Gazze'de Şeker Kamışı Suyu Üretimi - Son Dakika
Ekonomi

Gazze'de Şeker Kamışı Suyu Üretimi

İsrail ablukası altındaki Gazze'de Filistinli Saad ailesi, geçimlerini şeker kamışı suyu üreterek sağlıyor.

17.06.2016 15:28

İsrail ablukası altındaki Gazze'de Filistinli Saad ailesi, geçimlerini şeker kamışı suyu üreterek sağlıyor.

Filistinli Mahmud Saad (56) ve ailesi şeker kamışı tarlalarını bir yıl içerisinde yaklaşık 15 dönüm genişlettiler. Aile, 1948 yılında Mısır yönetiminde bulunan Gazze'de ilk şeker kamışı suyu dükkanını açtı.

1967 Arap-İsrail savaşının patlak vermesinin ardından Gazze Şeridi ve Sina Yarımadasını ele geçiren İsrail, bu tür mahsullerin Mısır'dan ithal edilmesini yasakladı. Bu durum Saad ailesinin dükkanlarını 1994 tarihine kadar kapatmasına neden oldu. Gazze'de şeker kamışı üreten ilk aile olan Saad ailesi, bu tarihten itibaren Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 dükkan açtı.

Şeker kamışı saplarından hazırladığı taze içeceği müşterilerine ikram eden Bilal Saad, Gazze'deki İslam Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nden mezun olmasına rağmen şeker kamışı tarlalarında babasına yardım etmeyi seçtiğini belirterek, "İnsanın atalarının hayalinin peşinden gitmesi ve bu hayali gerçekleştirmek için çalışması güzel bir şey." dedi.

1 litre şeker kamışı suyu 3 dolar

Şeker kamışı suyu içme kültürünün ve şeker kamışı suyu satan dükkanların yaygınlaştığını söyleyen Saad, 2-3 şeker kamışı sapından üretilen bir litre şeker kamışı suyunun 10 şekel (3 dolar) olduğunu kaydetti.

Gazze'deki elektrik krizinin de kendilerini olumsuz etkilediğini, jeneratörlerin mali yük oluşturduğunu ifade eden Saad, bölgede işsizlik ve yoksulluğun artmasının, şeker kamışı suyuna talebi de azalttığını ve bu durumun da malların ellerinde kalmasına neden olduğunu belirtti.

Gazze'deki Filistin Tarım Bakanlığı Sulama ve Toprak Bölümü Genel Müdürü Nizar el-Vahidi, şeker kamışı tarımının son on yılda 300 dönüme ulaştığını kaydetti.

Şeker kamışı suyu kültürünü Mısır'dan öğrendiklerini belirten Vahidi, "Şeker kamışı tarlalarının yaklaşık 250 dönümü, şeker kamışı suyu dükkanları sahiplerine ait." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gazze'de Şeker Kamışı Suyu Üretimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement