Teknolojide 'Devrim' Yapıyor, Sahnede Hırpani Giyimi Seçiyor - Son Dakika
Ekonomi

Teknolojide 'Devrim' Yapıyor, Sahnede Hırpani Giyimi Seçiyor

Teknolojide \'Devrim\' Yapıyor, Sahnede Hırpani Giyimi Seçiyor

Siyah Boyunlu Kazak, Yüksek Belli Jean ve Spor Ayakkabılarından Vazgeçmiyor. Pixar'ın Disney'le Birleşmesini, İpod'u, Macbook'u, İphone'u ve En Son İpad'i Tanıtırken de Aynı Kıyafetlerle Gazetecilerin Karşısındaydı. 1974'te Himalayalar'da Hint Dilencilerinin Giydiği 'Lungi' ile Hint Mistisizminin İzini Süren Kişi, Bugün 'Dijital Çağın Teknoloji Yıldızı' Olan Steve Jobs'tı.

31.01.2010 01:49

Siyah boyunlu kazak, yüksek belli jean ve spor ayakkabılarından vazgeçmiyor. Pixar’ın Disney’le birleşmesini, iPod’u, MacBook’u, iPhone’u ve en son iPad’i tanıtırken de aynı kıyafetlerle gazetecilerin karşısındaydı. 1974’te Himalayalar’da Hint dilencilerinin giydiği ‘lungi’ ile Hint mistisizminin izini süren kişi, bugün ‘dijital çağın teknoloji yıldızı’ olan Steve Jobs’tı.

34 yıl önce ailesinin evinin garajında Apple Computer’ı kuran Steve Jobs, Apple fenomeni yaratmayı başarmış bir isim. “23 yaşımdayken 1 milyon dolarlık servetim vardı. 24 yaşımda bu servet 10 milyon doları geçti. 25 yaşımda, 100 milyon doların üzerindeydi” diyecek kadar iddialı. Vazgeçilemeyen iPod, iPhone ve günlerdir süren iPad tartışmaları bir yana, Jobs’ın tüm tanıtımlara siyah kazağı, yüksek belli jeani ve spor ayakkabılarıyla çıkması aslında farklı bir hikayeyi barındırıyor.

Giyimi önemsemiyor

Steve Jobs, ne giydiğini önemsemeyen, üç katlı evinde halının üstünde yatmayı tercih eden, 19 yaşında Doğu felsefesinin izinde kendini dilenci kıyafetiyle Hindistan yollarında arayan bir hippi. Steve Jobs’ın en yakın dostlarından biri olan Dan Kottke onu şu sözlerle anlatıyor: “Sanırım Steve’in içinde hep bir huzursuzluk vardı; derinlerde bir yerde, Steve’i ortaya çıkıp kendini kanıtlamaya zorlayan bir güvensizlik vardı. Sanırım öksüz yetişmiş olmak, Steve’i çoğumuzun anlayamayacağı şekillerde yönlendiriyordu.”

Derse gitmedi, yurtta kaldı

Jeffrey S. Young ve William L. Simon’ın yazdığı “Dev Bir Markanın Yaratıcısının İnanılmaz Hikayesi” kitabına göre, Steve Jobs’ın, pek parlak olmayan eğitim hayatında, ailesini zorla ikna ederek başladığı özel Reed Koleji önemli yer tutuyor. ‘Oraya gitmezsem, hiçbir yere gitmeyeceğim’ ısrarıyla Reed Koleji’ne başlasa da ilk sömestrde kötü notlarına paralel okulu bıraktı ve parasını geri aldı. Birkaç yıl önce başladığı marihuanayı bırakıp, doğu öğretilerine daldı. Reed Koleji’nden ise bir süre kopmadı. Boşalan yurt odalarında yaşayarak kampüste kaldı.

Hırpani ama hippi

1974’te ailesinin evine geri dönüp dönemin ünlü şirketi Atari’nin elektronik teknisyeni ilanını gördüğünde şu olaylar yaşandı: “Şurada çok tuhaf biri var. Biz onu işe alana kadar buradan gitmeyeceğini söylüyor. Ya polisi çağıracağız ya da onu işe alacağız.” Üstü başı hırpani ama tam bir hippi görünümündeki Jobs, sadece geceleri gitmesi ve kimseyi rahatsız etmemesi karşılığında işe alındı.

Dilenci kılığı

O dönemde şirket, Almanya’daki oyunlarıyla ilgili bir sorun yaşıyordu. Steve’in Doğu’ya giderken Almanya’daki sorunu çözmesi karşılığında izin verildi. Arkadaşı Don Kottke’yi ikna ederek Hindistan macerasına başladı. Almanya’ya uğradıktan sonra Hindistan’a ulaştığında yalınayak ve hırpaniydi. Ama o yerel takılmaktan daha fazlasını düşünüyordu. Bu yolculuğu dilenci olarak sürdürdü. Tişörtünü ve kotunu vererek karşılığında Hintli dilencilerin giydiği, adına lungi denilen peştamaldan aldı ve sahip olduğu diğer herşeyi dağıttı.

