı doğru değil yukarıya doğru çekmeliyiz. Fındık ürününü, sadece konuşma ve kamuoyu yaratmak adına eleştirmeye dayanacak bir ürün değildir. Fındık, Karadeniz gibi heyecanlıdır ve yerinde duramaz. Fındık için büyük tehdit oluşturan külleme hastalığını konu alan bu çalıştayımızın sonuçlarının tüm camiamıza hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören ise külleme hastalığının büyük sorun oluşturduğunu belirterek, "Balıkçıların pirana yüzünden balık avlayamamasına benzeyen bir durum. Külleme hastalığı fındığımızın rekoltesini ve kalitesini düşürüyor. Fındığa ihtiyacımız var. Biz fındığı satacağız ve değer katacağız. Bu hastalığa hepimiz el uzatacağız ve üstesinden geleceğiz. Çalıştayda sunum yapacak hocalarımızdan çok şey bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Köksal'ın yaptığı çalıştayda, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Demirci, Prof. Dr. Yeşim Okay ve Prof. Dr. Nevzat Arık ile Fındık Araştırma Enstitüsünde görevli Dr. Arzu Sezer, sunum gerçekleştirdi.

Çalıştay sonunda hazırlanacak raporun ilgili resmi ve özel kuruluşlara iletilmesi planlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fındıkta Külleme Hastalığı Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement