İçenle İçmeyen Bir Olur mu? - Son Dakika
Ekonomi

İçenle İçmeyen Bir Olur mu?

İçenle İçmeyen Bir Olur mu?

Taner Yıldız, başta rakı ile bira olmak üzere içkiye, benzine, otomobillere gelen şok zamları değerlendirdi.

27.09.2012 09:44  Güncelleme: 09:54

Başta rakı ile bira olmak üzere içkiye, benzine, otomobillere ve tapu harçlarına gelen şok zamları değerlendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Alkollü içeceğe zam yaparak bu yükü yalnızca içenlere mi yüklemek doğru, yoksa içmeyenlerin de olduğu 75 milyon vatandaşımıza da mı bu yükü dağıtılım? Bunun diyalektiği budur. Biz 75 milyonun tamamına dağıtmaktansa kim neyi kullanıyorsa onun bedelini ödesin diyoruz" dedi. Bakan Yıldız, önceki gün ekonomi gazetecilerini ağırladığı İstanbul'daki öğle yemeğinde önemli mesajlar verdi.

BOTAŞ'IN ZARARI BüYüK

Milliyet'te yer alan haberde 8 ayda oluşan 8.5 milyar liralık bütçe açığını kapatmak için ucu vatandaşa dokunan dört önemli kalemde vergi artışına giden hükümetin masasında bu kez doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam var. Birkaç gün sonra, ekim ayının başında bu konuda karar çıkması bekleniyor.

Botaş'ın zararda oluşu ve bu ağır maliyetin yükünün Maliye'nin planlarını bozmasını değerlendiren Taner Yıldız, "Doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağıyla ilgili bir şey söyleyemem. Konuyu bu ay sonunda Bakanlar Kurulu'nda ele alıp karara bağlayacağız. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "BOTAŞ çok büyük zarar ediyor" diyor. Doğrudur, BOTAŞ, doğalgazı aldığı fiyattan daha düşük satıyor. Bu da ciddi bir yük oluşturuyor. Ama Türkiye doğalgazı 27 Avrupa Birliği ülkesinde ikinci veya üçüncü ucuz kullanan ülke" diye konuştu. Botaş'ın ödemesi gereken vergi borcunun 6 milyar TL'yi bulduğu ifade ediliyor.

Son dört ay içinde doğalgaz fiyatlarının yüzde 27 zamlandığını belirten Taner Yıldız, "Bu kadarını açıkçası beklemiyorduk. Bunların hepsi bizi zor durumda bırakıyor" sözleriyle, yüksek fiyatların sadece Türkiye'nin sorunu olmadığının altını çizdi.

GAZDA FİYAT İNDİRMİ OLMAZ TASARRUF ŞART

Türkiye'nin büyüme hedeflediğini ve bu ortam olduğu sürece fiyat indiriminin mümkün olmadığının bilgisini veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufunun şart olduğunu vurguladı. Bakan Yıldız bu konuda şöyle konuştu:

"Asıl yapmamız gereken, enerji verimliliğini artırmak. Türkiye'nin 2023'e kadar yüzde 20 enerji tasarrufu yapma imkanı var. 10 yılda bir nükleer enerji santralı kadar tasarruf edebiliriz. Yani 2023'e kadar 23 milyar dolar tasarruf edebiliriz. Bankalar bu konuda tasarruf kredilerine sıcak bakıyor. Devletin cebine koymadığı ama vatandaşın cebinden çıkan bir paradan söz ediyoruz. 3-4 milyar dolarlık yatırımla bu kadar tasarruf etmek mümkün. Mesela beyaz eşya üreticilerine A sınıfı haricinde tasarrufsuz ürün üretmeyin dedik. Yani üreticiden başladık. Ben istesem de tasarruflu olmayan bir ürün alamıyorum artık. Bunların devamı gelecek."

'ARAMA YAPAN 4 DEVİN 4 MİLYAR DOLARI YANDI'

Türkiye'de doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının TPAO'nun yanı sıra dünya devi şirketler eliyle sürdüğünün bilgisini veren Taner Yıldız, 'Biz Exxon, Chevron, Petrobras ve BP gibi dev şirketlerle anlaşma yaptık. Eğer bulurlarsa masrafı paylaşıyoruz, bulamazlarsa onlar ödüyorlar" dedi. Bakan Yıldız şöyle devam etti:

"Sondaj için toplamda 2007'den bu yana 4 milyar dolar kadar da para harcadılar ama bulamadılar. Ardından da TPAO tek başına bir yer kazdı, orada doğalgaza rastlandı. Bu gaz, 64 kilometre açıkta. 6-7 metre civarında da bir test alevi gördük. Bunun basıncı debisi sürekliliği testleri yapılıyor. 3-4 ayımızı alır. Sonra da bu proje ekonomik mi, boru hattı döşemeye değer mi onu inceleyeceğiz. Bunlara bakıp diyeceğiz ki bu proje dikkate alınır. TPAO'nun kuyusundan çıkınca dev enerji firmalarından telefonlar gelmeye başladı. Bu sahaya ilgi duyuyoruz diyorlar yeniden. Ön tespit bu gaz ümit verici diyorlar."

Bakan Yıldız, gaz çıkmayınca "beton döküp kapatıyorlar" görüşüne ise "Bu devler yalnızca beton dökmek için Türkiye'ye gelmez" sözleriyle karşılık veriyor.

'İRAN YüKSEK GAZ FİYATINI DüŞüRECEK'

İran'ın gazda uyguladığı yüksek fiyattan geri adım atmadığını bu yüzden 15 Nisan 2012 tarihinde tahkime gittiklerini hatırlatan Bakan Yıldız, "Oradan gelen gaz, uluslararası fiyatların üzerinde. İran da bize sattığı gazın fiyatının yüksek olduğunun farkında. Biz de bunu biliyoruz. Ciddi bir fark var arada. Ben İran'ın bu fiyat politikasını tahkimin bitmesinden daha önce sonuçlandıracağını ümit ediyorum" dedi.

İran'la yapılan anlaşma sonrası gelinen noktada tahkim süreci 15 Nisan'da başladı, bir yıl içinde sonuçlanacak.

HESAP YAPILIYOR

Daha önce zamlarla ilgili kararın spekülasyon olmaması ve vatandaşın tedirgin olmaması gerekçesiyle Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı bildirilmişti. Zamların gündemde olduğu bu dönemde Başbakan Erdoğan, dün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji Bakanı Yıldız'la görüştü.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi İçenle İçmeyen Bir Olur mu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement