Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya kayısısının Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almasına ilişkin, "Öncelikle başka coğrafyalarda üretilen kayısıların 'Malatya Kayısısı' diye satılmasının önüne geçmek için denetim mekanizması oluşturmamız lazım." dedi.
Erkoç, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, kent ekonomisinin can damarı olan kayısı için 2014 yılında AB coğrafi işaret tescili için müracaatta bulunduklarını anımsattı.
Türkiye'de Gaziantep baklavası, Aydın incirinden sonra kayısının tescil alan üçüncü ürün olduğunu aktaran Erkoç, tescil belgesinin katma değer olarak üreticiye yansıması noktasında çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Erkoç, 110 ülkeye kayısı ihracatı gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şunları belirtti:
"Öncelikle başka coğrafyalarda üretilen kayısıların 'Malatya kayısısı' diye satılmasının önüne geçmek için denetim mekanizması oluşturmamız lazım. Bu yıl kayısı bol. İhracatçımızdan ricamız, üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için fiyatı kırmama hususunda duyarlı hareket etmeleri. İhracatçının gerekli hassasiyeti göstererek üreticinin alın terini, emeğini daha yüksek fiyata Avrupa'ya pazarlamak için gayret içinde olacaklar. Kayısı bol olunca fiyatı düşüyor, az olunca yükseliyor. Kayısının fiyat ve stok istikrarını yakalaması noktasında alıcılarda güven oluşturmamız lazım. Kentin tüm katmanlarıyla bu noktada ortak hareket etmesi gerekiyor."
Erkoç, ayrıca halihazırda 350 milyon dolar civarındaki kayısı ihracatını 1 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › Malatya Kayısısının Coğrafi İşaret Tescili Alması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?