Gaziantepli Ayakkabı İmalatçıları, Suriyeli'lerden Şikayetçi - Son Dakika
Ekonomi

Gaziantepli Ayakkabı İmalatçıları, Suriyeli'lerden Şikayetçi

Gaziantepli Ayakkabı İmalatçıları, Suriyeli\'lerden Şikayetçi

Gaziantepli ayakkabı üreticileri, Türkiye'ye yerleşen Suriyeli'lerin, kayıt dışı yollarla ürettiği ayakkabıları ucuza satmasından şikayetçi.

08.09.2013 10:03  Güncelleme: 19:46

Gaziantepli ayakkabı üreticileri, ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçıp Türkiye'ye yerleşen Suriyeli'lerin, kayıt dışı yollarla ürettiği ayakkabıları ucuza satmasından şikayetçi. Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur, savaş nedeniyle göç eden Suriyeli'lerin, vergi ödemeden, merdiven altında ürettiği ayakkabıları piyasanın altında satması nedeniyle, Türkiye'nin ayakkabı ihracatının 6'da 1'ini yapan Gaziantepli üreticinin iş yapamaz hale geldiğini söyledi.

Ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçıp yasal yollarla Türkiye'ye yerleşen Suriyeli'lerden bazıları kayıt dışı ayakkabı üretmeye başladı. Kalitesiz ve sağlıksız ham maddeyle üretilen ayakkabıların ucuza satılması, Türkiye'deki ayakkabı ihracatının yüzde 17'sinin yapıldığı Gaziantep'teki 50'si fabrika, 350 ayakkabı üreticisinin satışlarını olumsuz etkiledi. İhracat rakamlarını da aşağıya çekti.

'ÇİN İLE MÜCADELE EDERKEN ŞİMDİ DE SURİYELİLER ÇIKTI'

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur, Suriyeli'lerin ürettiği ve ucuza sattığı ayakkabıların Türkiye'de ihracatı olumsuz etkilediğini belirterek, devletin çözüm bulmasını istedi. Buğur, 25 yıldır Çin'deki ucuz piyasayla mücadele ettiklerine değinerek şöyle konuştu:

"Gaziantep ayakkabı sektöründe Türkiye genelinde önemli bir yerdedir. Yani Türkiye'deki ayakkabı üretiminin 5'te 1'i Gaziantep'te üretiliyor. Türkiye'de bu sektördeki üreticiler olarak zaten 25 yıldır Çin ile mücadele ediyoruz. Hala Çin ile mücadele ederken, şimdi de başımıza Suriyeli'ler çıktı. Suriye'den Çin'deki gibi dayanıksız, ucuz, insan sağlığına zararlı ham maddeden imal edilen ayakkabılar piyasada satılıyor. Suriyeli'ler, ürettikleri bu ayakkabıları hem toptancılarımıza satmaya çalışıyor, hem de caddede ve sokaklarda halkımıza satıyor. Bunlardan çok şikayetçiyiz. Geçen aylarda açılan ayakkabı fuarımızda konuyu Gümrük ve Ticaret Bakanı sayın Hayati Yazıcı'ya ilettik. Sayın bakan yetkililere talimat verdi ama hala sonuç almış değiliz."

'BİR TEK PARA KASASI YAPIP SATAMIYORLAR'

Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yüzde 17'sinin gerçekleştiği Gaziantep'teki üreticinin iş yapamaz hale geldiğini ifade eden İbrahim Buğur, Suriyelilerin bir tek para kasası yapıp satamadığını öne sürdü. Buğur, şunları söyledi:

"Yalnız ayakkabıcılık sektörü değil, bütün sektörlerde Suriyeli'ler yer alıyor. Bunlar bir tek para kasası yapıp satmıyor. O da, taşıması zor olduğu için. Ayakkabısından tutun her şeyi yapıyorlar. Burada mı yapıyorlar, Halep'ten mi getiriyorlar, ne yaptıklarını bilmiyoruz. Bu insanlar aç mı kalsın; kalmasın. Bu insanları getirdiğiniz kamplar kurdunuz. Devlet olarak kamp kurduk, halk olarak da yardımcı olduk. Bizim de yüreğimiz sızlıyor. Bu insanları orada burada gördüğümüzde biz de üzülüyoruz. Kışın çocukları televizyonda çamur içerisinde gördük. Bir gün sonra Nizip'teki esnaflarla birleştik 4 bin çift ayakkabı topladık ve valiliğe teslim ettik. Karkamış'taki kampta yaşayan Suriyeli'lere gönderildi."

'AYNI SAHADA TOP OYNAMAK İSTERİZ'

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur, Türkiye'deki esnafı kayıt altına almak için çaba sarf ederken, yetkililerden kayıt dışı üretimle haksız rekabet yapan Suriyeli' sorununa çözüm bulmasını istedi. Suriyeli'lerle aynı şartlar altında iş yapmaları gerektiğini belirten Buğur, şöyle devam etti:

"Biz, 'bunlar olmasın, bunları buradan salalım' demiyoruz. Ama getirdiğimiz insanlara sahip çıkmalıyız. 'Her esnaf kayıt altına alınacak, herkes vergi verecek' denildiğinde, biz de esnaf temsilcileri olarak buna destek verdik. Ama şimdi yurt içinde herkesi kayıt altına alacağız, kayıtsız insanlar da sokakta esnafımızla rekabet edecek. Böyle bir şey var mı? Gaziantep'te yaklaşık 40- 50 fabrikamız, yarı ölçekli bir çok da atelyemiz var. 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin 550 milyon dolar ayakkabı ihracatı var. Bunun 86 milyon dolar ihracatını Gaziantepli üretici yapmış. Bunun önüne geçmenin yolu bu işlere mani olmaktır. Eğer Suriyeli'ler, Türkiye'de bizimle her sektörde mücadele edecekse, aynı sahada top oynamak isteriz." - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Gaziantepli Ayakkabı İmalatçıları, Suriyeli'lerden Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement