İzmir Ticaret Borsası Meclisi - Son Dakika
Ekonomi

İzmir Ticaret Borsası Meclisi

İzmir Ticaret Borsası Meclisi

İZTB Meclis Başkanı Kocagöz: "Ne yazık ki korktuğumuz gelişmeler gerçekleşti ve biraz da istikrar bozulmasından kaynaklı panik alışlarla aşırı değerlenen döviz, özel sektör yatırım ve işletmelerini uzun vadede zorlayacak" İZTB Başkanı Kestelli: "Dünyanın en önemli aktörlerinden biri olma potansiyeli.

27.01.2014 19:40

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz, "Ne yazık ki korktuğumuz gelişmeler gerçekleşti ve biraz da istikrar bozulmasından kaynaklı panik alışlarla aşırı değerlenen döviz, özel sektör yatırım ve işletmelerini uzun vadede zorlayacak" dedi.

İzmir Ticaret Borsasının (İZTB) ocak ayı meclis toplantısı, Kocagöz başkanlığında yapıldı.

Kocagöz, meclisin açılışında yaptığı konuşmada, bir önceki meclis toplantısında güven ortamındaki bozulma yönündeki endişelerini dile getirdiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Ne yazık ki korktuğumuz gelişmeler gerçekleşti ve biraz da istikrar bozulmasından kaynaklı panik alışlarla aşırı değerlenen döviz, özel sektör yatırım ve işletmelerini uzun vadede zorlayacak. Özellikle döviz geliri olmadığı halde döviz borçlanmış şirketlerimizi zor günler bekliyor. Yerel seçimler ve siyasi gerginlik riskini de düşündüğümüzde mali risklerin ve iş yapma maliyetlerinin arttığını görmeye devam edeceğiz. Bu düşünce ile eğer olanak varsa kısa vadeli borçlanmaların uzun vadeli borçlanmalara döndürülmesi günümüz şartlarında alınabilecek önlemlerin en başında olacaktır."

İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise İstanbul merkezli operasyon sonrasında yaşanan tartışmaların, Türkiye'ye enerji kaybettirdiğini belirtti.

Türkiye'nin sorunlarını aşarak sahip olduğu potansiyeli ortaya koyması gerektiğini ifade eden Kestelli, şunları kaydetti:

"Dünyanın en önemli aktörlerinden biri olma potansiyeli taşıyan Türkiye ne yazık ki bir türlü aşamadığı, hatta giderek daha çetrefil hale gelen sorunları yüzünden kendi ayağına sıkıyor. Bu ülkede demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla yerleştirmeyi ve yaşatmayı artık herkesin içselleştirmesi lazım. Düzgün bir sahada oynanmayan oyunun herkesin ayağını kırma riski olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Bütün bu yaşananların ekmeğimizi büyütmediği, refahımızı artırmadığı ortadadır."

"Tarımsal üretimde radikal adımlar atılmalı"

Kestelli, Türkiye'nin tarımsal üretimini de değerlendirdiği konuşmasında, Türkiye'nin bu alanda geçen yıl, tahılda yüzde 12,3, sebzede yüzde 2,3, meyvede ise yüzde 1,2 oranında üretim artışı sağladığını belirtti.

Geçen yıl yüzde 3,9 büyüdüğünün tahmin edilen tarım sektörünün 2002-2012 döneminde ortalama yüzde 2,2 oranında büyümeye sahip olduğunu kaydeden Kestelli, bu ortalamanın yüzde 0,2 olan Avrupa Birliğinin tarım sektörü büyümesinin çok üzerinde olmakla birlikte Türkiye'nin ortalama büyüme hızının ancak yarısı kadar olduğuna işaret etti.

Kestelli, dünyada küresel ölçekli tarımsal arazi kiralama eğiliminin hızla artarken, Türkiye'nin henüz arazi toplulaştırma konusunu dahi çözemediğine dikkati çekerek, "Bugün 62 milyar dolarlık üretimle dünyanın 9 büyük tarımsal ekonomisinden biriyiz ancak 2023'te ilk 5'e girmeyi hedefliyorsak daha radikal adımlar atmamız şarttır" dedi.

İZTO başkanları konuk oldu

Öte yandan İZTB Meclisi, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Rebii Akdurak ve Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı konuk etti.

Demirtaş, mecliste yaptığı yaptığı konuşmada, İzmir'de 100 yılı geçen kurumların başında İZTB ve İZTO'nun geldiğini belirterek, "İki kurum hep işbirliği içinde oldu. Bilimpark'ta ortaklığımız var. Yakında temel atacağız. İzmir'in mezbaha konusunu ortak çözmek istedik ama kaldı. Biz her konuda İZTB ile işbirliğine açığız. Bölgemiz için daha çok konuda işbirliği yapmamız gerekiyor" ifadesini kullandı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İzmir Ticaret Borsası Meclisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement