Temmuz Ayı Enflasyon Verisi - Son Dakika
Ekonomi

Temmuz Ayı Enflasyon Verisi

Temmuz Ayı Enflasyon Verisi

Burgan Yatırım Başekonomisti Bürümcekçi: "Yıllık enflasyonun yönünü, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarında lehte çalışacak baz etkisi nedeniyle ağustostan itibaren tekrar aşağı çevirebileceğini düşünüyoruz"

05.08.2013 11:09

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Yıllık enflasyonun yönünü, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarında lehte çalışacak baz etkisi nedeniyle ağustostan itibaren tekrar aşağı çevirebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı temmuz ayı enflasyon verilerini değerlendiren Bürümcekçi, geçen yıl temmuzda enflasyonda yüzde 0,23 düşüş olduğunu anımsatarak, yükselişte işlenmemiş gıda fiyatlarında düzeltmenin gecikmesi, enerji fiyatlarındaki aleyhte baz etkisi ve TL'deki değer kaybının bazı fiyat gruplarına olumsuz yansımasının etkili olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası'nın da, Para Politikası Kurulu (PPK) özetlerinde, işlenmemiş gıda fiyatlarında beklenen düzeltmenin henüz başlamadığına işaret ettiğini ifade eden Bürümcekçi, haziran ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında mevsim normallerinin aksine yüzde 3,5 oranında rekor bir artış gözlendiğini söyledi.

Bürümcekçi, hesaplarına göre geçen yıl temmuz ayında işlenmemiş gıdanın aylık yüzde 0,2 artarken bu yıl ise yüzde 0,1 artış gösterdiği bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla yıllık bazda daha fazla yükseliş olmasa da işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu yükseldiği (yüzde 19,4) seviyelerde kalmış oldu. Ancak, böylesi bir artışın düzeltmesinin de sert olacağını düşünüyor ve önümüzdeki aylarda (belki de ağustosta) işlenmemiş gıda fiyatı kaynaklı olumlu sürprizler de getirebilir diyoruz. Böylece haziran ayında yüzde 8,3 seviyesine çıkan enflasyon temmuzda yüzde 8,9 seviyesine yükselerek, yıl sonu TCMB revize tahmini (yüzde 6.2) ve enflasyon hedefi (yüzde 5) üzerindeki seyrini sürdürdü. Yıllık enflasyonun yönünü işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarında lehte çalışacak baz etkisi nedeniyle ağustostan itibaren tekrar aşağı çevirebileceğini düşünüyoruz."

-"Reel kur endeksi 114 seviyesinin altına gerileyebilir"

Temel eğilim açısından izlenen göstergelerden; çekirdek enflasyonun (I) yıllık bazda yüzde 5,57'den yüzde 6,09'a beklenen yükselişini gösterdiğini ifade eden Bürümcekçi, "Hizmet fiyatlarının yıllık artışının ise yüzde 7,90'dan yüzde 7,75'e gerilediğini hesaplamaktayız. Çekirdek enflasyonda yükseliş eğilimi baz etkisi nedeniyle bir süre daha devam edebilir. Daha önce yüzde 7 olarak yukarı revize ettiğimiz yıl sonu TÜFE beklentimizi korurken, TL'de yeni bir değer kaybı dalgası gözlenmediği ve petrol ile diğer emtia fiyatlarında ılımlı seyrin devam ettiği senaryoda, tahminimiz üzerindeki risklerin dengeli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Sonuçların Merkez Bankası'nın beklentilerine paralel olmasına karşılık enflasyonda gelinen aşırı yüksek seviyenin enflasyon beklentilerine olan olumsuz etkisini dikkate alarak "temkinli" yaklaşımını korumaya devam edeceğini düşündüklerini belirten Bürümcekçi, Merkez Bankası zaten temmuz toplantısında ölçülü bir parasal sıkılaştırmaya gittiğini ve fonlama maliyetini kalıcı olarak yükseltmesini sağlayacak şekilde TL likidite kompozisyonunda gerekli ayarlamaları yapmaya başladığını hatırlattı.

Bürümcekçi, Merkez Bankası'nın ayrıca, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşunun korunacağını; gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğini vurgulayarak, faiz koridorunda yukarı yönlü ayarlamalar için kapıyı açık bıraktığını söyledi.

Öte yandan, yarın açıklanacak olan temmuz ayı reel kur endeksinin enflasyon gerçekleşmesi sonrası önceki 115,7 değerinden 114.5 civarına yeni bir düşüş gerçekleştireceğini öngören Bürümcekçi, "Şu anda bulunulan 2,2400 kur sepeti seviyesinde seyrin ağustos ayı boyunca sürmesi durumunda 114,0 seviyesinin de altına gerileyeceğini tahmin ediyoruz. TCMB iletişiminde bu endeksin 120 değerini TL'de aşırı değerlenme için referans eşik değer olarak kullanmakta" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Temmuz Ayı Enflasyon Verisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement