Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, mobilya satışlarındaki kredi kartı taksit sınırının 9'dan 12'ye çıkarılmasının satışları yüzde 10 artırdığını söyledi.
Doğan, MOSDER'in düzenleyeceği İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB) lansmanında konuştu.
Türkiye'de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruşu TÜYAP'ın, 2005 yılından bu yana organize edilen İSMOB'a ev sahipliği yapacağını dile getiren Doğan, fuarın 12 – 17 Ocak'ta, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerini konuk edeceğini belirtti.
Doğan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kasım ayında yaptığı düzenlemeleri, sektörün olumlu karşıladığını anlattı.
Mobilya tüketicisinin kredi kartıyla 12 taksit ile satın almaya alıştığını vurgulayan Doğan, "Taksit sayısı düşünce satışların yüzde 10-15 seviyelerinde etkilediğine inanıyorum ben. Şimdi tekrar bunun 12 taksite çıkmasıyla da bize bu yüzde 10 ile 15 arasında katkı sağlayacak. Vadeler kısılınca senetli satışların önü açılıyor, bunların da takibi kolay değil. O anlamda da sıkıntı vardı. Tüketicilerimiz de 12 taksitten keyif alıyor. Düzenlemenin etkisini hissettik, yüzde 10 etkisi oldu" bilgisini verdi.
"İran pazarının tekrar açılacağına inanıyoruz"
Doğan, Rusya ile mobilya ticaretinin uçak krizi öncesi de düşük seyrettiğini anımsattı.
Mevcut gelişmelerin Rusya'ya mobilya satışlarına olan sınırlı etkilerine dikkati çeken Doğan, "Yıllardır devam eden bir sıkıntı vardı bu ülkeyle. O yüzden çok doğrudan etkilendiğini düşünmüyoruz. Ancak İran pazarı 3-4 yıl öncesine kadar bizim için çok önemli bir pazardı. Ciddi ihracat yapıyorduk fakat maalesef son 3 yıldan beri gümrük kapılarının kapanması, dövizdeki develüasyon, dolardaki artış ciddi anlamda gerilemiş oldu. Şu anda ise İran pazarının tekrar açılacağına inanıyoruz. Açılması halinde, o ivme kazanıldığı zaman ihracatla ilgili kayıplarımızı İran pazarından ciddi anlamda çözeceğimize inanıyoruz" görüşünü paylaştı.
"Kriz sonrası Avrupa için hazırlandığımız gibi uzak pazarlara odaklanıyoruz"
Doğan, Türk mobilya sektörünün çevre ülkelerdeki gerilim nedeniyle yönünü Hindistan'a çevirdiğini anlattı.
Hindistan'ın, kalabalık nüfusu ve gelişen yapısıyla ilgi çektiğini söyleyen Doğan, "Yönümüzü buraya döndük. Brezilya pazarı, Afrika var ama çok oturmamış durumda Afrika… Kriz sonrası Avrupa için hazırlandığımız gibi uzak pazarlara odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bu yıl yaklaşık 9 milyar dolarlık satış rakamlarına ulaşacağız"
MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu, mobilya sektörünün ithal ham madde ile üretim yapan bir sektör olmadığını belirtti.
İhracatı ithalatının 3 katı bir sektör konumunda olduklarını vurgulayan Tuğlu, "Bu yıl yaklaşık 9 milyar dolarlık satış rakamlarına ulaşacağımız kanaatindeyiz" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Mobilyada 12 Taksit Satışları Yüzde 10 Artırdı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?