Bursa'daki OYAK Renault fabrikasında çalışan işçilerin dün gece yarısından itibaren üretimin durmasına neden olan eylemi sürüyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu fabrikada, bin 500 dolayında işçinin 16.00-24.00 vardiyası bitiminde tesislerin bahçesini terk etmemesiyle başlayan eyleme, diğer iki vardiyadaki işçiler de katıldı.
ÜRETİM YAPILMIYOR
Bu yüzden fabrikada üretim gece yarısından itibaren durdu. Fabrikada ve bahçesinde eylemlerini sürdüren işçiler, haklarını savunmadığını iddia ettikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikasının yöneticileri aleyhine sık sık slogan atıyor.
ZAMLARIN YETERSİZLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİLER
Eylemci işçilerden Erhan İmralı, grup adına yaptığı açıklamada, uzun süredir maaşlarındaki iyileştirmeleri yetersiz bulduklarını söyledi. Bunun, Türk Metal Sendikası ile yaptıkları sözleşmeden kaynaklandığını ileri süren İmralı, "8 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. İki yılda bir, çok makul zamlar yapılıyordu. Sonrasında üç yılda bir zam için sözleşme yapıldı. Açılan fark kapatılmayınca tepki oluştu. Bu sıkıntılarımızı sendika yetkililerine bildirdik ancak onlar bu konuda bize yardımcı olmadı." diye konuştu. İmralı, haklarını alıncaya kadar eylemlerinin süreceğini sözlerine ekledi.
RENAULT'TAN EYLEM AÇIKLAMASI
Oyak Renault sözcüsü fabrikada çalışanların yaptığı eylem ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Sözcü, "15 Mayıs saat 00:00 itibariyle önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz" diye konuştu.
Oyak Renault sözcüsü fabrikada çalışanların yaptığı eylem ile ilgili olarak Reuters'a şu açıklamayı yaptı: Türkiye Bursa'da kurulu bulunan fabrikamız Oyak Renault otomobil fabrikalarında 15 Mayıs saat 0000 itibariyle önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz. Üretimdeki bu duruş yürürlükte olan iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun değildir. Fabrikanın içinde ve dışında toplanmış bulunan yaklaşık 2,500 çalışanın korunması, normal çalışma düzenine dönmesi için Oyak Renault yönetimi eylem planı uyguluyor.
SORUN BOSCH'TAKİ 191 İŞÇİNİN MAAŞIYMIŞ
Dün akşam saatlerinde başlayan eyleme ilişkin konuşan Türk-Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak,Renault Fabrikasındaki olayların, Bosch'ta çalışan 191 kişinin maaşından kaynaklandığını anlattı. Oysa ortalama saat ücretinin Renault'da 9 lira 83 kuruş iken; Bosch'ta 9 lira 46 kuruş olduğuna dikkat çekti. Kavlak açıklamasının devamında "DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş sendikası ile Bosch'ta yetki tartışması yaşadık. Mahkemenin sonuçlanması 38 ay sürdü. Bu süre içinde hiç zam alamadıklarından 1200 kişi işi bırakmak zorunda kaldı. 600 arkadaşımız icralık oldu. Zam alınamadığı için insanlık dramı yaşandı. Bu yaşananlar üzerine Bosch, bin 646 kişiye işi bırakmasınlar diye, bir kereye mahsus maaş ayarlaması, artışı yapmış. Bunların içinde bin 450 kişiye ikinci kez ayarlama yapılmış. Sadece 191 kişiye de 3. defa ayarlama yapılmış. 38 ayın sonunda mahkeme yetkiyi bize verince, toplu sözleşme masasına oturduk. Ama biz pazarlığı Ahmet Mehmet üzerinden yapmadık. Kimin kaç kere maaş ayarlaması yaptığına da bakmadık. Sözleşme masasına son saatlik ücretler üzerinden oturduk. Aynı işi yapanlara aynı zammı içeren bir sözleşme imzaladık. Böyle olunca üç kere artış alan o 191 kişinin maaşı, 300 lira civarında yüksek oldu" dedi.
FRANSA, TOPLU SÖZLEŞME DIŞINDA ZAM VERİLEMEZ, DEDİ
Kavlak, Renault'da eylem yapan, bazıları sendikadan istifa eden işçilerin, 191 kişinin maaşlarını esas alıp, 'biz de onlarınkinden istiyoruz' dediklerini söyledi. Ancak Fransa'daki Renault yönetimi ile fabrika yöneticilerinin temasa geçtiklerini ve Fransa'nın toplu sözleşme dışına çıkılmasına izin vermediği kararını açıkladı. Kavlak, "Sanki fabrika 191 kişinin farkını işçilere vermek istiyor da Türk Metal engel oluyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Bu kesinlikle doğru değil. Biz her zaman işçimizin yanındayız. Böyle bir şeye karşı çıkmamız söz konusu bile olamaz" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Bursa Renault Fabrikasında İşçilerinin İş Bırakma Eylemi Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (33)