Oregon’daki elma bahçeleri

Hindistan’dan döndükten sonra Atari’deki çalışma hayatını sürdürmeyen Steve Jobs, ‘Aynı hamurdaki’ arkadaşı Steve Wozniak’ı ikna ederek Oregon’daki elma bahçelerinden esinlenip Apple Computer’ı kurdu. Ailesinin evinin garajında başlayan iş hayatındaki dönüm noktası ise bu garajda tasarladıkları Apple I’di.

25 yaşında serveti 100 milyon dolar

1980’de Apple’ın Teksas, İrlanda, Singapur ve California’daki tesislerinde çalışan sayısı önce 200’e sonra 600’e ardından 1000’e çıkmıştı. Bir garajda Steve Wozniak’la tasarladıkları ilk Apple bilgisayarın etkisi tüm dünyada popülaritesini artırıyordu. Ancak Steve Jobs’un asıl istediği hayalindeki ‘Lisa’ bilgisayarı yapabilmekti. Teknolojik olarak gelişmiş ancak ticari bir başarısızlık olarak gösterilen Apple Lisa ise Steve Jobs’ın Apple Computer’da işlerinin yolunda gitmediğine önemli bir işaretti. Buna karşın Steve Jobs, başarısından asla ödün vermiyordu ve o dönemde hissettiklerini şöyle ifade ediyordu: “23 yaşımdayken bir milyon dolarlık servetim vardı. 24 yaşımda bu servet on milyon doları geçti. 25 yaşımda, yüz milyon doların üzerindeydi.”

1985’te tek hisse ile gitti, 1997’de CEO olarak geri döndü

APPLE Computer’ın kurucusu, 10 yıldır kişisel bilgisayar çağının dünyadaki sözcüsü olarak gösterilen, mitolojik bir Amerikan kahramanına dönüşen Steve Jobs, 17 Eylül 1985’te, kendi geliştirdiği Machintosh bilgisayardaki yazdığı yazıyı LaserPrinter’dan çıkararak istifa mektubunu eline aldı. Apple Computer’daki bitmek bilmeyen tartışmalar, kovulmanın eşiğine gelmiş olması nedeniyle bütün basın mensuplarının önünde istifasını açıkladı. Ayrılışının arkasında hisselerinin çoğunu sattı. Sadece şirketin yıllık raporlarını alabilmek için tek bir hisseyi bıraktı. NeXT adını verdiği şirketindeki çalışmalarının yanı sıra 1986’da animasyon stüdyosu Pixar’ı kurdu. O dönemde yaptığı bir açıklamada “Sanırım Pixar’ın bir sonraki Disney olma şansı var; Disney’in yerini alamaz ama bir sonraki Disney olabilir” demişti. 1996’da Apple, NeXT’i 402 milyon dolar karşılığında satın aldı ve 1997’de Steve Jobs Apple’ın ‘geçici’ CEO’suydu.

Sabah dörtte güne başlayan çocuk

STEVE Jobs, dünyaya geldiğinde evlat edinme ABD’de çok yaygındı. O zamanlar tek ebeveynlik utanç verici bir durumdu. 24 Şubat 1955’te San Francisco’da dünyaya gelmesinden, yetişkinliğe ulaşıp ünlü olana kadar gerçek annesiyle ilgili neredeyse hiçbir şey bilmiyordu. On yıl boyunca çocuk sahibi olmakla kıvranmış San Franciscolu bir çift olan Paul ve Clara Jobs’ın evlat edindiği Steve Jobs, güne sabah dörtte başlayan, prize metal saç tokası sokmaktan çekinmeyen yaramaz bir çocuktu.

Pankreas kanserini yendi

STEVE Jobs, Apple 2001’de ilk nesil iPod’u, 2002’te iPod’lar için dijital müzik mağazası iTunes’ı tanıttı. 2004’te ise pankreas kanseri nedeniyle Apple’dan ayrılmak zorunda kaldı. 2009’da ise tedavisinin ardından yeniden Apple’a dönerek işe koyuldu.

Yediği meyveler yüzünden yıkanmaya gerek duymuyordu

APPLE Computer’ı kuran Steve Jobs, ekibe National Semiconductor’da yönetici olan Mike Scott’u da katmıştı. Ancak bir gün Scotty, şirketin önemli kararlarının verildiği otoparkta Jobs ile yürüyüşe çıktı. Scotty, Jobs’ın vücut kokusunu ona anlatmaya çalıştı. Çünkü Steve Jobs, Hint felsefesine bğalı olarak sadece meyve yiyordu ve yediği meyveler yüzünden yıkanmaması gerektiğine inanıyordu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Teknolojide 'Devrim' Yapıyor, Sahnede Hırpani Giyimi Seçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement