İstanbul'da Geçen Ay Otel Doluluk Oranları Düştü - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul'da Geçen Ay Otel Doluluk Oranları Düştü

İstanbul'da otel doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 azaldı TUROB Başkanı Bayındır: "İstanbul'da artan turist sayısına rağmen, otellerdeki doluluk oranının azalması, Karaköy Limanı'ndaki transit yolcu sayısı, Suriye başta olmak üzere birçok ülkeden İstanbul'a turizm amacı dışında seyahat.

22.08.2014 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliğinin (TUROB), veri ve analiz şirketi STR Global ile ortaklaşa hazırladığı "Konaklama sektörü Temmuz 2014" raporuna göre, İstanbul'da otel doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre azaldı.

Rapora göre, İstanbul'da geçen ay otel doluluk oranı 2013 yılının aynı dönemine göre, yüzde 5,6 azalarak, yüzde 47,2 oldu. Ortalama günlük satılan oda bedeli 132,41 avro ile geçen yıla oranla 3,6'lık düştü. Oda başı elde edilen gelirler, geçen yıla oranla yüzde 9'luk azalmayla 62,48 avro olarak ölçüldü.

Antalya'da ise otel dolulukları geçen yılın aynı ayına oranla 3 puan düşerek, yüzde 69 oldu. Ortalama günlük satılan oda bedeli 147,63 avro ile geçen yıla göre yüzde 25,2'lik arttı.

Türkiye'nin geçen ay otel dolulukları, 2013 yılının Temmuz ayına göre yüzde 7,2'lik düşüşle yüzde 49,1 olurken, en yüksek doluluk oranı ise yüzde 89,5 ile Malta ve yüzde 83,9 ile İngiltere'de kaydedildi.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, geçen yıl başlayan gerilemenin devam ettiğine değinerek, raporu şöyle değerlendirdi:

"Bakanlığımız verilerine göre İstanbul'da artan turist sayısına rağmen, otellerdeki doluluk oranının azalmasının, Karaköy Limanı'ndaki transit yolcu sayısı, Suriye başta olmak üzere birçok ülkeden İstanbul'a turizm amacı dışında seyahat eden kişiler, tatil dönemi olması itibarıyla Avrupa'da ikamet eden Türk vatandaşlarının yoğun olarak ülkemize girişleri esnasında ikinci pasaportlarını kullanmaları ve İstanbul havalimanlarındaki transit yolcular gibi sebeplerden kaynakladığını daha önce de ifade etmiştik. Ankara'da gözlemlenen düşüş ise muhtemelen seçim hazırlıkları münasebetiyle devlet çalışmalarının bu yöne odaklanması ve iç pazar iş turizminin de bu sebepten durağanlaşması olabilir. Antalya ve civar bölgelerde ise doluluk oranlarının düşmesine rağmen, ortalama oda satış fiyatlarının artmasının, bölgeye dönük, dış pazarlarda yaşanan kaybın, yerli turist ile telafi edilmesinden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İstanbul'da Geçen Ay Otel Doluluk Oranları Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement