Muğla'da istilacı balık türleri tadım etkinliği - Son Dakika
Ekonomi

Muğla'da istilacı balık türleri tadım etkinliği

Muğla'da istilacı balık türleri tadım etkinliği Küresel iklim değişikliği sonucu Kızıldeniz ve Hint Okyanusunda yaşayan balık türlerinin Ege kıyılarına gelmesi ile yenilebilir türlerin ekonomiye kazandırılması için Akdeniz Koruma Derneği tarafından Akbük sahilinde 'İstilacı balık tadım...

05.08.2022 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'da istilacı balık türleri tadım etkinliği

Küresel iklim değişikliği sonucu Kızıldeniz ve Hint Okyanusunda yaşayan balık türlerinin Ege kıyılarına gelmesi ile yenilebilir türlerin ekonomiye kazandırılması için Akdeniz Koruma Derneği tarafından Akbük sahilinde 'İstilacı balık tadım etkinliği' düzenlendi.

MUĞLA - Akdeniz Koruma Derneği, Türkiye denizlerine sonradan giren ve yerli türler üzerinde baskı uygulayan yeni balık türlerinin tüketilerek ekosistemde denge sağlanmasını amaçladıkları Yeni Balıklar projesi çerçevesinde Akbük'te istilacı türler tadım etkinliği gerçekleştirdi.

İklim değişikliğinin etkisiyle artan deniz suyu sıcaklığı, Kızıldeniz, Hint Okyanusu gibi farklı ekosistemlere ait türler için Akdeniz Havzası'nı her geçen gün daha yaşanabilir hale getirdiği, Cebelitarık Boğazı, Süveyş Kanalı ve gemilerin balast suları ile taşınan yeni balık türleri, yabancısı oldukları Türkiye denizlerine hızla uyum sağlayıp çoğalırken, bir yandan da yerli balık türleri ve küçük ölçekli balıkçılık ekonomisi üzerinde tehditler oluşturduğu açıklandı. Aslan balığı, Kılkuyruk Mercan, Asker balığı, Lokum balığı, Uzun Dikenli Deniz Kestanesi, Türkiye kıyılarında son birkaç yıldır yaşamaya ve hızla yayılmaya başlayan türler arasında yer alıyor.

Akdeniz Koruma Derneği, 2012 yılından bu yana istilacı olarak da adlandırılan yeni balık türlerinin izlenmesi için çalışıyor. Aynı zamanda yenebilir yeni balık türlerinin sofralara dahil olmasını sağlayarak, bu türlerin yerel türler üzerindeki baskının azaltılması ve küçük ölçekli balıkçılara yeni bir gelire dönüşmesi için faaliyet gösteriyor.

Bu türlerin tanınması, sofralara kazandırılarak tüketim alışkanlığı haline gelmesi için Akdeniz Koruma Derneği tadım etkinlikleri gerçekleştiriyor. Bu amaçla Muğla Menteşe ilçesi Akbük Koyu'nda istilacı türler tadım etkinliği düzenledi.

Akbük Koyu'nda yer alan Altaş Restoran'da gerçekleşen tadım etkinliğinde yeni balık türleri arasında yer alan Aslan, Asker ve Paşa Barbunu balığı servis edildi. İstilacı balık türleri tadım etkinliğine katılan yaklaşık 70 kişiye yeni balıkların denizlerimize nasıl girdiği, ekosistemde oluşturduğu değişimler ve iklim krizine yönelik bilgiler Akdeniz Koruma Derneği ekibi tarafından verildi.

Yeni balık türlerinin sofralara kazandırılması ile yerli türler üzerindeki baskı azaltılarak, bu türlerden küçük ölçekli balıkçılığın gelir elde etmesi sağlanmış olacağı, Akdeniz Koruma Derneği bu türlere yönelik bilginin artması için gerçekleştirdiği etkinliklere Ağustos ayında Fethiye, Mersin ve İstanbul'da devam edecek.

Akdeniz Koruma Derneği Akyaka Saha Yöneticisi Çağdaş Yaşar, "Denizlerimizde 1869 yılında Süveyş kanalının açılması ile dünya deniz ticareti değil sadece Kızıldeniz ve Akdeniz'deki çok parçalı eko sistemlerini birleştirmiş olduğu bu durum iklim değişikliğinin neden olduğu deniz suyu sıcaklığının artışı ile de artık denizlerimize yeni balıklar geldi. Bu yeni tür balıklar ile yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Neden bu kadar önemli bu balıkların ekonomiye kazandırılması? Çünkü istilacı türler dediğimiz bu türler ekosistemimize farklı şekillerde zarar veriyor. Bu türlerin ekonomiye katılıp restorantlarda ve tüketici ile buluşturup daha fazla tüketilmesi ile endemik dediğimiz lahoz gibi türlerimizin daha rahat nefes almasını sağlayabiliriz" dedi.

Muğla\'da istilacı balık türleri tadım etkinliği
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Muğla'da istilacı balık türleri tadım etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement