Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, mayıs ayındaki ithalat artışında en önemli kalemin, 2,2 milyar dolarlık altın ithalatı yapılmasından kaynakladığını söyledi.
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) tarafından düzenlenen Ekonomiden Sorumlu Bakanlar 3. Dönem Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çağlayan, mayıs ayı ihracatının 13,3 milyar dolar, ithalatının ise 23,2 milyar dolar olduğunu anımsatarak, yakın ve Ortadoğu dışındaki tüm bölgelerde ihracat artışı olduğunu söyledi.
Bu yılın ilk 5 aylık döneminde ihracat artışının yüzde 2,9 olduğunu ve toplam ihracatın 62,8 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Çağlayan, " Avrupa Birliği'nin (AB) dünyadan ithalatında şu anda yüzde 5 gerileme var. Sadece bir kaç ülkenin ithalatında artış görülüyor. Bu tabii bizim ihracat kabiliyetimizi ciddi manada etkilediği için bunu ifade ediyorum. İhracatımızın yüzde 40'ını Avrupa'ya yapıyoruz. Her şartta OVP hedefine ulaşma konusunda yoğun gayret sarfediyoruz. OVP hedefimiz 158 milyar dolardı. Gelmiş olduğumuz seviye itibariyle bunu yapabileceğimizi görüyoruz" ifadelerini kullandı.
İthalat rakamlarında artış olduğuna dikkati çeken Çağlayan, mayıs ayındaki ithalat artışında en önemli kalemin, nisan ayındaki gibi 2,2 milyar dolarlık altın ithalatı yapılmasından kaynakladığını söyledi.
"Nisan ayında 45 tonluk bir altın ithalatı gerçekleştirilmişti. Mayıs ayında da benzer davranışın devam ettiğini görüyoruz" diyen Çağlayan, mayıs ayı ithalatının 23,2 milyar dolar olmasında altının son derece önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
Bu anlamda 5 ayda, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 60'lar seviyesine geldiğini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bizim ihracat artışımız ilk 5 ayda yüzde 2,9. Gelişmekte olan ülkelerde, şu ana kadar verileri açıklanan ülkelerde ihracat artışlarının yaklaşık yüzde 4'ler mertebesinde olduğunu görüyoruz. Türkiye yüzde 2,9, gelişmekte olan ülkeler ortalama yüzde 4. Hiçbir ülkenin ihracatında Türkiye kadar AB'nin payı yok. Dolayısıyla AB'nin ihracatımızdaki bu payına ve AB'deki ekonomik gidişin adeta düzelmediği, her geçen gün sorunlarla karşı karşıya kalmış olduğu böyle bir ortamda, ihracatımızı yüzde 2,9 arttırmamız hakikaten son derece önem arzediyor."
-"241 gümrük bölgesine ihracat yapıyoruz"
Ekonomi Bakanı Çağlayan, 2013'ün dalgalı ve dünyada ekonomik gelişmelerin biraz daha geriye gideceği bir yıl olacağını söyledi.
Hem bu gidişatın, hem de ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının dünyada yanlış ve farklı algılamalara neden olduğunu aktaran Çağlayan, bunların etkisinin borsada, dövizde ve faizlerde görüldüğünü anlattı.
Dünyada parasal genişlemenin eskisi gibi olmayacağı, parasal genişlemede sona gelindiğinin Fed tarafından ifade edildiğini anımsatan Çağlayan, "Bundan dolayıdır ki bilhassa dünya ekonomisindeki gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekiyor. Türkiye bir dünya ülkesi. 241 gümrük bölgesine ihracat yapıyoruz. Buna rağmen ihracatımızı yüzde 2,9 arttırmanın gerçekten çok önemli olduğunu bir kez daha söylemek istiyorum" dedi.
Bu arada Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, "Ekonomiden Sorumlu Bakanlar 3. Toplantısı"nda, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin çalışma gruplarının yaptığı toplantılarda öne çıkan başlıklar hakkında bilgi verdi.
Daha sonra konseye üye olan ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin Yatırım Ajansları arasında ortak bir mutabakat zaptı imzalandı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'Mayıs Ayı İhracatı 13,3 Milyar Dolar Oldu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?