Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, iş dünyası başta olmak üzere bütün toplumda rekabet kültürünün yaygınlaşmasını sağlayacak işlere imza atmak istediğini söyledi.
Göreve geldikten sonra ilk açıklamasını AA'ya yapan Torlak, kurumun aldığı kararların toplumun büyük çoğunluğunu ilgilendiren nitelikte olduğunu belirterek, kararların sağlıklı ve isabetli olmasının yanı sıra ekonomiye katkı sağlaması, yatırımların önünün kesilmemesi için hızlı alınması gerektiğini ifade etti.
Torlak, rutin dışına çıkarak, rekabet kültürünün iş dünyası başta olmak üzere bütün toplumda yaygınlaşmasını sağlayacak işlere imza atmak istediklerine dikkati çekerek, "Bunun içinde gerek üniversiteler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla gerek iş dünyasıyla rekabet kültürünün yerleşmesi için ortak neler yapılabilir, bunun çabası içinde olacağız. Akademik geçmişimin yanı sıra 15 yıllık özel sektör tecrübem var. Özel sektörü yakından tanımamın görevimde bana avantaj sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya verdiği yaklaşık 1,1 milyar liralık "rekor cezaya" yönelik değerlendirmelerde bulunan Torlak, bankalar tarafından açılan 12 davanın tamamına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarının geldiğini, davaların tamamının kurumun lehine, yani açılan davaların reddi yönünde karar verildiğini vurguladı.
Prof. Dr. Torlak, kararların temyiz sürecinde olduğunu, TÜPRAŞ kararına karşı Danıştay nezdinde açılan davanın ise halen devam ettiğini kaydetti.
Kurumun çimento, sinema ve yayıncılık alanlarına yönelik 3 farklı sektör incelemesini yürüttüğünü ifade eden Torlak, şunları kaydetti:
"Bilindiği üzere sektör incelemeleri rekabet savunuculuğunun bir parçası olup bu çalışmalarda sektörler bütüncül bir yaklaşımla incelenmekte ve rekabet sorunlarına kalıcı çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Çimento sektöründe yürütülen inceleme, özellikle 2014 yılında artan şikayetler neticesinde, çimento sektöründeki rekabet sorunlarının kaynaklarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik yapısal veya davranışsal çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla 8 Mayıs 2014'te başlatıldı. Söz konusu pazar araştırmasının neticeleri ve nihai rapor, eylül ayında kamuoyu ve ilgili taraflarla paylaşılabilir durumda olacak. Yayıncılık sektör incelemesine ilişkin nihai raporun da kısa süre içerisinde kamuoyuyla paylaşılmasını öngörüyoruz."
Ömer Torlak, sinema sektöründe yürütülen incelemenin ise sektörün rekabetçi dinamiklerinin analiz edilmesi, sektörde yaşanan teknolojik dönüşümün izlenmesi ve bu sektöre yönelik alınmış kararların etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla 16 Ocak'ta başladığını anımsatarak, inceleme raporunun yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılmasının planlandığını dile getirdi.
Son Dakika › Ekonomi › Rekabet Kurumu Başkanı Torlak Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?