Şu ana kadar 43 kişi öldü! Niye sahte içki içiliyor? Neden engellenemiyor? - Son Dakika
Ekonomi

Şu ana kadar 43 kişi öldü! Niye sahte içki içiliyor? Neden engellenemiyor?

Şu ana kadar 43 kişi öldü! Niye sahte içki içiliyor? Neden engellenemiyor?

Son yıllarda özellikle yılbaşına doğru sahte içki kaynaklı ölümlerde artış görülüyor. İstanbul Valiliği'nin açıklamasına göre 46 kişinin sahte içki zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvurdu. 11'i yabancı 22 kişinin hayatını kaybetti. 5'i yabancı 16 kişinin hayati tehlikeleri olduğu ve tedavileri sürüyor. 8 kişi de taburcu edildi.

18.12.2021 13:18  Güncelleme: 13:26

Sahte içki nedeniyle 10 Aralık'tan bu yana İstanbul'un da arasında olduğu 10 ilde 43 kişi hayatını kaybetti. Yılbaşına doğru sahte içki kaynaklı ölümlerin artmasının nedeni Tekel Bayiileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar'a göre, bu her yılbaşında yaşanan sorunlardan biri.

Şu ana kadar 43 kişi öldü! Niye sahte içki içiliyor? Neden engellenemiyor?

Independent Türkçe'ye konuşan Dündar bunun nedenini artan zamlara bağlıyor:

"Yasal yollardan üretilen alkolün fiyatlarının yüksek ve erişiminin zor olması ayrıca akşam 22.00'dan sonra satışının yasak olmasından dolayı bu sahte alkol üreticilerini, kalpazanların da iştahını kabartıyor. Her yılbaşı piyasaya gereğinden fazla sahte alkol sürülüyor. Bundan kaynaklı olarak vakalar artış gösteriyor. Normalde yıl içinde de bu vakalar yaşanıyor ama zamana yayıldığı için basında gündeme gelmiyor."

FİYAT POLİTİKASINDAN YAKINDI

"Devlet, bu fiyat politikasıyla devam ederse maalesef bu ölüm artışları devam edecek" diyen Dündar denetimlerin yetersizliğine dikkat çekerek şöyle konuşuyor: "Yasal tüketim ürünlerini satan bayiler üzerindeki bu baskılar maalesef kaçak ve internet üzerinden yapılan satışlara uygulanmıyor. Akşam 22.00'dan sonra bir tane alkollü içecek satan yasal bayiye 73 bin 320 lira ceza kesilirken merdiven altında ve internette çok rahat bir şekilde kaçak alkollerin satışının yapıldığı bir dönemde bunların üzerinde yeterli denetim ve baskı yapılmıyor."

Dündar'a göre ölümlerin önüne geçmenin birinci yolu öncelikle devletin alkolden aldığı Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) düşürmesinden ve uyguladığı fiyat politikasından vazgeçmesinden geçiyor.

"2018'DE SAHTE İÇKİDEN DEVLETİN KAYBI 1,5 KATRİLYON'DU"

Dündar, bu konudaki görüşünü şu şekilde gerekçelendirdi:

"Devlet vergi kaybına uğruyor bu şekilde. Sayıştay'ın 2018 yılındaki raporuna göre sahte içkiden dolayı devletin sadece o günün parasıyla uğradığı vergi kaybı 1,5 katrilyon. Alkolün ÖTV'sini arttırarak daha fazla vergi elde edilmiyor. Tam tersine kayıp kaçak alkolün önü açılıyor. ÖTV düşürülürse insanlar sağlıklı, yasal ürüne daha makul fiyata ulaşacağından bu ölümler de düşecektir. İnsanlar ucuz olan bir şeyin sahtesini yapmaya çalışmayacaktır."

Dündar vatandaşlarına da şu uyarıları yapıyor:

"Birincisi kendi sağlıklarının her şeyden önemli olduğunu düşünerek böyle bir şey tüketmek istiyorlarsa da normal, ruhsatlı tekel bayilerinden özellikle dernekle logolarının olduğu bayilerden alışveriş yapmaları. Buralarda kesinlikle sahte alkol ve içkiye rastlanmaz. O nedenle bildikleri tanıdıkları tekel bayisinden alışveriş yapmalarını öneriyoruz."

Son Dakika Ekonomi Şu ana kadar 43 kişi öldü! Niye sahte içki içiliyor? Neden engellenemiyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Orhan Bolat: İçkiyi bu kadar pahalı dünya kadar vergi alırsan milletde başka türlü içiyor. içkiye verginin vergisi olmasını en çok bu kaçak içki yapanlar. 0 0 Yanıtla
  • Davut günen: Kendi ülkemiz de yabancı olduk Avrupa'daki bizim ürettiğimiz içkiyi 2 kat ucuza içiyor bizim insanlarda 2 kuruş daha az ödemek için zehir içiyor insanları bu hale getirenler utansin 0 0 Yanıtla
  • kenan özkaya: İçki ve Sigara dan alınan yüksek vergiler sebebiyle, İnsanlar bu ürünleri daha ucuza alabilmek için canlarını hiçe sayarak kayıt dışı, merdiven altı ve gelirin kime gittiği belli olmayan yerlerden alış veriş yapmak zorunda kalıyor. Bu davranışları nedeniyle Insanları suçlamak yerine bu yola iten sebepleri görmek gerekiyor. İktidarın yanlış politikası ile Ülke Ekonomisi çok büyük zarar görüyor. Bir an önce içki ve sigaradaki ağır vergi yükü kaldirilmalidir. 0 0 Yanıtla

Advertisement