Turizmde Müşteri Memnuniyeti Kaliteli Eğilmiş Personele Bağlı - Son Dakika
Ekonomi

Turizmde Müşteri Memnuniyeti Kaliteli Eğilmiş Personele Bağlı

Turizmde Müşteri Memnuniyeti Kaliteli Eğilmiş Personele Bağlı

Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar 2016'da Türkiye ekonomisi için en büyük riskin terör olayları olduğunu söyledi.

16.01.2016 13:45

Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar 2016'da Türkiye ekonomisi için en büyük riskin terör olayları olduğunu söyledi. Türkiye'deki 5 yıldızlı 560 otelin 269'unun Antalya'da bulunduğunu belirten Uyar, "Kalite varsa müşteri memnuniyeti var. Müşteri memnuniyeti kaliteli eğilmiş personele bağlı. 2023'te 60 milyon turist, 12 ay istihdam istiyorsak bunları düşünmek zorundayız" dedi.

PAK Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, Rixos Downtown Otel'de sendika üyeleri ve gazetecilerle bir araya geldi. İstanbul'daki son olayın ardından, güvenliğin artık turistler için ön plana çıktığını belirten Musa Uyar, 5 milyon 500 bin Alman ve 4 milyon 500 bin Rus turistin gelmemesinin Antalya'nın iflas etmesi anlamına geleceğini söyledi.

Türkiye'de 900 bin turizm çalışanının şu an için 700 binlere düştüğünü hatırlatan Uyar, "Her geçen gün erime devam edecek. Sadece turizm değil turizme bağlı, fırıncısından elektriğine deterjanına kadar 54 ayrı sektör var. 2015 yılında turizmcilerin yüzde 22'si zarar etmiş yüzde 51'i işçi çıkarmış. Sultanahmet olayının ardından bu oranlar artmış durumda. 2016'da Türkiye ekonomisi için en büyük risk yüzde 73 oranla terör olayları" diye konuştu.

Dünyada en fazla gelişen turizm sektörünün en çok terör olaylarından etkilendiğine işaret eden Uyar, güvenliğin olmadığı yerde turizmin de yapılamayacağına değindi.

TURİZMDE MODERN KÖLELİK

2016'da devletten kış istihdamına teşvik beklendiğini dile getiren Uyar, "Asgari ücretin 1300 lira olması önemli değil, geçim endeksi belli. Asgari ücreti 1300 yapanlara bu parayı verin, sadece şahsi giderleri için bir hafta yetecek mi bakalım. Mutlaka çalışanların söz hakkı olması lazım. Tok insanın aç insanın derdinden anlaması mümkün değil. Asgari ücret arttı ama yükü işverene yüklendi. İşveren ne yapıyor iki kişiye yaptıracağı işi tek kişiye yaptırıyor. İş yükü artıyor modern kölelik sistemini yaşıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin her şey dahil sisteminin merkezi haline geldiğini anlatan Uyar, İspanya'nın yatak sayısını frenleyerek doluluk oranını yükselttiğini hatırlattı.

TURİZM MÜDÜRLERİ TURİZM MEZUNU DEĞİL

560 otelin 269'unun Antalya'da olduğunu işaret eden Musa Uyar, eleştirilerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de 109 turizm meslek lisesi, 258 turizm meslek yüksekokulu, 35 tane 4 yıllık fakülte var. Binlerce insan buradan mezun oluyor. Turizm fakülte mezunlarının yüzde 5'i turizmde istihdam ediliyor. Turizmde hizmet veren çalışanların ilkokul mezunu ve diplomasız sayısı yüzde 51."

"Kaliteli personelle kaliteli hizmet verebilirsiniz. Kalite varsa müşteri memnuniyeti var. Müşteri memnuniyeti kaliteli eğilmiş personele bağlı" diyen Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki illerde İl Kültür ve Turizm Müdürleri turizm mezunu değil. Antalya'nın İl Kültür ve Turizm Müdürü, din dersi öğretmeni. Çok kaliteli bir insan ama kaliteli insan ayrı, iş bilen insan ayrı. En fazla otelimizin olduğu yer Manavgat, kontrol yok. Otellerdeki yatak sayısı belli değil. Böyle bir şey olmaz. Danimarka'nın İstanbul'daki ticaret müşaviriyle tanıştık. Boğaziçi'nde AB masteri yapmış bir Türk. Camiayı tanıyor, arada köprü oluyor. Türkiye'nin kendini yenilemesi lazım. 2023'te 60 milyon turist, 12 ay istihdam istiyorsak bunları düşünmek zorundayız. Elimizde altın yumurtlayan bir tavuk var, biz bunu kesiyoruz."

Bir turizm çalışanının ortalama bir sezonda 3 kez yer değiştirdiğini savunan Musa Uyar, turizmin ayağa kaldırılması için, işverene sigorta priminde destek verilmesi, Rusya'nın Türkiye'ye tekrar turist göndermesi, alternatif pazarlara açılıp tüm ülkelere ulaşması gerektiği, direkt uçuşların artması gerektiği, halkın bilinçlendirilip tur operatörlerinin turist başına teşvik alması gerektiği konularını sıraladı. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Turizmde Müşteri Memnuniyeti Kaliteli Eğilmiş Personele Bağlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement