Türk Şirketlerinin Yüzde 71'i İnovasyon Stratejisine Sahip" - Son Dakika
Ekonomi

Türk Şirketlerinin Yüzde 71'i İnovasyon Stratejisine Sahip"

Türk Şirketlerinin Yüzde 71\'i İnovasyon Stratejisine Sahip"

General Electric'in (GE) Küresel İnovasyon Barometresi sonuçlarına göre, Türk şirketlerinin yüzde 71'inin, küresel şirketlerin ise yüzde 68'inin somut bir inovasyon stratejisi bulunuyor.

09.03.2016 14:52

General Electric'in (GE) Küresel İnovasyon Barometresi sonuçlarına göre, Türk şirketlerinin yüzde 71'inin, küresel şirketlerin ise yüzde 68'inin somut bir inovasyon stratejisi bulunuyor.

General Electric'in beşincisini gerçekleştirdiği, iş dünyasının inovasyon konusundaki yaklaşımını küresel bazda ve Türkiye özelinde mercek altına alan İnovasyon Barometresi Araştırmasının sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı.

Türkiye'nin de dahil olduğu 23 ülkeyi kapsayan 2 bine yakın üst düzey yöneticinin katıldığı, GE Küresel İnovasyon Barometresi; Dördüncü Sanayi Devrimi, yeni iş modelleri, büyük veri, inovasyonun finansal sonuçlara etkisi, aşamalı inovasyon,demode kalma riski, şirketlerin inovasyon stratejileri, inovasyonda özel sektörün yanı sıra devletin rolü ve iş gücünün geleceği konusunda sonuçlar ortaya koyuyor.

Sonuçlara göre, gerek dünya gerekse Türk iş dünyasının üst düzey yöneticileri, gelecek 10 yılda ileri üretim tekniklerinin sanayi sektöründe radikal bir dönüşüm oluşturacağına inanıyor.

"Türk yöneticiler daha iyimser ve heyecanlı"

Araştırma, Dördüncü Sanayi Devrimi konusunda Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelere göre daha iyimser bir beklenti içerisinde olduklarını ortaya koyuyor. Dördüncü Sanayi Devrimi konusunda iyimserlik oranı Endonezya ve İsrail'de yüzde 88'e, Nijerya'da yüzde 86'ya çıkarken, bu oran ABD'de yüzde 63, Almanya'da yüzde 39, Japonya'da ise yüzde 33 seviyelerinde kalıyor.

Araştırmaya katılan yöneticilerin ortalama yüzde 68'i Dördüncü Sanayi Devrimi'ne girme düşüncesine iyimser bakarken, Türk yöneticilerdeki iyimserlik oranı yüzde 84'e çıkıyor. Yöneticilerin ortalama yüzde 61'i Dördüncü Sanayi Devrimi düşüncesinin kendilerini heyecanlandırdığını söylerken, bu oran Türk yöneticilerde yüzde 78'e ulaşıyor. Küresel yöneticilerin yüzde 86'sı, Türk yöneticilerin ise yüzde 79'u gelecek 10 yılda ileri üretim tekniklerinin sanayi sektöründe radikal bir dönüşüm oluşturacağına inanıyor.

Araştırmaya katılan yöneticiler; stratejik bilgiyi ve bilinçli karar alma becerisini artırmak amacıyla Büyük Veri'nin ve analiz sistemlerinin kullanılmasının inovasyonun başarılı bir şekilde yapılmasında önemli bir rol oynadığına dikkati çekiyor. Araştırmaya katılan küresel yöneticilerin yüzde 61'i, Türk yöneticilerin ise yüzde 66'sı karar alma süreçlerinde; büyük veri ve analiz sistemlerini kullandıklarını belirtiyor. Türk şirketlerinin yüzde 77'si, küresel şirketlerin ise yüzde 73'ü son bir yıl içerisinde büyük veri ve analiz becerisini artırdıklarını belirtiyor. Araştırma sonuçları, analiz becerisini artıran şirketlerin yüzde 59'unun ise bundan olumlu sonuçlar aldığını ortaya koyuyor.

"İnovasyonda iş birliği finansal sonuçlara da olumlu yansıyor"

Sonuçlara göre, son bir yılda iş birliği içerisinde yürütülen inovasyon faaliyetleri şirketlerin finansal tablolarına olumlu katkı sağlıyor. Araştırmaya katılan Türk yöneticilerin yüzde 83'ü, küresel yöneticilerin ise yüzde 77'si son bir yılda iş birliği içerisinde yürüttükleri inovasyon faaliyetlerinin şirketlerine gelir ve kar artışı sağladığını söylüyor. Araştırma sonuçları, son bir yılda iş birliği içerisinde yürütülen inovasyon faaliyetlerinin küçük şirketlerde daha fazla gelir ve kar artışı sağladığını ortaya koyuyor.

Yöneticiler, "ezber bozan inovasyonu" altın standart olarak kabul etseler de gerçekleştirilmesi güç bir hedef olarak görüyorlar. Küresel yöneticilerin yüzde 60'ı, Türk yöneticilerin ise yüzde 55'i "radikal ve ezber bozan fikirler geliştirmekte çekilen güçlüğü, etkin inovasyonun önündeki en büyük engel" olarak görüyor.

Araştırma, Türk şirketlerinin yüzde 71'inin, küresel şirketlerin ise yüzde 68'inin somut bir inovasyon stratejisine sahip olduğunu ortaya koyuyor ancak bir inovasyon stratejisine ve temel performans göstergelerine sahip olmak başarıyı garantilemiyor. Nitekim somut bir inovasyon stratejisine sahip olan şirket yöneticilerini yüzde 62'si radikal ve ezber bozan fikirler geliştirme konusunda sıkıntı çektiklerini söylüyor. Bu oran Türk şirketlerinde daha yüksek. Şirketinin somut bir inovasyon stratejisine sahip olduğunu belirten Türk yöneticilerin yüzde 71'i radikal ve ezber bozan fikirler geliştirme konusunda sıkıntı çektiklerini söylüyor.

"Dijital devrim işsizlik getirmeyecek"

Yöneticiler, sorun çözen ve yaratıcı çalışanlar aradığını söylüyor. "İş başvurusunda bulunan adaylarda aradığınız temel özellikler nelerdir?" sorusuna Türk yöneticilerin yüzde 62'si "sorun çözme becerisi" cevabını veriyor.

Yöneticilerin yüzde 49'u adayda yaratıcılık aradığını, yüzde 47'si uzun vadeli bağlılık, yüzde 46'sı analitik beceri, yüzde 43'ü büyük resmi görebilmesini, yüzde 41'i ise girişimci ruh aradığını ifade ediyor.

Yöneticiler, dijital devrimin iş yerlerini daha güvenli hale getireceğine, çalışanlar açısından daha değerli roller yaratacağına inanıyor. Çok azı dijital devrimin istihdam üzerinde olumsuz bir etkisi olmasından çekiniyor. Küresel yöneticilerin yüzde 54'ü, Türk yöneticilerin ise yüzde 43'ü dijital devrimin istihdam üzerinde olumlu etki oluşturacağını aktarıyor.

Eğitim sistemlerinin gelecekte ihtiyaç duyulacak becerilere cevap verebileceğine çok az ülke inanıyor. Türk yöneticilerin yüzde 48'i, küresel yöneticilerin ise yüzde 59'u eğitim sisteminin gelecekte ihtiyaç duyulacak becerilere cevap verebileceğini söylüyor. İnovasyonun itici gücünün özel sektör olduğunu belirten yöneticiler, devletin inovasyon konusunda destekleyici bir rol üstlenmesi gerektiğini düşünüyor.

Araştırmaya katılan yöneticiler, ABD'nin açık ara inovasyon şampiyonu olduğu görüşünde. Bir önceki yıl inovasyon sıralamasında üçüncü sırada olan Japonya ise bu yıl ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada yer alan Almanya, bu yılki sıralamada ivme kaybederek Japonya'nın ardından üçüncü olabildi. İnovasyon şampiyonu ülke sıralamasında, dördüncülüğü Çin alırken Türkiye 23 ülke arasında 17. sırada yer alıyor.

"Ülkelerin demografik durumu, algı farklılığının nedeni olabilir"

GE Küresel İnovasyon Barometresi sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, küresel rekabette farklılaşmanın inovasyonla mümkün olduğunu belirterek, inovasyon stratejisinin Türk şirketlerinin büyük çoğunluğunun gündemine girmesinin olumlu sonuçlarının alınacağını söyledi.

Özsoy, Türk şirketlerinin yüzde 71'inin somut bir inovasyon stratejisine sahip olmasının önemli bir gelişme olduğunu kaydederek, 5. GE Küresel İnovasyon Barometresi'nin, Türk yöneticilerin yüzde 83'ünün son bir yılda iş birliği içerisinde yürüttükleri inovasyon faaliyetlerinden kar artışı sağladığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Bu sonuçların, Türkiye'nin yerel inovasyonunu güçlendirerek küresel inovasyon projelerinde önde gelen ülkelerden biri olma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterdiğini aktaran Özsoy, "GE Türkiye olarak yerel inovasyonu destekleme ve ülkemizin hedeflerine ulaşmasında katkı sağlama konusundaki kararlılığımızın bir sonucu olarak geçen yıl kasım ayında GE Türkiye İnovasyon Merkezi'ni faaliyete geçirdik. Burası, Türkiye'de farklı iş alanlarına yönelik iş birliği platformu oluşturarak elle tutulur çözümler üretilmesini sağlayan bir endüstriyel kuluçka merkezi olacak ve Türkiye ekonomisinin inovasyonla büyümesinde etkin rol oynayacak" ifadelerini kullandı.

Gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkelerin inovasyona ihtiyacının farklı olduğuna işaret eden Özsoy, ülkelerin demografik durumunun araştırmanın sonuçlarında ortaya çıkan algı farklılığının nedeni olabileceğini belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk Şirketlerinin Yüzde 71'i İnovasyon Stratejisine Sahip' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement