Kuzey Irak'ın Petrol Devinden Çözüm Sürecine Destek - Son Dakika
Ekonomi

Kuzey Irak'ın Petrol Devinden Çözüm Sürecine Destek

Kuzey Irak\'ın Petrol Devinden Çözüm Sürecine Destek

Genel Energy Üst Yöneticisi Hayward, çözüm süreci bölgesel sorunların çözümüne büyük katkıda bulunacağını söyledi.

27.11.2013 11:06  Güncelleme: 13:02

Genel Energy Üst Yöneticisi (CEO) Tony Hayward, "Çözüm süreci bölgesel sorunların çözümüne büyük katkıda bulunacak" dedi.

2002 yılından bu yana Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren ve petrol ve gaz konularında Kuzey Irak'taki en büyük rezerv sahiplerinden ve petrol üreticilerinden ve Kuzey Irak Bölgesi'nde toplam 7 bölgede enerji lisansı olan Genel Energy'nin Üst Yöneticisi Hayward, AA muhabirine son günlerde çözüm sürecindeki gelişmelerin bölgesel enerji politikalarını son derece olumlu bir şekilde etkileyeceğini söyledi.

Hayward, "Tüm problemleri ortadan kaldırmasa da süreç kesinlikle bölgesel sorunların çözümüne büyük katkıda bulunacak" dedi.

"EKONOMİK GÜÇLE POLİTİK FARKLILIKLAR BİR KENARA BIRAKILACAK"

Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Diyarbakır'da görüşmesi ile devam eden çözüm sürecini son derece olumlu bulduğunu vurgulayan Hayward, bölge haklarının ekonomik gücünün artmasının ve refah standardının yükselmesinin bölgesel politikalara ve ilişkilere de pozitif yansıması olacağını ifade etti.

Aynı zamanda British Petroleum'un (BP) eski Üst Yöneticisi olan Hayward, "Eğer insanlar refah içerisinde yaşamaya başlarlarsa, sorunların çözümü çok daha rahat olacaktır. İnsanların ekonomik gücünde etkisiyle politik farklılarını bir kenara bırakması çok daha kolay olacaktır" diye konuştu.

Kuzey Irak'tan Türkiye'ye birkaç yıl içerisinde günlük yaklaşık 1 milyon ton petrol akışının gerçekleşmesini planladıklarını belirten Hayward, bu miktarın daha sonrasında günlük 2 milyon tona çıkabileceğini vurguladı. 

2 MİLYON VARİL PETROL AKIŞI PLANLANIYOR

Kuzey Irak'ın sadece Irak için değil, Türkiye ve bütün bölgenin enerji politikaları açısından büyük önem arzettiğini ifade eden Hayward, "Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde günlük 2 milyon varillik petrol akışına ulaşabilmek için  yeni boru hatlarının inşa edilmesi gerekecek. İlk etapta günlük 1 milyon varile ulaşabilmek için yeni bir boru hattı daha inşa edilecek" dedi.

YENİ BORU HATTI 2 YIL İÇİNDE 

Geçen hafta İstanbul'da düzenlenen bir konferansta konuşan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Enerji Bakanı Ashti Hawrami "Kuzey Irak'tan Türkiye'ye 18 ay ile 2 yıl içinde yeni bir boru hattı daha planlıyoruz, kapasitesi günlük 1 milyon varil olacak" demişti. 

Hawrami, "Kuzey Irak'ın petrol üretimi Aralık'ta günlük 300 bin varilden 400 bin varile çıkacak. Kuzey Irak'ta altı yeni petrol sahası yıl sonuna kadar işletmeye açılacak. Yeni boru hattıyla Kuzey Irak'ın petrol ihracatı 2015'e kadar günde 1 milyon varile ulaşacak" ifadelerini kullanmıştı. 


Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kuzey Irak'ın Petrol Devinden Çözüm Sürecine Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement