Otomotivde başlayan çip krizi şimdi de Apple'ı vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Otomotivde başlayan çip krizi şimdi de Apple'ı vurdu

Otomotiv sektöründe başlayan ve Türkiye'ye de sıçrayan çip krizi her geçen gün giderek daha da büyüyor. Türkiye'den Ford Otosan, Oyak Renault ve Tofaş'ın üretime ara vermesine neden olan kriz, diğer sektörlere de sıçradı. Fiyatı 25 dolar ile 150 dolar arasında değişen çip krizinin son kurbanı ise teknoloji devi Apple oldu.

08.04.2021 17:14  Güncelleme: 19:15

Otomotiv sektöründe başlayan çip krizi diğer sektörlere de yayılıyor. Otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorununun, üretimde aksamalara neden olarak milyarlarca dolarlık zarara yol açması bekleniyor.

BİRÇOK OTOMOTİV DEVİ ÜRETİME ARA VERDİ

Çip krizi nedeniyle; General Motors, Stellantis, Honda, Toyota, Hyundai, Ford ve Suzuki gibi otomotiv devleri üretime ara vermek zorunda kaldı.

KRİZ TÜRKİYE'YE DE SIÇRADI

Küresel çapta yaşanan kriz, Türkiye'ye de sıçradı. Türkiye'den Oyak Renault, Ford Otosan ve Tofaş da kriz nedeniyle üretime ara verdi.

KRİZİN SON KURBANI APPLE OLDU

Küresel çapta birçok teknoloji şirketini etkileyen çip tedariki krizi şimdi de Apple'da ortaya çıktı. Nikkei'nin haberine göre, Apple'ın MacBook ismindeki dizüstü bilgisayarlarının üretiminde önemli derecede gecikmeler yaşandığı açıklandı.

Apple konu hakkında yanıt vermezken, şirketin ayrıca iPad ismindeki tablet modellerinin ekran bileşenlerinde yaşanan tedarik sorununun montaj işlemlerini etkilediği biliniyor.

Otomotivde başlayan çip krizi şimdi de Apple\'ı vurdu

Son Dakika Ekonomi Otomotivde başlayan çip krizi şimdi de Apple'ı vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • Uzaylı: Yerli uçak çip krizi nedeniyle 2007 den beri ucamadı zaten çip krizi olmasaydı uzaydaydik şimdi 23 12 Yanıtla
  • Bulmi dünyası: Chip üretimi çok kapsamli bir iş. Üretim için malzeme bilimi silikon boule üretimi. Sonra vakumda depostion. Bunlar Nano boyutta işlemler. Bunların makinelerinin toplamı 100 milyonlarca dolar. Makinaları yapan firma sayisi dünyada bir elin parmaklarını geçmez. Bu makinaları yapmak için optik, fotonik, malzeme bilimi üstadı olmak lazım. Tabii birde para. Bunları bilenlerde para olmaz. Çünkü ömürleri öğrenmekle geçmiştir. İnşaat müteahhitliğine benzemez. 34 0 Yanıtla
    Cenk KARABAĞ: Bravo çok iyi aydinlattiniz 12 0
  • hafizenur özpeker: o lux otomobil firmalaru okapitalistler silah tüccarları sömürücüler tek tek batacak dünya buna sahit olacak aglayanın malı gülene asla kar etmez 13 3 Yanıtla
    Hanif candan: Onlar kesinlikle batmaz. Dünya virüsü bahane edip karaborsa yapan insanlarla doldu. 0 0 yoo: yav he he. yerli silah üreticileri de var onlarda batacakmı ? çok konuşma istersen sabaha karşı zil çalmasın :D 0 0 Gassal : Yanlış öngörü 0 0
  • Hasan Güner : Bu çipler nerede üretilmektedir 5 2 Yanıtla
    Boş iş: Napıcan sende mi tagıcan yohsaa 3 0
  • Emre: Apple gerekeni yapacağına inanıyorum boşuna iphone almıyoruz tedbirini aldığını düşünüyorum.. iyiki iphone :) 6 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement