Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işçi ve işverenler arasındaki uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmasını zorunlu kılan düzenlemeden dolayı siyasilere teşekkür ederek, "İki yıl süren iş davaları bir veya birkaç günde çözülecek, yıllardır bir arada üretim ve hizmet sağlayan işçi ve işverenler arabuluculuk sistemiyle yargıya gitmeden uyuşmazlıklarını çözüme kavuşturacak." dedi.
Hisarcıklıoğlu, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı'nın yasalaşması ve zorunlu arabuluculuk uygulamasının hayata geçmesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
İş davaları açılırken artık önce arabulucuya başvurulması şartının aranacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, başta hükümet ve muhalefet partileri olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
Düzenlemeyle iki yıl süren iş davalarının bir veya birkaç günde çözüleceğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Yıllardır bir arada üretim ve hizmet sağlayan işçi ve işverenler arabuluculuk sistemiyle yargıya gitmeden uyuşmazlıklarını çözecek. Arabuluculukta taraflar kararları kendileri verecekleri için hasım olarak değil el sıkışarak ayrılacaklar." diye konuştu.
Hangi konularda arabulucuya gidilebilecek?
Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanmasının gerekeceğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"İşçi kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da işçinin iş yerindeki işverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek. İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi, manevi tazminat davaları, bunlarla ilgili rücu davalarında, arabuluculuk şartı aranmayacak."
Hisarcıklıoğlu, uyuşmazlığın taraflarından birinin geçerli bir mazeret göstermeden ilk toplantıya katılmaması halinde, arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan tarafın davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu olacağını, ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmeyeceğini ifade etti.
Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından, son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zaman aşımının duracağını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilecek. İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilecek ve son tutanağı imzalayabilecek. Arabuluculuk görüşmeleri, taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, arabulucuyu görevlendiren büronun bağlı bulunduğu adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunun yetki alanı içinde yürütülecek." ifadesini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucunun çözüm önerisi yapabileceğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › Hisarcıklıoğlu'ndan Siyasilere 'Arabulucu' Teşekkürü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?