Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ekmek tüketilmemesi konusundaki açıklamalara ilişkin, "Her konuyu, ilgili sahadaki uzmanlık sahibi insanların konuşması lazım. Tıp doktorlarından, ziraat mühendislerimiz ve uzmanlık sahibi diğer insanlarımızdan sahalarında istifade etmemiz lazım, her şeyin yerli yerinde konuşulması daha isabetli olur" dedi.
Eker, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Genel Merkezi'nin açılışına katıldı.
Sektörün ülke ekonomisi açısından önemine işaret eden Eker, un ve unlu mamullerin Türkiye gıda sanayisinin yaklaşık yarısını oluşturduğunu belirtti. "Buğdayın anavatanı Türkiye" diyen Eker, Türkiye'nin şu anda dünyanın en çok buğday unu satan ülkesi konumunda bulunduğuna dikkati çekti.
Buğday üretiminde 2013 yılında Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldığını, geçen yıl ise kuraklık nedeniyle üretimde düşüş görüldüğünü anımsatan Eker, bu yıl olumlu beklenti içinde olduklarını ifade etti. Türkiye'nin 20 milyon tonun üzerinde buğday ürettiğini bildiren Eker, makarna sanayisinin de çok geliştiğini ve dünyanın 2. büyük makarna ihracatçısı konumuna gelindiğini kaydetti.
"Dünyada hibrit buğday üretimi yok"
Ekmek tüketilmemesi konusunda yapılan açıklamaları değerlendiren Eker, şöyle konuştu:
"Daha buğdayın kromozom sayısını bilmeden konuşanlar, buğdaya hibrit diyenler var. Halbuki dünyada hibrit buğday üretimi yoktur. Ama hibriti, hibritin ne olduğunu bile bilmeden buğdaya hibrit demek yani zahmet edip de insanlar bakanlığın enstitüsüne gelse, bilgiyi yerinde öğrense çok daha doğru şeyler söyleyecektir... Biri çıkıyor 'aman bunu yemeyin' diyor, sonra 30 yıl sonra 'yanlış yapmışız, yiyebilirsiniz' diyor. Eğer sağlıklıysak ihtiyacımız kadar tüketmek suretiyle gıdaların tamamını almamızda fayda var. Böyle spesifik şeyleri genellemek suretiyle milyonlara sürekli söylemek doğru değil. Her konuyu, ilgili sahadaki uzmanlık sahibi insanların konuşması lazım. Tıp doktorlarından, ziraat mühendislerimiz ve uzmanlık sahibi diğer insanlarımızdan sahalarında istifade etmemiz lazım, her şeyin yerli yerinde konuşulması daha isabetli olur."
"Hukuki süreci hızlandıracağız"
TUSAF Başkanı Erhan Özmen de federasyonlarının 109 ülkeye yaklaşık 2 milyon ton un ihraç ettiğini bildirdi. Dünyanın 10 milyon tonluk un ticaretinin, yüzde 20'si gerçekleştirdiklerini belirten Özmen, ancak Türkiye'de ekmeğin dışlanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Kamuoyunda "ekmek düşmanlığı" oluşturulmaya çalışıldığını savunan Özmen, "Buğday zararlıysa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, buğday ekmeğini yasaklamalı. Eğer ekmek zararlıysa, Sağlık Bakanlığı ekmeği yasaklamalı. Almanya, Fransa, Amerika ekmek tüketiyorsa bunları konuşmamız gerekiyor. Bundan sonra hukuki süreci hızlandıracağız" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?