HDP'li 80 vekil, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için parlamentoya dilekçe verecek.
Açıklamayı partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş yaptı.
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Yargıtay'a yaptığı çağrıyla başlayan parti kapatma tartışmalarına neden olan Demirtaş, şunları söyledi:
"Partileri halk açar, halk kapatır. Bugün bize yüzde 13 oy vermiş olanlar yarın yüzde 1 de verebilir, saygı duyarız, partimizi kapatılmış sayarız. 'Dokunulmazlık' mı diyorsunuz 80 milletvekili arkadaşımla birlikte yarın dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için biz kendimiz dilekçe veriyoruz Parlamentoya. Siz var mısınız Korkmuyorsanız sizin de dokunulmazlıklarınızı hep birlikte kaldıralım."
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, terör olaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir çağrıda bulunmuş ve "Terörle arasına mesafe koyamayan Kandil siyasetçileri hakkında hemen devreye girmeli, hukuku çalıştırmalıdır" demişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuya Çin ziyareti öncesi düzenlenen basın toplansında değinmiş ve parti kapatmaya karşı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:
"Gerçek kişilere yönelik olarak parlamento, bence gerekli değerlendirmelerini yapmalı. Bunları dokunulmazlık zırhından arındırmak suretiyle de 'terör örgütüyle iş mi tutuyorsun Senin sırtını dayadığın yer terör örgütü mü ' Bunun bedelini ödeyeceksin ve bunu ödetmeli. Yapılması gereken budur diye düşünüyorum."
"Yargıtay inceleme başlattı" iddiası
Star gazetesinde yer alan haberde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'lilerin çeşitli dönemlerdeki açıklama ve silahlanma çağrıları üzerine, Anayasa'nın siyasi partilerle ilgili maddelerine aykırılık gerekçesiyle HDP ile ilgili inceleme başlattığı belirtildi.
"HDP'nin terör destekli söylem ve eylemleri incelemeye alındı" denilen gazete haberinde, herhangi bir kaynağa atıfta bulunulmadan, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP hakkında Anayasa'nın 68 ve 69. maddelerinde belirtilen, 'hiçbir siyasi parti suça teşvik edemez' hükmü uyarınca harekete geçti. HDP hakkında resen inceleme başlatan başsavcılık, bu kapsamda basında çıkan haberler, parti hakkındaki şikayetler ile HDP'li bazı parti yöneticiler hakkında başlatılan soruşturmaları mercek altına alındı" denildi.
Habere göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu'nun, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın "Biz sırtımızı YPG'ye, YPJ'ye ve PYD'ye yaslıyoruz. Bunu söylemekte, bunu savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz", Eşbaşkan Selahattin Demirtaş'ın, "Halkımız, siyasi kurumlarımız, sivil toplum örgütleri, belediyeler, meslek örgütleri gibi bütün toplumsal yapılar kendi güvenlik tedbirlerini de geliştirmelidir" açıklamaları ile HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın PKK kuryesini Ceylanpınar'a götürdüğü görüntüleri incelemeye aldığı öğrenildi.
Habere göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin faaliyet ve söylemlerine dair incelemenin ardından gerek görürse dava açılması için harekete geçilecek. Anayasanın 68. maddesine göre, siyasi partilerin kapatılması için, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açacağı dava, Anayasa Mahkemesi'nce kesin karara bağlanıyor.
Son Dakika › Ekonomi › Hdp, Dokunulmazlıkların Kalkması İçin Harekete Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?