Narda İhracat Sıkıntısı - Son Dakika
Ekonomi

Narda İhracat Sıkıntısı

Narda İhracat Sıkıntısı

Türkiye’nin hemen her bölgesinde görülmekle birlikte en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen narda ihracat sıkıntısı yaşanıyor.

15.10.2015 13:29

Türkiye'nin hemen her bölgesinde görülmekle birlikte en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen narda ihracat sıkıntısı yaşanıyor.

Rusya ve Ukrayna'nın yanı sıra Almanya, İngiltere gibi bir çok Avrupa ülkesine ihracatı yapılan narın hasadı başladı. Ülkeler arası nar üretim miktarı sıralamasına göre üçüncü sırada yer alan Türkiye'nin en önemli nar üretim bölgelerinden biri olan Muğla'da ise hava şartlarından dolayı hasat geç başladı.

Hava şartlarından dolayı bu yıl nar çiçeklerinin geç uyandığını kaydeden Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü; Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgesinde yaklaşık 80 bin ton nar üretimi olduğunu söyledi. Çöllü, "Bölgemizde bu seneki nar hasadında biraz sıkıntılarımız var. Her yıl bu dönemde nar hasadının yarıdan fazlası biterdi ama bu sene hava şartlarından dolayı hasat geç kaldı. Yağmur olmaz ve hava şartları düzgün giderse narımızı toplayacağız. Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz bölgemizde yaklaşık 80 bin ton civarı narımız var" dedi.

"İHRACATTA SIKINTI VAR"

Rusya'da yaşanan devalüasyon ile rublenin, dolar karşısında değer kaybetmesinin ihracatta kendilerini sıkıntıya soktuğunu ifade eden Çöllü, "Rusya ve Ukrayna'nın yanı sıra Almanya, İngiltere gibi bir çok Avrupa ülkesine ihracat yapılmakta, bu yılki pazarımız geçen yıllara göre sıkıntılı, bu sıkıntının başlıca nedenlerinden biri Rusya'da devalüasyon olması, doların karşısında rublenin değer kaybetmesi oldu. Bu bölgede 50 kuruş ile 1 lira arasında tüccarlar alım yapmaktalar" diye konuştu.

"HER YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLEBİLEN BİR MEYVE"

Narın bitki kökünden meyve çekirdeğine kadar her yönüyle değerlendirilebilen önemli bir endüstri meyvesi olduğunu belirten Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, "Narın tansiyondan, şekerden tutun vücuttaki toksin maddelerin atımına kadar bir çok yönden insan sağlığına faydaları var. Ayrıca kabuğuna kadar değerlendirilen bir ürün, kabuğu kozmetik sanayinde, suyu konsantre olarak kullanılmakta hatta hap ve krem dahi yapılıyor" dedi.

"PAZARLAMADAKİ SORUNLARI AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ"

İhracattaki sıkıntının direkt üreticiye yansıdığını ifade eden Çöllü, şunları kaydetti:

"Rekolte geçen yıla oranla yüzde 20, yüzde 30'a yakın düşük durumda, geçen yılın fiyatlarını anca buluyoruz. Bu dış piyasadaki ihracat sıkıntısından kaynaklanmakta, Suriye ve Irak gibi şuan savaş içinde olan ülkelere de ihracat yapıyorduk ama savaştan dolayı ihracatta sıkıntılar oldu. Rekolte çok düşük olmasına rağmen alımlar çok yavaş gidiyor. Bu sıkıntılar direkt üreticiye yansıyor. Bu sıkıntıları önlemek için bölgemizde bir kooperatif kurduk. Kooperatifimiz ile 2000 ton civarı nar aldık. Hasadı hızla devam ediyor. Üreticinin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirmek için elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Pazarlamadaki sorunları aşmaya çalışıyoruz. Kooperatif başkan yardımcımız Rusya'ya gitti. Rusya pazarını pek iç açıcı bulmadık. Rusya'ya göre Ukrayna'da durumumuz daha iyi, Allah kısmet ederse oraya ihracat yapacağız."

"İYİ TARIMDA AMAÇ TÜKETİCİ MEMNUNİYETİ"

Kooperatifin yaklaşık 40 üyesinin bu yıl iyi tarım uygulamasına geçtiğini de sözlerine ekleyen Çöllü, "İyi tarım uygulamasında kontrollü ilaç atımları ile sağlığa zararlı olmayan ürünler üretilmekte, bu uygulamayı daha da geliştirerek kooperatifimize üye olanların hepsini iyi tarıma yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Tüketiciye ise daha iyi ürün sunmayı hedefliyoruz. Bu şekilde daha da iyi ürünler yetiştireceğimize inanıyoruz" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Narda İhracat Sıkıntısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement