Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (Anadolu OSB) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, OSB kanununun, Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağından ayrı olarak ele alınması gerektiğini belirtti.
Tuncay, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu taslak hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Taslak ile OSB'leri ilgilendiren konularda önemli değişiklikler yapılmasının hedeflendiğini kaydeden Tuncay, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının OSB'lerin ve sanayicilerin sorunlarını çözmeye yönelik iradesini takdirle karşıladıklarını ifade etti.
OSB kanununda yapılması düşünülen değişikliklerin bugüne kadar yapılan en kapsamlı değişiklik olacağına dikkati çeken Tuncay, şunları kaydetti:
"Herhangi bir kanunun madde sayısı veya içeriği bakımından yüzde 40'ını oluşturan kısmı yahut varlık sebebi olan esaslı maddeleri değiştiriliyor ise o kanunun yeniden yazılması, düzenleme tekniği bakımdan daha uygundur. OSB kanunu, torba taslaktan ayrı, bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalı, tüm maddeleri yeniden yazılmalı, maddeler ve bölümler arasında içerik ve sistematik bakımdan tutarlılık oluşturulmalı ve yenisi yürürlüğe konularak mevcut kanunun yürürlükten kaldırılmalıdır."
Taslağın, kamuoyuna "Üretim Reform Paketi" şeklinde sunulduğunu hatırlatan Tuncay, özellikle vergi kanunlarında öngörülen değişiklikler ile OSB'ler ve sanayiciler lehine önemli düzenlemeler yapılacağını belirtti.
Taslakta, OSB'ler açısından vergi ile ilgili konularda bazı olumlu düzenlemelerin bulunduğunu kaydeden Tuncay, OSB'lerce katılımcıya yapılan arsa satış hasılatlarından KOSGEB'e yüzde 1 ödeme yapılmamasının düzenlemenin getirdiğini önemli yeniliklerden olduğuna dikkati çekti.
Arsa tahsisi konusu
Taslak kapsamında OSB'lerde genel kurula geçişin şartlarının ağırlaştırıldığını belirten Tuncay, sanayicilerin kendi seçtikleri yöneticiler tarafından yönetilmelerinin önünün açılmasının hem OSB ruhuna hem de demokratik kültürün yerleşmesine ve gelişmesine daha uygun olduğunu ifade etti.
OSB'lerde arsa tahsisi, tahsisin iptali ve katılımcıdan arsanın geri alınmasının sorunlu alanların başında geldiğine işaret eden Tuncay, OSB'lerin arsa tahsisi iptali kararlarından doğan hukuki uyuşmazlıkların, OSB mevzuatından doğan uyuşmazlıklar içinde önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi.
OSB'lerin öz kaynak ihtiyacını karşılamak için bir yandan katılımcı olma talepleri doğrultusunda yatırım yapmak isteyenlere tahsis yaptığını diğer yandan da kamulaştırmayı, imar planlarını ve altyapı yatırımlarını etaplar halinde gerçekleştirmeyi planlayarak finansman sorununu çözmeye çalıştığını kaydeden Tuncay, şunları kaydetti:
"Belirtilen gerekçe ile katılımcılara tahsis yapılmış olabilir. Bu aşamada henüz kamulaştırma, imar planları ve altyapı yatırımları gerçekleştirilmemiştir. OSB mevzuatında arsa tahsisi düzenlendiği halde arazi tahsisi düzenlenmemiştir. Tahsisin finansman temini amacıyla parselasyon planından önce yapılan arazi ön tahsisi ve parselasyon planından ve altyapı yatırımlarının gerçekleşmesinden sonra ve yapı yapmaya elverişli parsel teslimi şeklinde tahsis olarak iki aşamalı yapılması, arsa tahsisi iptali kararlarından doğan hukuki uyuşmazlıkları önemli ölçüde azaltacağı gibi uygulama sorunlarının çözülmesine de önemli katkı sağlayacaktır."
Son Dakika › Ekonomi › Osb Kanunu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?