Safran'dan sonra Lavanta üretimine rağbet arttı - Son Dakika
Ekonomi

Safran'dan sonra Lavanta üretimine rağbet arttı

Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından köylülerden kiralanan 50 dönüm alanda kurulan 'Lavanta Kokulu Safran Bahçesi' projesi kapsamında ilk lavanta hasadı gerçekleştirildi. Safranbolu ilçesine bağlı Gayza köyünde, Safranbolu TSO tarafından köylülerden kiralanan 50 dönüm arazi içerisinde kurulan 35 dönümlük lavanta bahçesinde ilk hasat yapıldı. Safranbolu TSO Başkanı Ali Sami Acar, 35 dönümü lavanta, 15 dönümü safran'ın yer aldığı 50 dönüm arazinin yaklaşık 45 dönümünü köylülerden kiraladıklarını ve kurdukları şirket ile bu faaliyetlere devam edeceklerini belirtti.

22.07.2023 14:39

- Safran'dan sonra Lavanta üretimine rağbet arttı

Safranbolu TSO köylülerden kiraladığı 50 dönüm alan içinde Safran ve Lavanta üretimine başladı

KARABÜK - Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından köylülerden kiralanan 50 dönüm alana kurulan "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi" projesi kapsamında ilk lavanta hasadı gerçekleştirildi.

Safranbolu ilçesine bağlı Gayza köyünde, Safranbolu TSO tarafından köylülerden kiralanan 50 dönüm arazi içerisinde kurulan 35 dönümlük lavanta bahçesinde ilk hasat yapıldı. Hasat töreninde konuşan Safranbolu TSO Başkanı Ali Sami Acar, 35 dönümü lavanta, 15 dönümü safran'ın yer aldığı 50 dönüm arazinin yaklaşık 45 dönümünü köylülerden kiraladıklarını ve kurduğumuz şirket ile bu faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık ise, son 20 yıldır yaptıkları projelerle başta Safranbolu olmak üzere ilimizin geçmişinden bırakılan tarihi bitkisel mirası gelecek kuşaklara bırakmak için projeler yaptıklarını söyledi. Projelerin hepsini 'Ata tohumu, ata toprağında' projesinde birleştirdiklerini anlatan Ayvalık, " Bunalrın içersinde 14 bitkisel ürünün desenini almış durumdayız. Bunalrı geliştirme gayreti içidneyiz ve bunlardan üçüne coğrafi işaret aldık. Safranbolu çavuş üzümü, Safranbolu maniyesi coğrafi işaret olarak karşımıza çıkan en büyük materyalleri. Bunların için bizim için en önemlisi Safranbolu safranı. Her ilin kendine göre marka olan değerleri vardır. Bitkisel üründe de marka olan illerle anılmaktadır. Karabük ili safran ile karşımıza çıkmakta. Burada uyguladığımız projede çeşitli zorluklarla karşılaştık. En büyük zorluğumuz ise üretim alanıydı. Bu üretim alanında onlarca ayrı parselin sahipleri ile bir araya geldik. Onların hepsiyle birer sözleşme imzalayarak bu alanı kiraladık. Burada hem lavanta ve hem de safran bitkilerini ektik. Şaun 15 aylık bir süreçte lavantaların geldiği nokta, ziyaretçilerin beğenisi ve elde edilen ürünlerin kalitesi bizim için sevindirici" dedi.

Milletvekili Ali Keskinkılıç da YAPILAN PROJE İLE Safranbolu turizmine büyük aktkı yaptıkları için Safranbolu TSO ve paydaşlarına teşekkür ederek, tüm ilçelerin temek yetenekleri üzerinde gelişmesini istediklerini arzuladıklarını ifade etti.

Milletvekili Cem Şahin de Karabük'ün sanayi şehri ile anıldığını ancak tarım alanında da daha yoğun çalışmaların yapılması ve yeni projelerin geliştirilmesi adına yoğunluk kazanmasını sağlamak için birlikte çalışma yapacaklarını kaydetti.

Protokol üyeleri daha sonra lavanta hasadı yaptıktan sonra, tarlalar içerisnde konulan Safranbolu kapısı ve pencerleri önünde hatıra fotoğraf çektirdikten sonra, hizmet binasını gezdi.

Düzenlenen töre, Karabük Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, Özel İdare Genel Sekteri Şerafettin Kelleci, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal ile kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

Safran\'dan sonra Lavanta üretimine rağbet arttı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Safran'dan sonra Lavanta üretimine rağbet arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement