Kızılırmak Hes Yatırım Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Kızılırmak Hes Yatırım Tanıtım Toplantısı

Kızılırmak Hes Yatırım Tanıtım Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, bahar aylarında Japonya ile imzalanacağını söylediği anlaşmanın nükleer güç santraliyle ilgili değil, 'Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Anlaşması' olduğunu söyledi.

09.01.2012 15:54

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, bahar aylarında Japonya ile imzalanacağını söylediği anlaşmanın nükleer güç santraliyle ilgili değil, 'Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Anlaşması' olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Norveç Başbakanı Jels Stoltenberg hava muhalefeti nedeniyle tören alanına gidemedikleri için, Norveçli Stat Kraft firması ortaklığı ile yapılacak Çorum'un Kargı ilçesindeki Kızılırmak Hidroelektrik Santrali Temel Atma Törenine Sheraton Otel'den canlı bağlantı ile katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Yıldız, Türkiye'nin birçok yönüyle yatırım yapılabilecek bir ülke olduğunu belirterek, hem hukuki zeminin sağlam olduğunu hem de hem de Çin'den sonra en büyük büyüme rakamlarına sahip bir ülke olduğunu söyledi. Çorum'da gerçekleştirilen 102 megavatlık bu santralin Türkiye'nin yenilenebilir enerji politikalarına da çok uygun bir proje olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, bunun uluslararası yatırımcılarla geliştirilen bir proje olduğunu kaydetti. Türkiye'nin elektrik üretiminde,

iletiminde ve dağıtımında bütün yönleriyle büyümeye devam ettiğini belirten Yıldız, Türkiye'nin güven veren bir ülke olduğunu söyledi. Norveç ile de arada coğrafi uzaklık olsa da ekonomik paydalar bulunduğuna işaret eden Yıldız, terör saldırılarından dolayı Norveç halkına başsağlığı dileklerini de iletti.

Türkiye ve Norveç'in AB'ye girmediklerini ancak büyüme rakamları ve gelişmişlik seviyesi ile dikkat çeken ülkeler olduğunu belirten Yıldız, Stat Kraft ve Stat Oil gibi dev firmalarla sesini duyuran Norveç ile Karadeniz ve Akdeniz'deki petrol aramaları ve yenilenebilir enerji projelerinde işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Bakan Yıldız, Çorum'daki bu projenin tüm yöreye fayda getireceğini ve istihdamı artıracağını da ifade ederek, "Bu işbirliğinin diğer büyük işbirliklerine zemin hazırlayacağına inanıyorum. Hava muhalefeti nedeniyle gelemediğimiz ama gönlümüzün orda olduğu Kargı'daki tüm misafirlere teşekkür ediyorum" dedi.

Norveç Başbakanı Jens Staltonberg de, Çorum'daki temel atma töreninde bulunamadığı için üzgün olduğunu belirterek, yenilenebilir enerji özellikle hidroelektrik enerjinin Norveç'te çok önem verdikleri bir enerji türü olduğunu anlattı. Norveç'in dünyanın altıncı en büyük hidroelektrik enerji üreten ülkesi olduğunu belirten Stoltenberg, yenilenebilir enerji alanında Türkiye'de de büyük bir potansiyel bulunduğuna işaret etti. Norveç'in bu konuda büyük tecrübelere sahip olduğunu belirten Stoltenberg, Çorum'da

istihdam da yaratacak olan bu projenin maliyetinin 1.2 milyar dolar olduğunu söyledi.

"DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN SÖYLEDİĞİ NÜKLEER SANTRAL DEĞİL NÜKLEER ENERJİNİN BARIŞÇIL AMAÇLARLA KULLANIMI ANLAŞMASI"

Bakan Yıldız ve Konuk Başbakan Stoltenberg açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 'Japonya ile bahar aylarında nükleer anlaşmayı imzalayacağız' yönündeki açıklamasının hatırlatılarak, nükleer santral konusunda gelinen son noktanın sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Sayın Dışişleri Bakanımızın, Ahmet Davutoğlu hocamızın gazeteye verdiği söyleşideki imzalanacak anlaşma, nükleer güç santrallerinin yapımı ile alakalı değildir. Bildiğiniz gibi bizim ABD ve Rusya'nın da dahil olduğu bir çok ülkeyle aramızda imzalanan 'Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanılmasına Dair' biranlaşma vardır. Japonya ile biz henüz bu anlaşmayı yapmış değiliz. Dışişleri Bakanımızın söylediği o anlaşmanın imzalanmasına dönüktür. Ama nükleer güç santralleri ile ilgili anlaşmayla ilgili

müzakerelere de devam ediyoruz. Yapabiliriz veya yapamayız bunu, Japonya'nın tutumu belirleyecektir. Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımı anlaşmasını Japonya ile de imzalamak istiyoruz. Bahar ayına kadar hazırlıkları bitecek olan anlaşma budur. Biz Çin ile böyle bir anlaşma için hazırlıklarımızı tamamladık."

NORVEÇ İLE KARADENİZ VE AKDENİZ'DE PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI

Norveçli büyük firmalarla Akdeniz ve Karadeniz'de ortak petrol arama potansiyeline ilişkin bir soru üzerine de Konuk Başbakan Stoltenberg, Norveç firmalarının derin deniz aramasında uzun döneme yayılan mükemmel denebilecek tecrübeleri olduğunu belirterek, "Bizim faaliyetlerimiz daha çok ticaret koşullara göre belirleniyor. Stat Oil Türkiye açıklarında yatırım yapma ve müşterek proje geliştirme gibi bir karar alırsa, bunu ekonomik açıdan faydalı bulursa, ben tabii ki bunu mutlaka desteklerim. Burada da

çalışmalarını isterim" dedi.

Bakan Yıldız da, bunların ticari projeler olduğunu ve doğalgaz ve petrol aramalarında fizibilitenin ön planda olduğunu söyledi. Yıldız, Norveç'in bu konudaki samimi yaklaşımlarını için de teşekkür etti.

EGEGAZ'IN BOTAŞ'A KİRALANMASI

Egegaz LNG terminalinin BOTAŞ'a kiralanmasının piyasaya etkisinin sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi özel sektörün kontratları vardır; kendilerinin ithal hakları vardır. Eğer o piyasa fiyatlarını kurtarıyorsa ithal ederler, Türkiye'de satarlar. Kurtaramadıkları zaman ise, teknik açıdan İzmir tarafından gelen gazın basınç dengelemesi gibi teknik bir gerekçeyle de bu rakama devam edebilir. Bununla alakalı yetkiyi BOTAŞ almıştır. Gerek görmesi halinde, her zaman bu yetkiyi kullanır, kullanamaz, bu teknik bir konudur. Bununla ilgili değerlendirmelerini oradaki teknik gerekçeye dayandırarak

böyle bir işlem yapmıştır. Bu, özel sektörü özellikle politikalarını, özelleşmeyi, liberalleşmeyi, serbestleşmeyi engelleyen bir husus değildir. Tam tersine bizim herhangi bir müşterimizin; sanayi, mesken, ticarethane, onların doğalgazla ilgili taleplerini zamanında ve yerinde karşılamak üzere düzenlenmiş bir yapıdır."

'Basınca işaret ettiniz, burada sıkıntı mı var?' sorusu üzerine de Yıldız, "İzmir'den tabii ki bir girişin olması lazım. Özel sektör bunu herhangi bir gerekçeyle yapmadığı veya yapamadığı takdirde orada boşluk oluşmaması lazım. O yüzden BOTAŞ kamu olarak bu boşluğu doldurmaktadır" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kızılırmak Hes Yatırım Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement