Goldman Sachs, Aksa Enerji'nin Yüzde 13.30 Hissesini Satın Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Goldman Sachs, Aksa Enerji'nin Yüzde 13.30 Hissesini Satın Aldı

Aksa Enerji'nin yüzde 13 Aksa Enerji'nin yüzde 13.30 hissesini 240 milyon dolar karşılığında Goldman Sachs International satın aldı.

10.04.2012 13:54

Aksa Enerji'nin yüzde 13 Aksa Enerji'nin yüzde 13.30 hissesini 240 milyon dolar karşılığında Goldman Sachs International satın aldı. Uluslararası kuruluş Goldman Sachs International tarafından satın alınan hisselerin 135 milyon dolarlık kısmı, Kazancı Holding'in varlıklarında bulunan Aksa Enerji hisselerinin satışı, geri kalan 105 milyon dolarlık kısmı, Aksa Enerji'de yapılacak olan nakit sermaye arttırımı sonucunda ortaya çıkacak yeni hisselerin Goldman Sachs International'a doğrudan ihraç edilmesiyle gerçekleşecek. Goldman Sachs International tarafından 5 Nisan 2012 tarihinde imzalanan nihai anlaşmalarla taahhüt edilen hisse alımı, SPK ve EPDK gibi düzenleyici kurumlardan alınacak izinler sonrasında tamamlanacak.

-KAZANCI HOLDİNG, HİSSELERİ İSTERSE 6 YIL SONRA GERİ ALABİLECEK-

Goldman Sachs International ile yapılan ortaklığın düzenleyici maddeleri yanı sıra, 6 yıl sonra bu hisselerin aynı değerleme ile Kazancı Holding tarafından geri alınmasını taahhüt eden çeşitli maddeler de nihai anlaşmalara eklendi.

-BANKALARDAN KAZANCI HOLDİNG'E 400 MİLYON DOLAR KREDİ-

Diğer taraftan Goldman Sachs International Bank, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Garanti Bankası'nın katılımıyla oluşturulan konsorsiyum, Kazancı Holding'e 400 milyon dolar tutarında finansman sağladı. Goldman Sachs International Bank'ın 150 milyon doları, Garanti Bankası ve İş Bankası'nın ise 125'er milyon dolar ile katıldığı kredinin vadesi, 3 yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam 6 yıl olacak. Kazancı Holding'e sağalnan söz konusu kredi, grubun vadesi Ağustos ayında dolacak olan 192 milyon dolar tutarındaki köprü kredisinin geri ödemesinde ve grubun çeşitli finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında ve yatırımların hayata geçirilmesinde kullanılacak.

-"2017 HEDEFİMİZ 4.500 MEGAWATT"-

İstanbul'da açıklanan anlaşmalara yönelik düzenlenen imza töreninde konuşan Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, Türkiye'nin en önemli enerji şirketleri arasında liderlik yarışına katıldıklarını ve bugün 2.036 megawatt kurulu güç ve aylık 1 milyar kilowatt saat (kwh) elektrik üretimi ile sektördeki en büyük serbest elektrik üreticisi konumunda olduklarını söyledi. Enerji üretiminde 2017 yılında 4.500 megawatt kurulu güç, aylık 2.1 milyar dolar kwh üretim hedeflediklerini açıklayan Kazancı, "Bu hedefimiz kapsamında yakıt çeşitliliğini artırarak su ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklara artan oranda eğilmeyi planlıyoruz" dedi.

-"ŞİRKET DEĞERİ 1.8 MİLYAR DOLAR"-

İşbirliği konusuna da değinen Kazancı, enerji sektöründe lider duruşlarını devam ettirmek adına son derece önemli bir birlikteliğe imza attıklarını söyledi. Bu anlamda Goldman Sachs'a Türkiye'nin büyümesine inandığı, şirketin enerji sektöründe oynayacağı lider role güvendiği için teşekkür eden Kazancı, şunları söyledi:

"Goldman Sachs ile 2011 yılı ortasından itibaren başlayan ve oldukça detaylı bir şekilde bugünlere gelen çalışmamız, 240 milyon dolar karşılığı yüzde 13.30 Aksa Enerji ortaklığı ile sona ermiştir. Biz bu anlaşmaları daha büyük bir iş hacminin ilk etabı olarak değerlendiriyoruz. Goldman Sachs, şirketimizin hazırladığı iş planına olan inancı ve yönetimimize karşı duyduğu güvenle oluşturduğu değerleme neticesinde toplam 1.8 milyar dolar şirket değeri ile ortaklığa girmeye karar verdi. Diğer taraftan, Goldman Sachs, 6 yıl sonrasında hisseleri aynı değerden Kazancı Holding'e geri satma opsiyonu almıştır. Bizler de bu opsiyonu gönül rahatlığı içinde Goldman Sachs'a verdik."

-"6 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE FİNANSMAN SAĞLADIK"-

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, elektrik üretiminde son 2 yılda toplam yüzde 18'lik çok ciddi bir büyüme yaşandığını, son 10 yılda ortalama büyümenin ise yüzde 6 olarak gerçekleştiğini söyledi. Yatırımların büyük bir çoğunluğunun özel sektörün, kendi özkaynakları ve Türk bankalarının sağladığı finansmanla gerçekleştiğini ifade eden Özen, "Bankamız, 70'in üzerinde 8.500 MW kapasiteye denk gelen elektrik üretim projesinin yanı sıra, Kazancı Holding'e ait Fırat EDAŞ ve Çoruh EDAŞ dahil olmak üzere 6 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirmesine 6 milyar doların üzerinde finansman sağladık" dedi.

-"İŞ BANKASI'NIN PROJELERE DESTEĞİ, 18.5 MİLYAR DOLAR"-

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın reel sektörü destekleme ve ulusal ekonomiye katkı sağlama misyonu doğrultusunda, toplam yatırım büyüklüğü 18.5 milyar dolara ulaşan 100'ün üzerinde enerji projesinde, elektrik dağıtım şirketi özelleştirmesine ve şirket satın alımına finansman desteği sağladığını söyledi.Bali, her yıl ortalama yüzde 8 oranında artan elektrik talebi doğrultusunda, özel sektör tarafından yapılacak enerji yatırımlarının önemini bildiklerini, Kazancı Holding ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin, önümüzdeki dönemlerde de artarak devam etmesini arzuladıklarını ifade etti.

-"IRAK'A ELEKTRİK SATMA YARIŞINA KATILACAĞIZ"-

Soruları da yanıtlayan Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, Irak'a elektrik satma yarışına katılıp katılmayacaklarına ilişkin olarak, Türkiye'nin komşuları olan Yunanistan ve Suriye'ye elektrik sattıklarını, Irak'a da elektrik satımak için çalıştıklarını ve bu konuda Irak'ta bir ihalenin söz konusu olduğuna işaret ederek, "Bunu devam ettirmek arzusundayız" dedi.

Kazancı, "Suriye'ye elektrik veren bir üreticisiniz. Suriye'de elektrik kesilecek mi?" şeklindeki bir soru üzerine, "Bir yıldır Suriye'ye elektrik ihracı yapıyoruz. Bu elektrik, su zaten insanı yardım kapsamı alanındadır. Bizim Suriye'ye ihracatımızın sekteye uğraması söz konusu değil. İhtiyaçlar olduğu sürece, bizim sözleşmemiz bu yıl Haziran ayına kadar sürüyor. O zamana kadar bizim elektrik enerjisi vermemiz sürecek" karşılığını verdi.

-"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YAKLAŞIK 3 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ"-

Yatırımları hakkında da bilgi veren Kazancı, yerli kömür kaynaklı kömür santralı yatırımlarının olduğunu, portföylerinin doğalgaz, kömür, rüzgar bulunduğunu ve yüzde 40-60 gibi bir oranda portföylerini gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Kazancı, önümüzdeki dönemde 2,5-3 milyar dolarlık bir yatırımın söz konusu olacağını açıkladı.

-"400 MİLYON DOLARLIK KREDİ, BORÇLARIN AZALTILMASI VE ÖZKAYNAKTA KULLANILACAK"-

Aksa Enerji CFO'su Cüneyt Uygun, Kazancı Holding'e sağlanan 400 milyon dolarlık kredinin nerelerde kullanılacağına ilişkin bir soru üzerine, "Bunun 192 milyon doları, biz Ağustos 2011'de köprü kredisi olarak almıştık. Şimdi Ağustos ayında onun geri ödemesinde kullanacağız. Kalan 208 milyon doların 105 milyon doları da Aksa Enerji'de kullanılacak. Aksa Enerji'nin 4 bin 500 megavata çıkabilmesi için gerekli olan yatırımlarda kullanılmak üzere özkaynak katkısı olarak kullanacak. Kalan 95 milyon dolarlık kısmı da Kazancı Grubu'nun diğer şirketlerinde, jeneratör ve doğal başta olmak üzere çeşitli yatırımlarında ve finansman geri ödemelerinde kullanılacak" yanıtını verdi.

Uygun, gerek özkaynak, gerek finansman katkısı olarak yatırımlara devam edeceklerini dile getirerek, "2017'ye kadar iş planlarımızı ortaya koyduğumuzda, bu 400 milyon doların katkısıyla da hem kısa vadeli borçlarımızı azaltmak, hem de daha sonraki özkaynak katkısı ile beraber yatırımlarımızı devam ettirmeyi planlıyoruz" dedi. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Goldman Sachs, Aksa Enerji'nin Yüzde 13.30 Hissesini Satın Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement