Otel Müşterisi 'Yıldız Kaydırdı' - Son Dakika
Ekonomi

Otel Müşterisi 'Yıldız Kaydırdı'

Otel Müşterisi \'Yıldız Kaydırdı\'

The Marmara Hotels & Residences Genel Koordinatörü Serdar Alp Turan, İstanbul'daki 5 Yıldızlı Otellerin Oda Ücretlerinde Yüzde 15 Düşme Olduğunu Belirtti.

22.07.2009 02:25

The Marmara Hotels & Residences Genel Koordinatörü Serdar Alp Turan, İstanbul’daki 5 yıldızlı otellerin oda ücretlerinde yüzde 15 düşme olduğunu belirterek, “4 yıldızlı otellerde oda ücreti düşüşü yüzde 10 düzeyinde” dedi.

THE Marmara Hotels & Residences Genel Koordinatörü Serdar Alp Turan, global krizin Türk turizm sektörünü de olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, “İstanbul’daki 5 yıldızlı otellerin fiyatlarında yüzde 15 düşüş var. 4 yıldızlı otellerin fiyatındaki düşüş yüzde 10 oldu. Bu durum bize 5 yıldızlı otel müşterilerinin bir bölümünün 4 yıldızlıya doğru kaydığını gösteriyor” dedi. Serdar Alp Turan, Rus ve Ukraynalı müşterilerin ciddi anlamda azalması nedeniyle Antalya’daki fiyat gerilemesinin yüzde 20’leri bulduğunu vurguladı.

Müşteri yıldız kaydırıyor

Serdar Alp Turan, The Marmara Bodrum’un 10’uncu yıldönümü nedeniyle, tesisin Genel Müdürü Nilüfer Çelik’le birlikte düzenlediği sohbet toplantısında şu değerlendirmeyi yaptı: “Kriz yüzünden müşteriler ‘yıldız kaydırma’ yoluna giderken, oteller de ister istemez fiyat indirdi. Biz de İstanbul’daki tesislerimizde buna ayak uydurduk. The Marmarara Taksim, 5 yıldızlı oteller arasında yüzde 82’yle doluluk konusunda ilk iki arasında yer alıyor. 4 yıldızlı olan Marmara Pera’da ise doluluk yüzde 85 düzeyinde bulunuyor.”

Turan, “İstanbul’da otel konusunda doyuma ulaşıldı mı?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bu sorunun yanıtı konuma göre değişir. Avrupa yakasında hâlâ otele ihtiyaç var. Anadolu yakasında biraz plansız gidiş olduğunu gözlemliyoruz. Doğru konumlandırma olursa İstanbul gibi bir metropolün daha fazla otele ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim.”

Bodrum’da 12 ay açık

The Marmara Bodrum’un 12 ay açık nadir tesislerden biri olduğuna dikkat çeken Serdar Alp Turan, şu bilgileri verdi: “2008’de ortalama doluluk oranımız yüzde 60 düzeyindeydi. Bu yıl da aynı düzeyi tutturacağımızı düşünüyoruz. Elbette yaz sezonunda doluluk yüzde 90’ı da aşıyor. Yıllık ortalama oda fiyatımız da 175 Euro’dan 180 Euro’ya çıktı. Aslında kriz yüzünden önceden kontrat yaptığımız müşterilere, ‘isterseniz gözden geçirelim’ önerisi götürdük. Gerek görmediler. Dolayısıyla yıllık ortalama oda fiyatımızdaki 5 Euro’luk artış da bundan kaynaklandı.”

Manhattan’da doluluk rekoru kırdı, 200 milyon dolara yeni otel arıyor

SERDAR Alp Turan, The Marmara Manhattan’ın doluluk oranının yüzde 92 düzeyinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Burada müşterilerimizin yüzde 40’ı Türkler’den oluşuyor. Bunlar arasında ABD’de doğum yapmayı planlayan ve uzun süre konaklayan hamile kadın misafirlerimiz de önemli yer tutuyor. Grubumuz New York’ta ikinci bir otel için arayışlarını sürdürüyor. Bunun için 200 milyon dolara kadar yatırımı düşüneceğiz. Fiyatlar daha uygun hale gelmişken, bu yıl sonuna kadar New York’taki ikinci otel planımızı gerçekleştirebileceğimizi umuyorum.”

Antalya otele doydu yatırım Anadolu ve İstanbul’a yöneldi

AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Ekin Grubu Araştırma Birimine yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye’nin otel yatırımı haritası değişiyor. Araştırmaya göre, önümüzdeki dönemde hizmete girecek konaklama tesislerinin yarısından fazlası Anadolu’nun iç bölgelerindeki illerde yer alıyor. Yatırım teşvik belgesine bağlanmış olan 115 projenin illere göre dağılımına bakıldığında, projelerin 60’tan fazlası, Trabzon, Denizli, Çanakkale, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Samsun, Yozgat, Çorum ve Sivas’ta gerçekleştirilecek.

Esma Sultan yılın 250 gününü dolu geçiriyor

SERDAR Alp Turan, The Marmara Grubu’nun sahibi Gürsel Ailesi’nin en doğru kararlarından birinin Esma Sultan Yalısı’nı Türk turizmine kazandırmak olduğunu vurgulayarak, “Esma Sultan Yalısı’ndan çok memnunuz. Yılın 250 günü dolu geçiyor. Örneğin geçen haziran ayında 26 gün etkinlik vardı. Bunun 20 gününü düğünler oluşturdu” dedi.

Bu arada THE Marmara Taksim’in odalarının 10 milyon Euro’luk bir harcamayla yenilendiğini belirten Serdar Alp Turan, “Şimdi sıra geldi dış cephe ve toplantı odalarının yenilenmesine. Bunun için 6 milyon Euro’luk bir kaynak ayırdık” diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Otel Müşterisi 'Yıldız Kaydırdı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement