Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, "Son petrol fiyatlarından sonra TPAO olarak sondajlarımızda bir takım azaltmalara gideceğiz, bir takım revizyonlar yapacağız" dedi.
Şişman, TPAO'nun 2011-2012 yılı bilanço ve netice hesaplarına ilişkin TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'ndaki görüşmelerde yaptığı konuşmada, sektörün çok hızlı gelişip değiştiğini söyledi.
Irak'ta yaşanan gelişmelerin bir çok projeyi ve şirketi sıkıntıya düşürdüğünü ifade eden Şişman, son dönemde oluşan siyasi yumuşamanın olumlu bir hava yarattığını belirtti. Şişman, yerellerle iyi temaslar kurarak faaliyetlerini devam ettirdiklerini dile getirerek, "Irak'ta TPAO için kuzey, güney fark etmeksizin çok ciddi bir gelecek olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Petrol fiyatlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şişman, şöyle konuştu:
"Petrol fiyatlarındaki en büyük olayın spekülasyon ve yaşanan siyasi problemler olduğu tartışma götürmez. Eskiden 65-80 dolar civarındaki petrol fiyatının normal olduğunu söylüyorduk. Bunun üstü de altı da spekülasyon diyorduk. Bunun 90 dolarla kadar çıkabileceğini düşünmeye başladık. Bizim görüşümüze göre 75-90 dolar, bunları 5'er dolar esnetebilirsiniz, bunun dışında aşağı ya da yukarıda oluşan fiyatlar kesinlikle spekülatif ve politik bir problemdir, teknik altyapısı yoktur."
-"Dışarıda yatırım yapmak zorundayız"
Türkiye'nin petrol ve doğalgaz ülkesi olmadığını vurgulayan Şişman, " Karadeniz'de, Akdeniz'de, karalarda çalışacağız ama yönümüzü dışarıya çevirmeyi ihmal etmeyeceğiz. Dışarıda önemli yatırımlar yapmak zorundayız" dedi.
Bu yıl 128 sondaj yapmayı planladıklarını ifade eden Şişman, sondaj çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Yurt içinde 1,4 milyar lira, yurt dışında da 2,3 milyar dolar yatırım öngörüyoruz. Son petrol fiyatlarından sonra TPAO olarak sondajlarımızda bir takım azaltmalara gideceğiz, bir takım revizyonlar yapacağız. Bu da normal bir durum. Fiyatlar değiştiği zaman bütün şirketler dinamik bir tepki gösterir. İlk yaptıkları iş, insanları işten çıkarırlar, bir takım projelerini iptal ederler. Yaklaşık 4 bin 600 personelimizi işten çıkaracak bir pozisyonumuz olmadığına göre bir takım faaliyetlerimizi kısıtlayarak bu dönemi doğru şekilde yönetmeye gayret ediyoruz. Bu, günübirlik bir durumdur. 40 dolar petrol fiyatlarıyla bile uzun soluklu bakıldığında TPAO bilançosu sıkıntıya düşmez. Amacımız bu dönemi krediyle geçiştirmeyelim, gelecek dönemde daha güçlü bir TPAO'yu vücuda getirelim. Buradaki temel gaye budur. Yoksa mevcut durumumuzda istediğimiz her yerden kredi bularak sistemi çevirebiliriz, ancak bu doğru değil."
Doğu Akdeniz'deki arama çalışmaları
Komisyon üyeleri, TPAO Genel Müdürlüğü görevine asaleten atama yapılmamış olmasını eleştirildi.
TPAO'nun Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri ve arama çalışmalarında bir umut olup olmadığının sorulması üzerine Şişman, "Bir umut olmasa bu işler yapılmazdı. Doğu Akdeniz'de çalışma yapmak zaten mevcut politikalarımızda vardı. Neden daha aşağıya ilgi duyduk? Başkaları neden duyduysa biz de o yüzden duyduk. Sonra da bu bölgeye gittik. Rum kesimiyle çatışan bir takım bölgeler var. Bunlar bizim dışımızda gelişen siyasi meselelerdir. Doğu Akdeniz'deki çalışmalarımız eskiye uzanıyor ama güneye koymamızın nedeni İsrail'deki keşiften sonra bölgenin cazip olmasıdır" dedi.
Görüşmelerin ardından TPAO'nun 2011-2012 yılı bilanço ve netice hesapları ibra edildi. - TBMM
Son Dakika › Ekonomi › TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?