İstanbul Ppp Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul Ppp Zirvesi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, kamu-özel ortaklığı (PPP) projelerinin uygulanacak ülkede istikrar ve iyi yönetişim olduğu takdirde başarıya ulaştığını belirterek, Türkiye'nin hem özel hem de finans sektörüne verdiği güvenle bu projeleri hayata geçirdiğini söyledi.

05.11.2015 14:02

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, kamu-özel ortaklığı (PPP) projelerinin uygulanacak ülkede istikrar ve iyi yönetişim olduğu takdirde başarıya ulaştığını belirterek, Türkiye'nin hem özel hem de finans sektörüne verdiği güvenle bu projeleri hayata geçirdiğini söyledi.

DEİK tarafından, Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ve Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Hazine Müsteşarlığı ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "İstanbul PPP Haftası" kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerin ardından bir zirve düzenlendi.

DEİK Başkanı Vardan, İstanbul PPP Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin PPP projelerini başlatmak için çok çaba harcadığını ifade etti.

Bu konuda irade ve çaba anahtar konumda bulunsa da bunların yeterli olmadığını vurgulayan Vardan, PPP projelerinin, uygulanacak ülkede istikrar ve iyi yönetişim olduğu takdirde başarıya ulaştığına dikkati çekti.

Bu projeler için geleceğin öngörülebilmesinin önemine de işaret eden Vardan, ülkenin ekonomik ve sosyal dinamiklerinin finansörlere yeterli güveni vermesinin şart olduğunu ve ülkenin yönetiminin emin ellerde olması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin hem özel hem de finans sektörüne verdiği güvenle PPP projelerini başlattığını ve tamamladığını anlatan Vardan, "PPP, Türkiye'de refah üretmek için öncü araçlardan biri oldu. Bu noktaya gelmenin ve bunun devamının kolay olmadığını biliyoruz" dedi.

Vardan, katılımcılarla karşılıklı deneyim paylaşımını amaçladıklarını belirterek, bu programın daha iyi kapasite geliştirme fırsatları için bir platform olacağını ifade etti.

Etkinliğin eğitim kısmına katılan 32 ülkeden kıdemli bürokratların, PPP alanında uzmanlardan sunumlar aldığını ve Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, Hazine Müsteşarlığı ve İller Bankası'ndan temsilcilerle buluştuğunu anlatan Vardan, ayrıca özel sektörü temsil eden ve DEİK üyesi olan 55 kişilik bir grubun programda yer aldığını söyledi.

PPP projelerinin özellikle gelişmekte olan ülkeler için önemli bir konu haline geldiğine dikkati çeken Vardan, sadece kamu kaynaklarıyla bunları gerçekleştirmenin kolay olmadığını, bu nedenle kamu ve özel sektör arasında güçlü iş birliğinin şart olduğunu kaydetti.

Kamu-özel sektör iş birliğiyle daha fazla PPP projesinin hayata geçirilebilmesiyle, gelişmekte olan ülkelerdeki sosyal ve ekonomik zenginliğin büyümeye katkı sağlamasının mümkün hale geleceğini dile getiren Vardan, İstanbul PPP Haftası'nın bu alanda deneyim paylaşımı için önemli bir platform olduğunu da sözlerine ekledi.

"Türkiye en büyük PPP pazarlarından biri"

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise akademi dünyası, özel sektör ve kamu temsilcilerinin bir araya geldiği bu platformda büyümeye yönelik en kilit konuların hedef alındığını söyledi.

PPP'nin yenilikçi ve karmaşık bir model olduğunu belirten Barbarosoğlu, "PPP, başarılı bir şekilde uygulandığında ekonomik büyümeyi tetikleyerek, özel ve devlet sektörü arasındaki sınırları ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda ülkeler arası bir oluşum niteliği de bulunuyor. Bu nedenle PPP projelerinin altyapısının çok dinamik ve özel bir sinerji ile küresel seviyede planlanması gerekiyor" dedi.

Avrupa PPP Uzmanlık Merkezi raporlarına göre Türkiye'nin dünyanın en büyük PPP pazarlarından biri olduğunu aktaran Barbarosoğlu, Türkiye'nin PPP yatırımlarında başarılı bir performans gösterdiğini ifade etti.

İstanbul PPP Zirvesi kapsamında, ulaşım ve sağlık alanlarındaki PPP deneyimleri ile bu projelerin finansmanına odaklanan oturumlar gerçekleştirildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement