"İpek Yolu'nu Tamamladım" - Son Dakika
Ekonomi

"İpek Yolu'nu Tamamladım"

"İpek Yolu\'nu Tamamladım"

8. Fahri Doktora Unvanını Çin'de Alan Cumhurbaşkanı Gül, Yaptığı Konuşmada, "Ben Doktoramı İpek Yolu'nun Batısında Yaptım. Bu Fahri Doktora ile İpek Yolu Güzergáhını Tamamladım" Dedi.

28.06.2009 01:35

Yurtdışındaki 8. fahri doktora unvanını Çin’de alan Cumhurbaşkanı Gül, Şian’daki Kuzeybatı Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, "Sevgili öğrenciler, siz İpek Yolu’nun en doğu noktasındasınız. Ben doktoramı İTÜ’de, yani İpek Yolu’nun batısında yaptım. Bu fahri doktora ile İpek Yolu güzergáhını tamamladım" dedi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Çin ziyaretinin 2’nci durağı olan Şian’da, Kuzeybatı Üniversitesi’nin ekonomi bölümü tarafından fahri doktora unvanıyla ödüllendirildi. Gül böylece yurtdışında 8’inci kez fahri doktor unvanı almış oldu. Gül’e daha önce de Burgaz (Bulgaristan), Excetel (İngiltere), Bakü (Azerbaycan), Bükreş (Romanya), Kazan (Rusya), Yusuf Balasagun (Kırgızistan) ve Halep (Suriye) üniversiteleri bu unvanı vermişti. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitede yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Sevgili öğrenciler, siz burada İpek Yolu’nun en doğu noktasında öğrenim görüyorsunuz. Ben doktoramı İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, yani İpek Yolu’nun batısında yaptım. Şimdi bana verilen bu fahri doktora ile İpek Yolu güzergahını tamamlamış oldum."

Çinlilerden ’Selamünaleyküm’

Gül, Şian’da 1200 yıllık Ulu Camii ve külliyesini de ziyaret etti. Camiye eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte yürüyerek giden Gül’ü Çinli Müslümanlar, "Selamünaleyküm" diye selamladı. Gül, caminin UNESCO Dünya Mirasları listesine alınması için Türkiye’nin de gereken çabayı gösterip, girişimlerde bulunacağını söyledi. Gül Şian Valisi Yuan Chunging’in onuruna verdiği öğle yemeğine katıldıktan sonra, Çin’in dünyaca ünlü toprak askerlerinin bulunduğu ’Terracotta Savaşçıları Müzesi’ni ziyaret etti. Gül Şian’dan sonra Çin’in ’Silikon Vadisi’ olarak bilinen teknoloji merkezi Shenzhen’e geçti.

’Savaşçılar’la

Cumhurbaşkanı Gül eşi Hayrünnisa Gül’le Şian’daki Terracotta Savaşçıları Müzesi’ni gezdi. Gül, toprak asker heykellerinin sergilendiği birinci alan ile heykellerin nasıl keşfedildiğini anlatan ikinci alanda incelemelerde bulundu, müzedeki şeref defterini imzaladı. Gül, 740 yıllık Ulu Camii ve külliyesini de ziyaret etti. "Eski kent" merkezindeki camiye eşi Hayrünissa Gül ile yürüyerek giden Gül’e cami imamı eşlik etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'İpek Yolu'nu Tamamladım' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement