Şirketler depremzedelerin yaralarını sarmak için tek vücut oldu - Son Dakika
Ekonomi

Şirketler depremzedelerin yaralarını sarmak için tek vücut oldu

Şirketler depremzedelerin yaralarını sarmak için tek vücut oldu

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Türkiye'nin önde gelen şirketleri bölgenin yaralarını sarmak için seferber oldu.

11.02.2023 12:21  Güncelleme: 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Türkiye'nin önde gelen şirketleri bölgenin yaralarını sarmak için seferber oldu.

Depremin ilk anından itibaren devletin ilgili birimleri ile koordine olan şirketler, bölgeye gerekli yardım malzemelerinin gönderilmesinin yanı sıra, oluşabilecek ihtiyaçlar için nakdi yardım desteklerini de sürdürüyor.

Bu çerçevede Baykar depremzedeler için 105,7 milyon liralık ayni desteğin yanı sıra 550 milyon TL'lik nakdi destek açıkladı.

Vodafone Türkiye 25 milyon TL'yi STK'lar üzerinden bölgeye gönderirken, Samsung AFAD üzerinden depremzedeler için 1,5 milyon dolar nakit desteğinde bulundu.

Bioderma Türkiye-NAOS, depremin ilk anlarından itibaren yetkililerle koordinasyon sağlayarak harekete geçti ve ilk etapta Türk Kızılay ve Ahbap Derneği'ne toplam 2 milyon TL tutarında bağış gerçekleştirdi.

Şirket çalışanları da depremzedeler için harekete geçti

Pegasus, AFAD'a 5 milyon TL bağışta bulunurken, şirket çalışanları 3 milyon TL Ahbap'a destekte bulundu.

Cengiz Holding 500 milyon TL, Kuveyt Türk 200 milyon TL, Koza Altın 35 milyon TL, Ahlatçı Holding-Ahlatçı Eğitim ve Sağlık Vakfı depremzedeler yararına yapılan açık artırma yoluyla bağış şeklinde 5 milyon TL, Chobani Yogurt - Hamdi Ulukaya 2 milyon dolar, Akfen Holding 10 milyon TL, Koleksiyon Mobilya 2,5 milyon TL tutarında bağış gerçekleştirdi.

Paribu 100 bin dolar, Sepil Holding 5 milyon liralık yardımın yanı sıra çalışanların 1'er aylık maaşlarını, Kuyaş AFAD üzerinden 2,4 milyon TL, Bera Holding 1 milyon TL, NG Kütahya Seramik ve NG Hotels yine AFAD üzerinden 5 milyon TL bağışladı.

Coca-Cola 30 milyon TL'lik bağışı Kızılay üzerinden gerçekleştirirken, yardımın 1 milyon doları Coca-Cola Vakfı'ndan geldi. Coca-Cola Türkiye ve Coca-Cola İçecek ayrıca tüm çalışanlarının yardımları kadar yardım vaadinde de bulundu.

Deprem bölgesindeki kullanıcılara 100'er dolar değerinde BNB bağışı

Boeing Kızılay üzerinden 500 bin dolar, Bayer 1 milyon avro, Deutsche Telekom 1 milyon avro, ICBC Turkey 1 milyon TL bağış yaparken, Pasha Bank 1 milyon doların üzerinde AFAD ve Ahbap'a bağış fonu oluşturdu, Binance de deprem bölgesindeki kullanıcılara 100'er dolar değerinde BNB bağışladığını açıkladı.

META, Kızılay, AFAD, Ahbap üzerinden 550 bin dolar bağışlarken, Gilead 1 milyon dolar bağışta bulundu aynı zamanda tüm personelinin bağışlarının 3 kata çıkarılarak Türk Kızılay dahil STK'lara aktarılacağını duyurdu.

Siemens AG ile Siemens Healthineers deprem bölgesine 1 milyon avro destek bağışında bulunurken, Paribu, Toplum Gönüllüleri Vakfı'na (TOG) 100 bin dolar, Papara Ahbap Derneği'ne 2,5 milyon TL bağış yaptı.

Depremzedeler için fon oluşturuldu

Borusan Grubu da arama kurtarma çalışmalarında ve ihtiyaçlara yönelik olarak bölge halkına kullanılması amacıyla ilk etapta AFAD'a 10 milyon TL'lik fon aktarımı yaptı.

Ayrıca afet bölgesinde ihtiyacı olanlara ulaştırılmak üzere maddi destek sağlamak isteyen Borusanlılar için Borusan Afet Destek Fonu oluşturuldu. Şu ana kadar 2 binden fazla çalışan toplam 5 milyon TL'nin üzerinde nakdi bağış yaptı.

Allianz ise depremden etkilenen bölgelere yapılan yardım çalışmalarını desteklemek amacıyla 6 milyon avro (120 milyon lira) değerinde destek sağlayacağını duyurdu.

Ambulans, konteyner ve ihtiyaç malzemesi temininin yanı sıra AFAD, Kızılay, İstanbul Tabip Odası, Ahbap Derneği ve Türk Psikologlar Derneği'ne sunduğu katkılarla desteğe başlayan Allianz, kademeli olarak gelişecek ihtiyaçlara göre toplumsal dayanışmaya destek olmaya devam edecek.

70'ten fazla ülkede faaliyet gösteren Allianz ayrıca 155 binden fazla çalışanını desteğe çağırdı. Çalışanlarının da katkılarıyla birlikte etkilenen bölgelere 140 milyon liranın üstünde katkı sağlanması bekleniyor.

Depremin yaralarını sarmak için el ele verdiler

BP ve Castrol, deprem yaralarını sarmak için yapılan çalışmalara 5 milyon dolar destek sağlayacağını açıkladı. Akaryakıt ve madeni yağ tedarikinin yanı sıra, bu destek AFAD ve Ahbap Derneği aracılığıyla bölgenin öncelikli ihtiyaçlarında kullanılacak.

Tavuk Dünyası, 10 milyon TL'lik destek fonu oluştururken, Panasonic Group 5 milyon TL'lik bağışta bulundu.

SOCAR Türkiye'nin depremden etkilenen bölgeler için gerçekleştirdiği nakit bağış tutarı 70 milyon TL oldu. TAV Havalimanları yaptığı ayni yardımların yanı sıra sadece Antalya Havalimanı'ndan 1 milyon avro nakit bağış gerçekleştirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Şirketler depremzedelerin yaralarını sarmak için tek vücut oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement